Nintendo Switch Nintendo Switch Reviews Ειδήσεις 1

The Elder Scrolls V: Skyrim [Nintendo Switch Review]

Braveheart1980
Βρείτε με σε

Είναι κάποιοι τίτλοι που είναι υπεράνω πλατφόρμας ή fanboy-ισμού, όπως το Metal Gear Solid, ο Mario, το Halo, το Warcraft και πολλοί πολλοί άλλοι. Ένας από αυτούς είναι το The Elder Scrolls σε όλα του τα μέρη. Προσωπικά είχα ασχοληθεί με το The Elder Scrolls : Oblivion επί PS3 το οποίο μου έχει αφήσει εξαιρετικές αναμνήσεις και εμπειρίες! Το επόμενο Elder Scrolls το Skyrim, το έχω σε PC μέσω steam και μάλιστα πήρα και την Remastered έκδοση αυτού, αλλά πάντα κάτι “στράβωνε” και δεν είχα ασχοληθεί πάνω από μία ώρα με τον τίτλο.

Και να που μια ιδέα εξωπραγματική, ήτοι να χαρούμε όλοι στο Switch το Skyrim της Bethesda,  σε μόλις ένα χρόνο έγινε πραγματικότητα! Και τα αποτελέσματα είναι κυριολεκτικά εξωπραγματικά καλά!

Είμαστε αρκετά άγριοι;

Ξεκινάμε τον τίτλο με τη γνωστή εισαγωγή όπου είμαστε αιχμάλωτοι, οδεύοντας προς τη θανατική -δια αποκεφαλισμούκαταδίκης μας. Στη συνέχεια προχωρούμε στην επιλογή και παραμετροποίηση του χαρακτήρα μας. Ωσαν γνήσιο παιχνίδι ρόλων (RPG), θα αναλάβετε το ρόλο του χαρακτήρα που δημιουργείτε επιλέγοντας από μια σειρά διαφορετικών φυλών, οι οποίες αποφέρουν διαφορετικές αλληλεπιδράσεις με τον κόσμο του Skyrim και φυσικά με διαφορετικά χαρακτηριστικά Μάλιστα είναι εύκολο να χάσετε ώρες (κυριολεκτικά) ώστε να τελειοποιήσετε την εμφάνιση του Orc, του Breton, του Argonian κλπ χαρακτήρα μας.

Το κόκκινο φεγγάρι!

Συνεχίζοντας και ένα βήμα πριν το άδοξο τέλος μας ω θεοί δράκος στον ουρανό! Και η περιπέτεια ξεκινά!

Το πέμπτο μέρος της σειράς The Elder Scrolls διαδραματίζεται στο Skyrim, βόρεια επαρχία της ηπείρου Tamriel, και έχει πολλά καινούρια χαρακτηριστικά.

Μερικά από αυτά είναι η παρουσία δράκων και η χρήση των perks, ειδικών δυνατοτήτων που δίνονται καθώς ο παίκτης παίρνει εμπειρία, τα οποία πρωτοεμφανίστηκαν δυναμικά στο Fallout 3 της ίδιας εταιρίας, ενώ το Skyrim λαμβάνει χώρα 200 χρόνια μετά τα γεγονότα του Oblivion.

Σκελετοί = εύκολη λεία

To Skyrim σε κάθε περίπτωση συνεχίζει την παράδοση του Elder Scrolls, αφήνοντας τον παίκτη να κάνει ό, τι μα ότι θέλει, οπουδήποτε οποτεδήποτε, όπως και το slogan του Switch σωστά;

Ανεξάρτητα από το πόσες φορές κάποιος έχει παίξει το παιχνίδι, η ανεξάντλητη ποσότητα περιεχομένου εξακολουθεί να εντυπωσιάζει! Ως ο τελευταίος Dragonborn, ήτοι γόνος δράκου όπως θα διαπιστώσετε στην πορεία, αναλαμβάνετε την υποστήριξη των αυτοχθόνων Nords ή της Imperial Legion από την Τρίτη Αυτοκρατορία σε μια προσπάθεια να σταματήσει ένας εμφύλιος πόλεμος.

Arachnophobia!

Θα είστε επίσης άμεσα υπεύθυνοι για αποτρέψετε τον Alduin, το σκανδιναβικό θεό της καταστροφής, από το να ισοπεδώσει τα πάντα! Άνδρες, γυναίκες, παιδιά και ακόμη και οι παντοδύναμες θεότητες του Tamriel απευθύνονται σε μας για βοήθεια επίλυσης μιας πλειάδας προβλημάτων εξαιτίας της αυξανόμενης αναταραχής.

Φλόγα και σπαθί ανα χείρας

Ως παίκτης, έχετε την ευκαιρία να αντιμετωπίσετε τα διάφορα quest και side quests σε όποια σειρά επιθυμείτε και επειδή μάλιστα το επίπεδο δυσκολίας (level) των εχθρών κλιμακώνεται με βάση το δικό μας επίπεδο, τα ταξίδια σε διαφορετικά μέρη του κόσμου μπορούν να γίνουν χωρίς φόβο, καθώς δε θα έρθουμε αντιμέτωποι με εχθρούς δυσθεώρατου επιπέδου.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό που θα μάθουμε είναι οι φωνές (shouts) ή καλύτερα κραυγές. Οι κραυγές του δράκου (γνωστές και ως The Voice ή Thu’um ) είναι φράσεις της γλώσσας των δράκων, που αποτελούνται από τρεις ξεχωριστές λέξεις δύναμης, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να εξαπολύσουν ισχυρότατες επιθέσεις και ποικίλα ισχυρά εφέ.

Η σφαγή δράκων θα γίνει το νέο σας χόμπι!

Οι δράκοι είναι φυσικά σε θέση να χρησιμοποιήσουν τις κραυγές, αλλά πολύ λίγοι άνθρωποι έχουν αυτή τη δυνατότητα. Όπως βέβαια ο ήρωάς μας, ως γόνος δράκου ή Dovahkiin που γεννήθηκε με αυτή τη δύναμη. Για να μην ψάχνεστε ωστόσο από την αρχή του τίτλου, να σας ενημερώσουμε πως μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φωνές δράκων μόνο αφού ολοκληρώσετε το Dragon Rising στο Main Quest , από το οποίο μπορείτε απορροφάτε την ψυχή του δράκου αφού τον σκοτώσετε.

Στη συνέχεια έχουμε τις αναμενόμενες δεξιότητες (Skills) οι ικανότητες (abilities), όπως η μαγεία (magic) και το crafting, που εξελίσσονται καθώς εκτελούνται, επιτρέποντάς μας να δημιουργήσουμε μια πραγματικά μοναδική ταυτότητα, ανάλογα με τον τρόπο που “έτυχε” να παίζουμε! Για παράδειγμα αν παραβιάζεται συχνά κλειδαριές θα ανέβει το lock picking του χαρακτήρα σας, ενώ αν σας αρέσουν τα βαριά όπλα θα ανεβάσετε το two handed επίπεδό σας κοκ.

Αυτό το πρωτότυπο σύστημα προσφέρει ένα άνευ προηγουμένου επίπεδο ελευθερίας στον τρόπο που παίζετε και θα εξελίσσεται το παιχνίδι.

Γιατί το λέμε αυτό; Απλό!

Βαρεθήκατε το hack ‘n’ slash τεράτων; Ε μπορείτε να πάτε στο College of Winterhold και να γίνεται μάγος!  Έχετε βαρεθεί να λαμβάνεται πάντα ενάρετες αποφάσεις; Βοηθήστε ένα παιδί να δολοφονήσει τον κηδεμόνα του και ενταχθείτε στις τάξεις της Dark Brotherhood!

Προσοχή όμως καθώς κάθε μα κάθε ενέργειά σας έχει άμεσο αντίχτυπο και στο πως σας αντιμετωπίζει το σύνολο των NPC’s που συναντάτε.

Τα περισσότερα -αν όχι όλα- ανοιχτά κόσμου παιχνίδια ρόλων (open world rpgs) μας τοποθετούν σε μια “ταμπέλα” η οποία δείχνει και τον μονόδρομο -ιστορίας και εξέλιξης -που θα ακολουθήσουμε

Στο Skyrim, από την άλλη πλευρά, η ελευθερία επιλογών και αλλαγών ζει και βασιλεύει γεγονός που δίνει άλλη πνοή και διάρκεια στον τίτλο!

Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφέρουμε πως όπως και σε όλα τα παιχνίδια της σειράς, η ολοκλήρωση της βασικής αποστολής δεν σημαίνει και τερματισμό του παιχνιδιού. Αντιθέτως, υπάρχει πληθώρα άλλων αποστολών, που μπορούν να κρατήσουν τον παίκτη ενεργό για πολύ καιρό ακόμη.

Ο τίτλος είναι γεμάτος side quests που πρέπει να τιμήσετε!

Παρά το γεγονός ότι ξοδεψα πάνω από 20 ώρες με το παιχνίδι, δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι ένας τίτλος που σχεδιάστηκε αρχικά για μεγάλες οθόνες και πολύ πιο ισχυρές συσκευές λειτουργεί όπως και στο Switch Nintendo. Και το καλύτερο μέρος είναι ότι δεν είστε “δεμένοι” στην τηλεόραση ή σε μια οθόνη υπολογιστή για να απολαύσετε τον τίτλο.

Ότι απέμεινε από τον πρώτο άτυχο δράκο που συναντάμε!

Το να κυνηγάς δράκους, σκελετούς, να ψάχνεις να βρεις στοιχεία και κόσμο σε quests και side quests, εν κινήσει και μάλιστα να μπορούμε να συνεχίσουμε την πρόοδό μας στο σπίτι σε μια μεγαλύτερη οθόνη είναι μια εξαιρετικά απελευθερωτική εμπειρία και η Bethesda τα έχει καταφέρει εξαιρετικά καλά!

Αναφορικά με το χειρισμό η de facto χρήση του Joy-Con είναι μια έγκυρη επιλογή και δεν με περιόρισε καθόλου. Μπορείτε να περιπλανηθείτε με μαχητικά όπλα, να παραβιάσετε κλειδαριές ή να πετάξετε το τόξο σας χρησιμοποιώντας τα Joy-Con. Είναι προσθήκες που λειτουργούν όπως πρέπει, αλλά δεν είναι κατ ελάχιστο απαραίτητες ή μονόδρομος και μάλιστα μπορούν να απενεργοποιηθούν. Εξαιρετικά καλή και η χρήση του Pro Controller, ιδιαίτερα όταν παίζετε σε μια τηλεόραση.

Η πίστη μας βοηθός Lydia

Εάν υπάρχει ένα πράγμα που όσο περίεργο ή παράδοξο και αν ακουστεί είναι πως η έκδοση για το Switch είναι η πλέον απροβλημάτιστη που έχει κυκλοφορήσει! Μια απλή αναζήτηση στο google θα μας θυμίσει τι προβλήματα αντιμετώπισαν ports του τίτλου σε σαφώς πολύ πιο δυνατές κονσόλες όπως το PS4.

Στην πραγματικότητα, το παιχνίδι τρέχει απίστευτα καλά.

Ο ρυθμός καρέ ανά δευτερόλεπτο είναι μεγάλος -και με βάση το Digital Foundry σταθερός στα 30fps– και οι χρόνοι φόρτωσης είναι σχετικά καλοί, ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κανείς πως το παρόν review αφορά την digital μορφή του τίτλου σε micro sd και όχι σε cartridge. Σε συνέχεια της αναφοράς μας στο Digital Foundry να σημειώσουμε πως με βάση τα εν λόγω δεδομένα ο τίτλος στο Switch τρέχει σε docked mode στα 900p (1600X900) και 30 fps σε όλες τις συνθήκες ενώ σε handheld και προς τέρψη των fps η ανάλυση ενδέχεται να πέσει έως 896Χ720. Τίποτα από αυτά όμως δεν μειώνει κατ’ ελάχιστο την απόδοση του τίτλου, καθώς συνολικά είναι καθηλωτικό και πρωτόγνωρο από μια συσκευή που καταναλώνει μόλις 13watt, όσο δηλαδή μια λάμπα! Ωστόσο οφείλω να ομολογήσω πως υπάρχουν διαφορές ιδιαίτερα αν έχεις βιώσει τον τίτλο σε υψηλά standard (high end pc κλπ) που όμως δεν επηρεάζουν την εμπειρία του Skyrim στο Switch.

Το απαραίτητο μεταφορικό μας μέσο

Συνεχίζοντας την τεχνική ανάλυση του τίτλου, οφείλω να ομολογήσω πως πραγματικά δεν γνώριζα ούτε περίμενα το epicness του theme του τίτλου, που κυκλοφορεί σε απροσμέτρητα remix μέχρι και από συμφωνικές ορχήστρες, της μουσικής και του συνόλου των εφέ που τη συνοδεύουν. Πραγματικά εξαιρετική δουλειά από όλους τους συντελεστές!

Ένα άλλο σημείο που θα ήθελα να αναφερθώ είναι το εξής: όταν το Skyrim επανεκδόθηκε για το PlayStation 4 και το Xbox One, περιελάμβανε πληθώρα mods που είχαν δημιουργηθεί για τον τίτλο. Το port ωστόσο για το Nintendo Switch δεν τα περιλαμβάνει, τουλάχιστον με την παρούσα μορφή του. Αυτό βέβαια δε σημαίνει πως στερείται περιεχομένου καθ οιονδήποτε τρόπο καθώς περιλαμβάνει όλα τα DLC  της Bethesda: Dawnguard , Hearthfire και Dragonborn .

Οι πινακίδες σίγουρα βοηθάνε στην εξερεύνηση!

Για το τέλος αφήσαμε την amiibo υποστήριξη του τίτλου που εκτός από φαγητό και καλούδια, μας δίνει τη δυνατότητα να “ενώσουμε” τρόπον τινά τον κόσμο του μοναδικού Legend Of Zelda, με την αντίστοιχη iconic στολή, σπαθί και ασπίδα του Link!

Τέλος να ευχαριστήσουμε θερμά τη CD Media για τη παραχώρηση του τίτλου!

1 Comment

Αφήστε μια απάντηση