nintypedia

Nobuo Uematsu: O Μπετόβεν των video games!

Nobuo Uematsu: O Μπετόβεν των video games!
Braveheart1980
Βρείτε με σε

Nobuo Uematsu (植松 伸夫 ) γεννήθηκε στις 21/3/1959 και όπως όλοι γνωρίζετε είναι ένας συνθέτης μουσικής videogames, που έγινε πασίγνωστος από τη σειρά Final Fantasy της Square EnixΑποτελεί έναν από τους πλέον γνωστούς συνθέτες στον οποίον μάλιστα έχει αποδωθεί το προσωνύμιο “Μπετόβεν των videogames“. Μάλιστα εμφανίστηκε 5 φορές στο top 20 του Hall Of Fame του Classic FM.

Η πρώτη εξαιρετική απόδειξη της μοναδικής του ικανότητας στη σύνθεση αποτελεί καταρχήν το γεγονός πως είναι αυτοδίδακτος, ξεκινώντας να παίζει πιάνο στα 12 του χρόνια έχοντας ως μεγαλύτερη επιρροή -ποιόν άλλον- από τον Elton John. Αφού τελείωσε το Πανεπιστήμιο της Kangawa, έπαιζε ερασιτεχνικά πλήκτρα σε διάφορες μπάντες και συνέθετε μουσική για τηλεοπτικές διαφημίσεις. Τότε το μακρινό 1985 και ενώ έπαιζε  σε ένα κατάστημα ενοικίασης μουσικής, μέλος της  Square του ζήτησε να ενταχθεί στο δυναμικό της εταιρείας για να δημιουργεί μουσική για videogames.

Ο Nobuo αν και συμφώνησε έβλεπε το όλο εγχείρημα σαν 2η δουλειά – ενασχόληση σε σημείο μάλιστα που δεν εγκατέλειψε την part time δουλειά του στο ως άνω κατάστημα!

 

Η πρώτη του δουλειά με την Square ήταν ο -άγνωστος στον γράφοντα- τίτλος Cruise Chaser Blassty το 1986Τότε ήταν που τον πρόσεξε ο Hironobu Sakaguchi, οπότε και του ζήτησε να συνθέσει μουσική για τους τίτλους του.

Η απάντηση όπως καταλαβαίνεται από τη συνέχεια που όλοι γνωρίζουμε απάντησε καταφατικά. Τα πρώτα τους βήματα ήταν ωστόσο χωρίς επιτυχία (τίτλοι Genesis και Alpha)

Η πρώτη δημιουργία της σχέσης Square και Uematsu ακούει στο όνομα  Cruise Chaser Blassty

Φτάνουμε έτσι στο 1987 σε έναν τίτλο που ο Sakaguchi πίστευε πως θα ήταν ο τελευταίος στην Square, που δεν είναι άλλος από το Final Fantasy,εξ ού και το Final στον τίτλο, game το οποίο γνώρισε πρωτοφανή επιτυχία! Αυτή η μεγάλη απήχηση στο gaming κοινό απογείωσε την καριέρα του Nobuo, δίνοντάς του έτσι τη δυνατότητα να συνθέσει μουσική για πάνω από 30 τίτλους, όπως το Final Fantasy Legend (1) και τη σειρά SaGa!

Για το δεύτερο τίτλο της σειράς, το Final Fantasy Legend II συνέθεσε τη μουσική μαζί με τον  Kenji Ito,

[su_youtube_advanced url=”https://youtu.be/LmfNGmv8eOw” width=”300″ height=”200″ responsive=”no” autohide=”yes” showinfo=”no” rel=”no” modestbranding=”yes” theme=”light” https=”yes”]  [su_youtube_advanced url=”https://youtu.be/TW5QPP_zdAQ?t=14s” width=”300″ height=”200″ responsive=”no” autohide=”yes” showinfo=”no” rel=”no” modestbranding=”yes” theme=”light” https=”yes”]
  Το Final Fantasy Ι και Final Fantasy Legend II εν δράσει !
Μάλιστα το 1994 τελείωσε τη μουσική ενός τίτλου με ιδιαίτερη αναγνώριση ακόμα και σήμερα από gamers και δημιουργούς, που δεν είναι άλλος από το Chrono Trigger, καθώς ο κύριος συνθέτης του τίτλου, Yasunori Mitsuda, αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας (έλκος).
[su_youtube_advanced url=”https://youtu.be/x_4ndNoraV4″ width=”200″ height=”200″ autohide=”yes” showinfo=”no” rel=”no” modestbranding=”yes” theme=”light” https=”yes”]

Chrono Trigger σε πιάνο παρακαλώ!

Εκτός από τα videogames ο Nobuo δημιούργησε τις μουσικές της ταινίας Ah! My Goddess: The Movie όπως και του anime Final Fantasy: Unlimited (2001) έχοντας ωστόσο ως ενορχηστρωτή τον Shirō Hamaguchi ενώ το 1994 κυκλοφόρησε solo album με τίτλο Phantasmagoria.

[su_youtube_advanced url=”https://youtu.be/VKYsHvvilRM” width=”300″ height=”200″ responsive=”no” autohide=”yes” showinfo=”no” rel=”no” modestbranding=”yes” theme=”light” https=”yes”]  [su_youtube_advanced url=”https://youtu.be/oPosygDAi-c?list=PL70E05C999AB3E020″ width=”300″ height=”200″ responsive=”no” autohide=”yes” showinfo=”no” rel=”no” modestbranding=”yes” theme=”light” https=”yes”]

Ah! My Goddess: The Movie και Final Fantasy: Unlimited (2001) αντίστοιχα

 

[su_youtube_advanced url=”https://youtu.be/a3LkKviuGKU” width=”300″ height=”200″ responsive=”no” autohide=”yes” showinfo=”no” rel=”no” modestbranding=”yes” theme=”light” https=”yes”]  [su_youtube_advanced url=”https://youtu.be/LiAWP_mcIzY” width=”300″ height=”200″ responsive=”no” autohide=”yes” showinfo=”no” rel=”no” modestbranding=”yes” theme=”light” https=”yes”]

Αποσπάσματα από κονσέρτα και ενορχηστρώσεις δημιουργιών του Nobuo Uematsu

 

Ένα κύριο χαρακτηριστικό μιας εξέχουσας και ηγετικής προσωπικότητας είναι να γνωρίζει τα όρια της και να αναγνωρίζει πότε μια χείρα βοηθείας είναι απαραίτητη. Έτσι ο Nobuo για το Final Fantasy X ζήτησε το 2001 συνδρομή  από τους Masashi Hamauzu και Junya Nakano, κάνοντας τον τίτλο το πρώτο Final Fantasy το οποίο δεν είχε 100% μελωδίες του Uematsu! Ακριβώς έτσι συνέχισαν και οι υπόλοιποι τίτλοι : για το Final Fantasy XI (2002), ένωσε τις δυνάμεις του με τον Naoshi Mizuta, συνθέτης ο οποίος υπέγραψε την πλειοψηφία του soundtrack, και τον Kumi Tanioka. Μάλιστα ο Uematsu ήταν υπεύθυνος μόνο για 11 κομμάτια.

Το 2003, βοήθησε τον Hitoshi Sakimoto για τις μελωδίες του Final Fantasy Tactics Advance δημιουργώντας το  main theme.

 

Το main theme του Final Fantasy Tactics Advance

Το 2002, αν και αρχικά είχε αρνηθεί, ενέδωσε στις πιέσεις των  Kenichiro Fukui και Tsuyoshi Sekito και έτσι δημιούργησαν μια μπάντα με το όνομα The Black Mages, στην οποία εισήχθησαν και άλλα μέλη της Square (Keiji Kawamori, Arata Hanyuda και Michio Okamiya)

 

 

Αμέσως μετά μάλιστα μπορείτε να ακούσετε το The Skies Above από τους Black Mages!


 

 

 

 

 

To 2004 μπορεί εμείς εδώ στην Ελλάδα να ζούσαμε σε ρυθμούς Ολυμπιακών Αγώνων, ωστόσο ήταν και η χρονιά που ο Nobuo εγκατέλειψε την Square Enix, δημιουργώντας τη δική του εταιρεία παραγωγής επ’ ονόματι Smile Please. Οι λόγοι αποχώρησης δεν είναι τόσο πολύ γνωστοί. Αυτό που επισήμως δηλώθηκε ήταν η μετεγκατάσταση γραφείων της Square σε περιοχή που δε βόλευε το συνθέτη καθώς και το γεγονός πως ήθελε να πάρει τη ζωή στα χέρια του, όπως δήλωσε. Παρόλα αυτά διατήρησε εξαιρετικές σχέσεις με τον Sakaguchi και το development studio του ( Mistwalker) καθώς από κοινού δημιούργησε τις μουσικές για τα  Blue Dragon (2006), Lost Odyssey (2007), Away: Shuffle Dungeon (2008), The Last Story (2011) και το Terra Battle.

To 2008 μάλιστα συνυπέγραψε με πολλούς άλλους καλλιτέχνες τις ανατριχιαστικές μελωδίες του  Super Smash Bros. Brawl!

Περίπου 10 ετών αυτό το intro ε; Απίστευτο!

 

Κλείνοντας και γνωρίζοντας πως ίσως και να σας έχουμε κουράσει, παραμερίζουμε τα δεκάδες κονσέρτα που έχουν γίνει για το συνθέτη μας θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε πως ο Uematsu ζει στο Τόκιο (που αλλού να ζούσε βέβαια) είναι παντρεμένος με τη σύζυγό του (Reiko) και μάλιστα έχουν και ένα σκύλο που ακούει στο όνομα Pao.

 

 

Αφήστε μια απάντηση