Nintendo Switch Reviews 2

Sakuna: Of Rice and Ruin – Nintendo Switch review

Sakuna: Of Rice and Ruin – Nintendo Switch review
GLAROS
Latest posts by GLAROS (see all)

Μια φορά και ενα καιρό, μια πριγκηπέσα λίγο…παραχαϊδεμένη, απολάμβανε τα προνόμια του να ζεις ανάμεσα σε θεότητες και πνεύματα. Όλα άλλαξαν, όταν έκανε την εμφάνιση της η γέφυρα του παραδείσου και ένωσε το βασίλειο των αθανάτων με εκείνο των θνητών

Sakuna

Έτσι ξεκινά η ιστορία της Sakuna και οι περιπέτειες της. Μετά απο μια σειρά γεγονότων και μερικές αναποδιές, η πρώην θεά, φεύγει απο το Πάνθεον της πόλης Mihashira, η τιμωρία της είναι να απαλλάξει το νησί Hinoe απο τους δαίμονες σε συνεργασία με μια παρέα απο ιδιόρρυθμους ανθρώπους. Στην προσπάθεια να βελτιώσει την καθημερινότητα των ανθρώπων, η Sakuna, θα πρέπει παράλληλα να τιμήσει τον τίτλο του απόγονου της θεάς της συγκομιδής Toyohana και του θεϊκού πολεμιστή Takeribi.

Χρησιμοποιώντας κοινά αγροτικά εργαλεία, σαν όπλα εναντία στα δαιμονικά πλάσματα του νησιού και σε συνδυασμό με την θεϊκή ενδυμασία (φουλάρι) για να έχετε πρόσβαση σε δυσπρόσιτα σημεία, η καθημερινότητα δεν θα είναι εύκολη υπόθεση.  Η αγροτικές εργασίες που απαιτούν σκληρή δουλεία, για να μάθετε την αρχαία τέχνη της καλλιέργειας, θα σας ανταμείψουν με αντοχή και δύναμη, παράλληλα θα βελτιώσουν τη σοδειά του ρυζιού προσδίδοντας της έντονη γεύση και καλαισθησία. Όλα τα παραπάνω, μη τα αψηφήσετε, έχουν άμεση σχέση με τις ικανότητες στις μάχες.

Bridge to heaven

2D action – 3D farming

Αν δεν καταλάβατε, τι είδους game είναι το Sakuna: Of Rice and Ruin, ας πούμε οτι είναι ένας πολύ καλός συνδυασμός, 2D action και 3D farming με στοιχεία rpg. Καταφέρνει μέσα απο τις περιοχές δράσης με τις μάχες, να συλλέγουμε υλικά και να αντλούμε πληροφορίες ώστε οταν επιστρέψουμε στον ορυζώνα-κέντρο επιχειρήσεων να ενισχύσουμε τα στατιστικά του βασικού χαρακτήρα, ολοκληρώνοντας με επιτυχία αγροτικές εργασίες. Δεν είμαστε μόνοι σε αυτή την περιπέτεια.   

Lady Kamuhitsuki

Η συντρόφια,του ρυζιού

Η συντρόφια “του ρυζιού” κατοικοεδρεύει σε μια ορεινή περιοχή του νησιού Hinoe, το νησί βρίσκετε κάπου ανάμεσα στα σύνορα παράδεισου και γης, εκεί βρίσκονταν και το σπιτικό των γονιών της Sakuna. Τα μυστικά που περιμένουν να τα ανακαλύψετε είναι αρκετά, επίσης οι ορδές των δαιμόνων που παραμονεύουν στις σκοτεινές σπηλιές και τα πυκνά δάση. Σύμμαχοι στον πόλεμο εναντία των δαιμόνων ειναι μια ιδιόρρυθμη παρέα απο διαφορετικές επαρχίες της Ιαπωνίας.

Μέρα με τη μέρα και την πάροδο των εποχών, οι δεσμοί με το παράξενο παρεάκι θα ενισχύονται και θα “δένουν”, αυτό εχει σαν αποτέλεσμα τη βελτίωση σας στην τέχνη της καλλιέργειας ρυζιού και την απόκτηση τίτλων μέσα απο την τελειοποίηση των τεχνικών δεξιοτήτων. Πάμε να γνωρίσουμε την “συντρόφια του ρυζιού”.     

 • Tama. Το ιερό πνεύμα-ξίφος Hoshidama, μετά απο μια αρχαία μάχη με τον δαίμονα-θεό Omizuchi έσπασε και πλέον έχει ρόλο συμβουλευτικό, παράλληλα είναι ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στη Sakuna και την πόλη Mihashira (βλέπε Πάνθεον)
 • Tauemon. Ένας πρώην Samurai, λιποτάκτης. Έχασε τον τίτλο ευγενείας του και ζει σαν ληστής. Ενθουσιώδης και καλός γνώστης της γεωργίας, χρήσιμος σε θέματα καλλιέργειας
 • Myrthe. Η ιεραπόστολος του Formos. Έντονη προσωπικότητα και μυημένη στη τέχνη της βοτανολογίας και της μαγειρικής
 • Yul. H νεαρά με γνώσεις υφαντουργίας . Προσκολλημένη στον Kinta για λόγους που μόνο εκείνη ξέρει και δεν μας αποκαλύπτει. Άψογη στον αργαλειό
 • Kinta. Ορφανός πολέμου. Απατεωνίσκος , ιδανικός βιοτέχνης με όνειρο να γίνει σπουδαίος σιδηρουργός
 • Kaimaru. Το “φλάμπουρο”. Μικρός σε ηλικία, προστατευόμενος του Tauemon , έχει εξαιρετικές  ικανότητες επικοινωνίας με τα ζώα. Διευκολύνει τις αγροτικές εργασίες
 • Kokorowa. Η “κολλητή” της Sakuna, πίσω στο Πάνθεον Mihashira. Η από μηχανής  θεός
 • Lady Kamuhitsuki. Ότι λέει είναι νόμος. Η ενσάρκωση του δέντρου της ζωής και επικεφαλής του Πάνθεον. Ικανή να αλλάξει τα στοιχεία της φύσης

Η τέχνη της μάχης

Σε ενα νησί με δαίμονες, είναι ζωτικής σημασίας να γνωρίζεις τα βασικά. Για να επιβιώσετε στης μάχες, πέρα απο συνηθισμένα attributes (ΗP/MP/Vital/Luck κ.α.) έχουμε υπό την επιτήρηση μας  το Fullness που δηλώνει το πόσο χορτάτη είναι η Sakuna, όσο περνά η ώρα μεγαλώνει η όρεξη και πρέπει να επιστρέψουμε στο σπίτι για το βραδινό φαγητό.  Επίσης κλειδί για επιτυχημένες μάχες είναι το Gusto, αυτο δυναμώνει τα γεύματα στην αντιμετώπιση των σκοτεινών δαιμόνων.

Αντιμετωπίζοντας τους δαίμονες και συλλέγοντας υλικά, κατά τη διάρκεια της ημέρας, ειναι εύκολη υπόθεση,. Τα ζόρια έρχονται οταν νυχτώνει και οι δαίμονες γίνονται δυνατότεροι, εκεί είναι που πρέπει να εφαρμόσετε οσα μάθατε στις πρώτες εξορμήσεις και πριν ολοκληρωθεί η εποχή. Μιλώντας για εποχές, να πούμε οτι η διάρκεια της κάθε εποχής (άνοιξη, καλοκαίρι, φθινόπωρο, χειμώνας) είναι (3) τρεις in-game ημέρες, έτσι θα πρέπει  να οργανώσετε κατάλληλα το πρόγραμμα σας ανάμεσα στις εποχές, μη ξεχνάτε οτι έχετε και ενα χωράφι να καλλιεργήσετε.

Η τέχνη της γεωργίας

Μια θεά του θέρους πρέπει να έχει δεξιότητες και στη συγκομιδή. Το ρύζι αποκτά extra ιδιότητες όταν ο σπόρος του είναι εμπλουτισμένος απο τη χλωρίδα αλλά και την πανίδα του χωραφιού. Ο καιρός ειναι σύμμαχος αλλά και εχθρός, φροντίστε για της χειμερινές σας προμήθειες και μη ξεχνάτε την προσκομιδή στη Lady Kamuhitsuki.

Όταν εξοικειωθείτε με τον ορυζώνα, οι εργασίες φύτευσης, σποράς αλλά και επεξεργασίας ρυζιού, μετά την αποξήρανση για να μην αλλοιωθεί η ποιότητα του, θα πρέπει να δώσετε μεγάλη προσοχή στα παρακάτω :

 • Yield. Παραγωγικότητα, έχει άμεση σχέση με τους πόντους ενέργειας (ΗP) της Sakuna
 • Taste. Γεύση, έχει άμεση σχέση με την δύναμη επίθεσης (strength) της Sakuna
 • Hardness. Σκληρότητα, έχει άμεση σχέση με την άμυνα (vitality) της Sakuna
 • Stickiness. Ύφη, αν είναι κολλώδες επηρεάζει το gusto ( ενίσχυση τροφής)
 • Aesthetic. Καλαίσθητη όψη, ενίσχυση Luck.
 • Aroma. Ενίσχυση της θεϊκής ενδυμασίας (φουλάρι)

Σύνοψη

Tο Sakuna: Of Rice and Ruin, είναι ένας πολύ καλός συνδυασμός, 2D action και 3D farming με στοιχεία rpg. Ένας εξαιρετικός συνδυασμός διαφορετικών gameplay με εναλλαγές σε 2D και 3D γραφικά (βλέπε Astebreed) To Nintendo Switch απροβλημάτιστα, αναπαράγει τις εναλλαγές των εποχών και τα εφέ ημέρας/νύχτας με μια μίξη cartoon και ρεαλιστικών χρωμάτων. Οι διάλογοι χορταστικοί, δίχως παραφωνίες αποδίδουν σωστά τους διαφορετικούς χαρακτήρες του τίτλου, το μόνο αρνητικό η μικρή ποικιλία στο background στις action πίστες. Ο χειρισμός άψογος και ξεκούραστος, ιδιαίτερα στο farming κομμάτι του game. Προσωπικά δεν έχω καλή σχέση με τα χόρτα και τη διαχείριση υλικών αλλά η Sakuna με έκανε να δω με άλλο μάτι την τέχνη του ρυζιού.

Game site

Age rating: 16

Download size: 6.5GB

Features: Handheld mode, Tabletop mode, TV mode, Save Data Cloud

Players: 1

Ευχαριστούμε την CD Media, για την παραχώρηση του τίτλου.

Μια, πριγκιπέσα κακομαθημένη.

Το Sakuna: Of Rice and Ruin είναι μια ωδή στην τέχνη της καλλιέργειας ρυζιού και μια συναρπαστική προσομοίωση της τέχνης πίσω από τη γεωργία.

7.5
Βαθμολογία:
7.5

2 Comments

Αφήστε μια απάντηση