- [Φήμη] Νέες λεπτομέρειες για τα μαγνητικά Joy Con και το dock του Switch 2 - 20 Δεκεμβρίου 2024
- Διαθέσιμη η ετήσια ανασκόπηση χρηστών για το 2024 – Δείτε την δική σας! - 20 Δεκεμβρίου 2024
- Έρχεται το Bubble Ghost Remake στο Switch - 20 Δεκεμβρίου 2024
Είχα και είχαμε όλοι είναι η αλήθεια μεγάλες προσδοκίες για αυτό το παιχνίδι από τότε που αποκαλύφθηκε στο Nintendo Direct πέρυσι. Έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που η πριγκίπισσα Peach απέκτησε τον δικό της τίτλο, και μάλιστα στο Switch. Τις ημέρες που προηγήθηκαν της κυκλοφορίας του, ανησυχούσα ότι θα ήταν απλώς άλλο ένα παιχνίδι Mario με την Peach ως πρωταγωνίστρια αντί για τον αγαπημένο μας Ιταλό υδραυλικό. Ευτυχώς που δεν πόνταρα σε αυτό -κουβά θα πήγαινα- γιατί το Princess Peach: Showtime! είναι ο τίτλος όπου η Peach είναι οριστικά και αμετάκλητα στο κέντρο της προσοχής με τις δικές της μοναδικές περιπέτειες.
Ας πάρουμε όμως μια ανάσα, και να κάνουμε μια μίνι αναδρομή : Το 2024 έχει ήδη αποδειχθεί ένα σημαντικό έτος για τα βιντεοπαιχνίδια, με κάποιες εντυπωσιακές κυκλοφορίες μέσα σε μόλις τρεις μήνες. Δυστυχώς, κανένα από αυτά τα δημοφιλή παιχνίδια δεν έχει κυκλοφορήσει για το Switch, το οποίο φαίνεται με τεχνικούς όρους να μένει πλέον εμφανώς πίσω σε multiplatform τίτλους. Το “Princess Peach: Showtime!” μπορεί να μην προσελκύσει προσοχή όσο ένα Final Fantasy ή ένα Dragon’s Dogma, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να το αγνοήσουμε.
Η ιστορία είναι πραγματικά σε τέτοιο βαθμό, όσο ακριβώς χρειάζεται και έχει ανάγκη ένας τέτοιος τίτλος: Η Peach και μια ομάδα Toads προσκαλούνται να παρακολουθήσουν μια παράσταση στο θέατρο Sparkle, αλλά η Wicked Grape – ο μεγάλος κακός αυτού του παιχνιδιού – εισβάλει στο Sparkle Theater με το Bunch της. Γνωρίζεστε με τη Stella, τη φύλακα του θεάτρου, και αρχίζετε αμέσως να τα βάζετε με το Sour Bunch. Και αυτό είναι όλο. Υπάρχουν κάποιες επιπλέον διάσπαρτες λεπτομέρειες εδώ και εκεί για τα Sparklas και την προέλευση των μαγικών δυνάμεων, και κάθε παράσταση έχει τη δική της μικρή ιστορία, αλλά (και) αυτό είναι ένα παιχνίδι όπου η ιστορία διαδραματίζει δευτερεύοντα ρόλο. Για όσους (λίγους) ενδεχομένως ξαφνιαστούν έχουμε να πούμε το εξής: γιατί το Mario ή ακόμα και το Kirby, έχει περισσότερη ιστορία; Όχι βέβαια, τα “βασικά” και βουρ στο παιχνίδι!
Με αυτόν τον τρόπο αφήνει περισσότερο χώρο για εστίαση στο gameplay, και αυτό είναι πραγματικά ο κύριος πόλος έλξης του τίτλου, καθώς το “Princess Peach: Showtime!” προσφέρει πολλά είδη gameplay, χάρη στα διαφορετικά κοστούμια που φοράει η Peach σε κάθε παράσταση. Μερικά θα είναι πολύ πιο απλά platform με ελαφριά μάχη, κάτι σαν Kirby, ενώ άλλα θα αλλάξουν πλήρως το στυλ του gameplay που προσφέρεται, με διακόσμηση τούρτας και χορό σε πάγο!
Γίνεται έτσι σαφές ότι δεν πρόκειται για τον συνηθισμένο side scrolling Mario τίτλο. Αντί για έναν τρισδιάστατο χαρακτήρα που ελίσσεται σε έναν 2D χώρο, όπως οι πρόσφατοι τίτλοι της Nintendo (βλέπε Mario vs. Donkey Kong και Super Mario Bros. Wonder), η Peach μπορεί να πάει σχεδόν οπουδήποτε στη σκηνή, ώστε ο να μοιάζει με ένα τμήμα εξερεύνησης του overworld και όχι με ένα αυστηρά καθορισμένο τμήμα platforming. Είναι πιο κοντά στην ελευθερία κινήσεων που υπάρχει σε παιχνίδια όπως το Mario Galaxy και το Mario Odyssey, αν και εξακολουθείτε να περιορίζεστε στα όρια του “σκηνικού”.
Fun fact:υπάρχουν πολλές μυστικές περιοχές και κρυμμένα νομίσματα, αν είστε αρκετά έξυπνοι για να τα βρείτε.
Ενώ όλα αυτά είναι ωραία και καλά, το παιχνίδι ανοίγει πραγματικά μόνο όταν φτάσετε στην πρώτη σας στολή, την Swordfighter. Παίρνετε ένα σπαθί όταν φορέσετε αυτή τη στολή, καθώς και μια ολόκληρη σειρά από κινήσεις , για να χρησιμοποιήσετε στα μέλη της Sour Bunch που επιτίθενται.
Η ποικιλία των επιθέσεων με εξέπληξε, επειδή δεν πίστευα ότι θα πρόσθεταν αποκρούσεις, αντεπιθέσεις και επιθέσεις στον αέρα σε ένα παιχνίδι όπως αυτό.
Συνήθως για αυτά τα φαινομενικά πιο ελαφριά – casual παιχνίδια, αυτό που θέλουν ολο κι όλο είναι απλά ένα hit εναντίον του εχθρού και τίποτα άλλο, αλλά η μοναδική ελευθερία κινήσεων της Peach σε αυτό το παιχνίδι την αφήνει να χορεύει γύρω από τους εχθρούς της σαν τίμια ξιφομάχος.
Το να κουνιέσαι την ώρα που ο εχθρός επιτίθεται, σου επιτρέπει να αποκρούσεις το χτύπημά του, αφήνοντάς τον-κλασσικά- έκθετο σε μια καταστροφική αντεπίθεση αμέσως μετά. Μπορείτε να το κάνετε αυτό σε γρήγορη διαδοχή και να δημιουργήσετε ένα αξιοπρεπές combo αν υπάρχουν αρκετοί στόχοι. Δεν είναι τόσο πολύπλοκο όσο τα περισσότερα 3D παιχνίδια δράσης και έτσι είναι αρκετά διασκεδαστικό!
Κάθε όροφος από το θέατρο διαθέτει 4 θεατρικές αίθουσες όπου η Peach θα κάνει χρήση και ενός διαφορετικού κοστουμιού. Είναι ένας ωραίος τρόπος να αναμειχθεί το gameplay με κάθε τμήμα του παιχνιδιού, ώστε να μην γίνεται μονότονο και να μην κουράζει. Για παράδειγμα, ο πρώτος όροφος σας έχει να εμφανιστείτε στα πρώτα μέρη των παραστάσεων Swordfighter, Patissiere, Ninja, και Cowgirl, ενώ ο δεύτερος όροφος περιλαμβάνει το δεύτερο μέρος της παράστασης Swordfighter και τα πρώτα μέρη τριών νέων παραστάσεων.
Και όταν λέμε πολλά και διαφορετικά είδη παιχνιδιών όλα-σε-ένα-νοικοκυρεμένα, θα σας δώσουμε ένα παράδειγμα: την περιοχή που ονομάζεται Φεστιβάλ Γλυκών (κυριολεκτικά ονομάζεται Festival of Sweets), η οποία μάλιστα είναι διαθέσιμη και στο δωρεάν demo του τίτλου. Σε αυτήν την περιοχή θα φορέσετε τη στολή της Ζαχαροπλαστικής, η οποία δίνει στην Peach την τεχνογνωσία ζαχαροπλαστικής που χρειάζεται για να βοηθήσει στις προετοιμασίες για το ομώνυμο φεστιβάλ. Αναρωτιόμουν πώς μια σκούφια και μια ποδιά θα βοηθούσαν την Peach να πολεμήσει τους κακούς, αλλά πόνταρα σε λάθος ιδέα. Αυτή η περιοχή δεν είναι αρένα, είναι τμήμα του Mario Party.
Το Festival of Sweets δεν έχει να κάνει με τους Sour Bunch, αλλά με το να αντικαταστήσεις τα γλυκά που έκλεψαν μέσα από μια σειρά μίνι-παιχνιδιών, όπως την παρασκευή μπισκότων και τη διακόσμηση κέικ. Αυτά τα mini games είναι συνολικά απλοϊκά, ίσως και παραπάνω του δέοντος. Για παράδειγμα το μίνι-παιχνίδι για την παρασκευή μπισκότων ήταν υπερβολικά απλό, καθώς απαιτούσε μόνο ένα χρονομετρημένο πάτημα ενός κουμπιού. Αυτό δεν είναι κανόνας βέβαια καθώς το κομμάτι της διακόσμησης τούρτας ήταν αρκετά διασκεδαστικό!
Σχεδιαστικά, η Peach φαίνεται τόσο γλυκιά και ευγενής όπως πάντα και όλα μοιάζουν να ταιριάζουν με τα περισσότερα παιχνίδια Mario. Σε docked mode ωστόσο, πρέπει να πω ότι το Switch έχει αρχίσει να δείχνει λίγο την ηλικία του, αν και αυτό δεν είναι λάθος του ίδιου του παιχνιδιού, αλλά της μαμάς Nintendo που δεν έχει προβεί ακόμα στην αντικατάσταση/εξέλιξή του. Σε λειτουργία handheld, όπου και παίχτηκε ο τίτλος αρκετό διάστημα, τα πάντα ήταν ομαλά με την αναμενόμενη λίγη έως φυσιολογική κατανάλωση της μπαταρίας, οπότε ο τίτλος είναι ταμάμ για ταξίδια σε συνδυασμό και με τις σχετικά μικρές σε διάρκεια πίστες που διαθέτει.
Παρ’ όλα αυτά, όπως και το Kirby με τις πολλαπλές διαφορετικές μορφές του, δε σημαίνει απαραίτητα ότι κάθε κοστούμι που έχει η Peach στο Showtime είναι εντυπωσιακό. Είμαστε απόλυτα σίγουροι πως κάποιο/α από τα συνολικά 12 κοστούμια που θα φορέσει η Peach, κάποια δεν θα σας ταιριάζουν είτε αρχικά, ενώ στην πορεία θα “στρώσουν” όπως πχ με η Detective Peach, είτε μερικά δε θα σας ταιριάξουν καθόλου.
Υπάρχουν επίσης κάποια κοστούμια που φαίνονται λίγο ίδια πχ με κάποια από αυτά κάνετε άλματα και μετά χτυπάτε ότι βρείτε μπροστά σας.
Και πάλι πολλά από τα στοιχεία του gameplay φαίνονται λίγο πολύ παρόμοια.
Ένα άλλο σημείο που ήταν κατώτερο των περιστάσεων είναι τα bosses, που ακολουθούν τον ίδιο “χτύπα το τρεις φορές για να κερδίσεις” κανόνα που βλέπουμε σε παιχνίδια όπως το Mario 64 και μερικά από τα παιχνίδια Zelda. Τα levels των bossesείναι ενδιαφέροντα θεματικά, και τα mechanics σίγουρα ευφάνταστα, ωστόσο μεταξύ δυσκολίας τύπου Dark Souls και Peppa υπάρχουν και ενδιάμεσες λύσεις, που η Nintendo αποφάσισε να μην ενσωματώσει.
Όσον αφορά την απόδοση, ο τίτλος τρέχει στα 30fps, που είναι κάπως απογοητευτικό, και για το μεγαλύτερο μέρος φαίνεται απολύτως εντάξει, ακόμη και αν υπάρχουν μερικές αμφιβόλου ποιότητας υφές και μερικά χαμένα καρέ εδώ και εκεί. Θα ήταν ωραίο να τρέχει στα 60fps, ίσως με φωτισμό που να ήταν λίγο πιο δυναμικός, αλλά τα παράπονά μου σε αυτό το τμήμα είναι ελάχιστα, τουλάχιστον. Κάνει τη δουλειά του, και αυτό είναι το πιο σημαντικό.
Το παιχνίδι δεν ξεχωρίζει πραγματικά από άποψη ήχου. Τυπικά έχει voice acting, αν και ως επί το πλείστον είναι μόνο γρυλίσματα (ποιος είχε την έμπνευση για τη φωνή όταν η Peach κάνει άλματα;) και αναστεναγμοί με διάσπαρτες φράσεις ή/και λέξεις για να διατηρηθεί η συνοχή των πραγμάτων. Το franchise του Mario δεν ήταν ποτέ γνωστό για τη φωνητική του υποκριτική, οπότε αυτό είναι στην καλύτερη περίπτωση ένα μικρό μειονέκτημα. Τουλάχιστον η μουσική είναι χαρούμενη, ικανοποιητική και γεμάτη ρυθμό.
Τέλος πρέπει όλοι να εκτιμήσουμε ότι καταβλήθηκε μεγάλη προσπάθεια για να γίνει αυτό το παιχνίδι ξεχωριστό από τα άλλα παιχνίδια Mario. Τόσα πολλά δόθηκαν σε άλλους αυτόνομους τίτλους για τα κύρια μέλη του franchise (π.χ. Luigi’s Mansion, WarioWare), οπότε είναι καλό να βλέπουμε την Princess Peach να έχει αυτό το παιχνίδι ολόδικό της!
Τέλος θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά την CD Media για την ευγενική και έγκαιρη παραχώρηση κωδικού για τις ανάγκες του παρόντος review!
Fun factory
Το Princess Peach: Showtime! είναι ένα ευχάριστο fun to play παιχνίδι που δεν ωθεί παίχτες και κονσόλα στα όρια τους, αλλά κάνει τα περισσότερα πράγματα αρκετά καλά. Είναι περισσότερο σαν ένα παιχνίδι Kirby παρά σαν ένα παιχνίδι Mario, με τα θετικά και τα αρνητικά που αυτή η υλοποίηση εμπεριέχει, και ενώ έχει τα τρωτά σημεία του (ήχος και λίγο τα γραφικά), υπάρχει μια τεράστια ποσότητα απόλαυσης που μπορεί να αποκομίσει κανείς αν το αγκαλιάσει και το αγαπήσει για αυτό που είναι: ένας νέος αποκλειστικός διασκεδαστικός και ανάλαφρος Peach τίτλος!
3 Comments