Nintendo Switch Reviews

[Video Review] : Mario + Rabbids: Sparks of Hope

[Video Review] : Mario + Rabbids: Sparks of Hope
Braveheart1980
Βρείτε με σε

Αν αναπολήσουμε το 2017, θα διαπιστώσουμε πως ήταν μια φανταστική Nintendo-χρονιά. Κυκλοφόρησε το Switch, το Breath of the Wild, το Super Mario Odyssey και το Xenoblade Chronicles 2 . Τίτλοι ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟΙ που όμως γνωρίζαμε εκ των προτέρων το μεγάλο βάρος τους. Ωστόσο, το Mario + Rabbids Kingdom Battle ήταν μια έκπληξη: ο Mario ήταν σε ένα παιχνίδι με μια άλλη μασκότ μιας άλλης εταιρείας. Σκεφτείτε το ήρεμα : ο Mario σε ένα παιχνίδι με όπλα. Ο Mario σε ένα παιχνίδι στρατηγικής με Rabbids. Η συνέχεια; Λίγο πολύ γνωστή. Ο τίτλος ήταν διαμάντι στρατηγικής και κυρίως ήταν τόσο μα τόσο διασκεδαστικό. Τώρα, πέντε χρόνια αργότερα, Mario και Rabbids επιστρέφουν στο Sparks of Hope, με τον πήχη να είναι ψηλά και ένα ουσιώδες ερώτημα να πλανάται: μπορεί το sequel να ελπίζει ότι θα ξεχωρίσει και πάλι;

Ο τίτλος ακολουθεί τα γεγονότα αλλά και το core gameplay του Kingdom Battle. Τι πάει να πει αυτό; Πάμε να δούμε: το Mario + Rabbids: Sparks of Hope είναι ένα turn based παιχνίδι στρατηγικής. Με βάση την απλοϊκή ιστορία (βλ. παρακάτω) μπλεκόμαστε σε μάχες όπου πρέπει συνετά να επιλέξουμε τους ήρωές μας και το setup τους (skills, sparks, items κλπ) με σκοπό -τι άλλο- από το να κερδίσουμε.

Πλέον μια οντότητα με το όνομα Cursa εξαπλώνει μια σατανική σκοτεινή ύλη που ονομάζεται Darkmess που αποζητά την ενέργεια των Sparks, πλασμάτων που δημιουργήθηκαν από τη σύντηξη των Lumas και των Rabbids, με σκοπό να βυθίσει τον γαλαξία στο χάος. Ο Mario και οι φίλοι του πρέπει να ταξιδέψουν σε διαφορετικούς κόσμους για να αποκαταστήσουν την ειρήνη στον γαλαξία, να σώσουν τα Sparks, να νικήσουν την Cursa και τα τσιράκια της, τους Spark Hunters.

Τι είναι όμως τα Sparks; Είναι ένα … mix των Lumas από το Super Mario Galaxy και των Rabbids!

Τα Sparks , 30 παρακαλώ στο σύνολό τους, εκτός από το ότι είναι εξαιρετικά στο να τροφοδοτούν τη σατανική δύναμη της Cursa, όταν τα ελευθερώσουμε, τα χρησιμοποιούμε προς όφελός μας στις μάχες για να βοηθήσουν τον Mario (και τους φίλους του) να αναμετρηθούν με τον στρατό της Cursa, δίνοντας εξαιρετικά χρήσιμες δυνατότητες σε κάθε μα κάθε μάχη. Μάλιστα μπορούμε να αναβαθμίσουμε τα Sparks αλα Super Mario Galaxy, ταΐζοντάς τα με πολύχρωμα αστεράκια που συλλέγουμε στο ταξίδι μας.

Όλη η συμμορία που λατρέψαμε από το αρχικό παιχνίδι επιστρέφει, με μία παράλειψη που θα στεναχωρήσει – τόσο ο Yoshi όσο και ο Rabbid Yoshi απουσιάζουν. Ωστόσο υπάρχουν νέοι χαρακτήρες ήδη για να αναπληρώσουν επάξια το εν λόγω κενό, ενώ και άλλοι χαρακτήρες θα έρθουν με επερχόμενα DLC, όπως ο Rayman. Τόσο ο Bowser όσο και η Rabbid Rosalina μπαίνουν στη μάχη, ενώ υπάρχει και ένας εντελώς νέος χαρακτήρας: ο Edge, ένα punk -θα λέγαμε- Rabbid με κάποιες μοναδικές ικανότητες.

Στην πραγματικότητα, οι ικανότητες όλων των χαρακτήρων είναι μοναδικές ενώ αν υπολογίσουμε και τα Sparks, η εξίσωση των πιθανών κινήσεων/εκβάσεων κάνει τον τίτλο βαθιά στρατηγικό, χωρίς να χάνει δράμι διασκέδασης.

Στο ταξίδι μας στο χάρτη κάθε κόσμου θα συναντήσουμε βέβαια και ένα ρομποτο-merchant που ακούει στο όνομα Salesbot 9.99+TX (!) . Από αυτόν μπορούμε να αγοράσουμε items που θα χρησιμοποιήσουμε στη μάχη μέχρι κλειδιά και άλλα καλούδια, χρησιμοποιώντας νομίσματα και όχι μόνο 😉

Σαν κλασσικό παιδί της Ubisoft ο τίτλος πέραν του main quest που θα παίξουμε, υπάρχουν και αρκετά side quest. Ναι δεν είναι αναγκαία να τα παίξετε, ιδίως αν βιάζεστε, αλλά τότε αλήθεια τι θα ευχαριστηθείτε από τον τίτλο; Αράξτε αναπαυτικά στον καναπέ σας ή στο κρεβάτι σας και ξεκινήστε να ξεκοκαλίζετε τον τίτλο, ολοκληρώνοντας κάθε λογής side quest που θα βρεθεί μπροστά σας. Πέραν του χαρακτηριστικού χιούμορ κάθε μα κάθε ιστορίας, αναβαθμίζετε τους χαρακτήρες σας κερδίζετε coins και πολλά άλλα καλούδια. Σας εγγυώμαι ότι σε μακροπρόθεσμα θα κάνουν τις μάχες σας, μεγάλες και μικρές, πολύ πιο βατές, ιδίως αν ανήκετε στην κατηγορία παικτών που έχουν βάλει τη δυσκολία του τίτλου στο τέρμα.

Μάλιστα ο κάθε χαρακτήρας του τίτλου είναι απολύτως μοναδικός σε ικανότητες, όπλα και χειρισμός. Πάρτε για παράδειγμα τον Mario: το κύριο όπλο του μπορεί να πυροβολήσει δύο φορές, ώστε να μπορείτε να εξουδετερώσετε δύο στόχους. Ο Luigi είναι sniper (σκοπευτής) και επομένως καλύτερος στις επιθέσεις εξ αποστάσεως. Ο Bowser κάνει μεγάλο damage και σε έκταση, όντας ένας -τέρμα- επιθετικός χαρακτήρας, όπως θα περίμενε κανείς. Το αλα Cloud σπαθί του Edge, επίσης, μπορεί να χτυπήσει πολλούς εχθρούς στη σειρά. Και πάει λέγοντας.

Κάθε τίτλος στρατηγικής που σέβεται τον εαυτό του (sic και κλισε ταυτόχρονα) βάζει ως κύριο συστατικό της επιτυχίας του τον εξαρχής προσεκτικό σχεδιασμό της μάχης. Έτσι και η επιτυχία ή αποτυχία μας στο Mario + Rabbids: Sparks of Hope ξεκινά με την προσεκτική παρατήρηση του χώρου, της θέσης και των πιθανών αδυναμιών των αντιπάλων μας με την βοήθεια της Tacticam του Beep-O. Μην αμελήσετε ποτέ μα ποτέ την προτού αρχίσει η μάχη μελέτη των παραπάνω. Κάντε το και δε θα βγείτε χαμένοι.

Σε κάθε γύρο οποιοσδήποτε -προσεκτικά επιλεγμένος- παίχτης μας πέραν της κίνησής του πρέπει να επιλέξει μεταξύ 2 κινήσεων από τις:

  • Βασική επίθεση του χαρακτήρα μας (ZL) Αυτή εξαρτάται από τον έκαστο χαρακτήρα. Για παράδειγμα ο Rabbid Mario εξαπολύει παντοδύναμες μπουνίες αλλά σε μικρή εμβέλεια ενώ ο Luigi είναι sniper και εξοντώνει εχθρούς από πολύ μακρία!
  • Sparks (L,R): Εδώ μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα Spark που έχουμε επιλέξει -και πάλι προσεκτικά- πριν ξεκινήσει ο αγώνας. Κάθε αντίπαλο unit έχει όπως αναμένουμε από τίτλους του είδους έχει και διαφορετικές αδυναμίες (σε φωτιά/ooze/πάγο κλπ)
  • Ειδική ικανότητα (ZR): Εδώ έχουμε μια super δυνατότητα που όμως έχει κάποιο cooldown κάποιων γύρων και πάλι ανάλογα με το χαρακτήρα μας. Για παράδειγμα η Rabbid Rosalina ακινητοποιεί πλήρως τους αντιάλους που θα βρεθούν στο πεδίο εμβέλειας της special ικανότητάς της (Ennui)
  • Items (Χ): Όπως είπαμε και πιο πάνω από τους διάφορους merchant μπορείτε να αγοράζετε αντικείμενα που χρησιμεύουν και στη μάχη, όπως μανιτάρια (αναπληρώνουν το 30% της ενέργειάς σας) POW (κλασσικά χρησιμοποιούνται σαν βόμβα) κ.ο.κ.

Στις παραπάνω 2 κινήσεις δεν προσμετρούνται τυχόν χτυπήματα που θα κάνετε κινούμενοι με τάκλιν (Dash, Α), όποτε αν και εφόσον σας δοθεί η δυνατότητα ασφαλούς προσέγγισης αντιπάλου, να το έχετε πάντα κατά νου ώστε να κάνετε λίγο παραπάνω damage που πιστέψτε με κάνει την διαφορά!

Το skill tree του λατρεμένου μας κακού Bowser

Ακολουθώντας τη συνταγή που περιγράψαμε θα ανέβουμε σταθερά και σχετικά βατά level, όχι μόνο για τους ήρωες που μάχονται αλλά για όλους μας τους ήρωες, κερδίζοντας skill points. Τι κάνουμε με τα skill points; Μα ξεκλειδώνουμε και αναβαθμίζουμε τις ξεχωριστές δυνατότητες (skill tree) κάθε χαρακτήρα μας, με σκοπό να έχουμε το απόλυτο πλεονέκτημα σε κάθε μάχη!

Αυτό όμως που ξεχωρίζει τον τίτλο από τον ανταγωνισμό είναι πως η Ubisoft έχει βρει μια πραγματικά μαγική ισορροπία ανάμεσα σε πραγματικά βαθιά στρατηγική και απόλυτη διασκέδαση! Μια φόρμουλα που εδώ και δεκαετίες εξάλλου εφαρμόζει η Pokemon Company στη γνωστή σειρά Pokemon.

Η μουσική επένδυση του τίτλου είναι εξαιρετική, πλήρως ταιριαστή με τον τίτλο, ενώ και τα εφφε δεν προβληματίζουν. Γραφικά ο τίτλος είναι εξαιρετικά καλοδουλεμένος (polished) και βασίζεται στην Snowdrop engine της Ubisoft όπως βλέπουμε και όταν ξεκινά ο τίτλος. Να θυμίσουμε πως στην ίδια engine βασίζονται πολλοί άλλοι τίτλοι της εταιρείας όπως τα Division 1 και Division 2. Οι πλέον ειδικοί του είδους, ήτοι η ομάδα του Digital Foundry έχουν προχωρήσει σε πλήρη ανάλυση του τίτλου, που βλέπετε και στο βίντεο που ακολουθεί. Εν ολίγοις ο τίτλος παίζει σε ανάλυση 900p docked και 600p σε φορητές καταστάσεις, με το framerate να είναι και στις 2 περιπτώσεις στα 30fps.

Σε αυτό το σημείο και αν θέλαμε να βρούμε ντε και καλά κάτι αρνητικό σε αυτό το fun στρατηγικό διαμαντάκι είναι οι μεγάλες σε διάρκεια μάχες που ίσως κουράσουν κάποιους παίχτες, ιδίως οι μάχες με τα boss κάθε level και δη το end boss. Επίσης το μεγαλύτερο επίπεδο δυσκολίας μας φάνηκε εξαιρετικά βάρβαρο, ενώ για άλλη μια φορά απουσιάζει -ανεξήγητα- οιασδήποτε μορφής online λειτουργίας και μαχών. Απορίας άξιο πως σε handheld mode δεν υποστηρίζεται καθόλου η touchscreen του Switch όχι μόνο στις μάχες αλλά ούτε καν στο μενού.

Τέλος να σημειώσουμε πως ο τίτλος υποστηρίζει πλήρως το Ubisoft Connect, όπου και μπορείτε να κερδίσετε αλλά και να εξαργυρώσετε τους Ubisoft πόντους σας για καλούδια του τίτλου και πολλά άλλα!

Τέλος θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά την CD Media για την ευγενική και έγκαιρη παραχώρηση κωδικού για τις ανάγκες του παρόντος review!

Ένα ασύλληπτα fun to play στρατηγικό διαμαντάκι !

Το Mario + Rabbids Sparks of Hope είναι το Kingdom Battle, αλλά πιο μεγάλο. Το σύστημα μάχης έχει εξελιχθεί σε κάτι πιο δυναμικό και ο κόσμος του παιχνιδιού, οι χαρακτήρες και η παρουσίαση έχουν πάει πολλά επίπεδα πιο πάνω. Δεν χρειάζεται να είστε μέτρ της στρατηγικής για να απολαύσετε το Sparks of Hope, καθώς υπάρχουν επιλογές δυσκολίας για να απολαύσετε μόνο την αστείρευτα αστεία ιστορία του τίτλου. Το Sparks of Hope έχει χαρακτήρα, είναι αστείο και διασκεδαστικό στον πυρήνα του και οι όποιες μικρές ατέλειες (έλλειψη online, μεγάλες σε διάρκεια μάχες κλπ) δεν μπορούν να στερήσουν τον τίτλο του GOTY fun στρατηγικού τίτλου του 2022!

9
Συνολική βαθμολογία:
9

Αφήστε μια απάντηση