Nintendo Switch Reviews 2

[Video Review] The Legend Of Zelda Tears Of The Kingdom

[Video Review] The Legend Of Zelda Tears Of The Kingdom
Braveheart1980
Βρείτε με σε

Η δημιουργία μιας επάξιας συνέχειας σε έναν από τους πιο αναγνωρισμένους τίτλους του 21ου αιώνα είναι μια δύσκολη δουλειά. Ωστόσο, έξι (!) χρόνια μετά την κυκλοφορία του Breath of the Wild, η Nintendo ξεπέρασε κάθε προηγούμενο με το Tears of the Kingdom. Αυτό το παιχνίδι όχι μόνο ανταποκρίνεται στην τεράστια διαφημιστική εκστρατεία του τελευταίου διαστήματος, αλλά χαράζει τη δική του μοναδική πορεία, χτίζοντας πάνω στα θεμέλια που έθεσε ο προκάτοχός του και ανεβάζοντας ολόκληρο το gaming σε νέα ύψη.

Αρχικά, ορισμένοι οπαδοί αμφισβήτησαν αν το Tears of the Kingdom θα μπορούσε να δημιουργήσει τη δική του ταυτότητα, λαμβάνοντας υπόψη τις εκπληκτικές ομοιότητές του με το Breath of the Wild. Ευτυχώς, μπορούμε με σιγουριά να πούμε ότι το Tears of the Kingdom είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα DLC/expansion ενός ήδη σπουδαίου παιχνιδιού καθώς ξεπερνά τις προσδοκίες μας σε όλους τους τομείς με εμφατικό μάλιστα τρόπο.

Υπό την καθοδήγηση του Eiji Aonuma και της ταλαντούχας ομάδας του, τα όρια έχουν ξεπεραστεί, προσφέροντας στους παίκτες ακόμα μεγαλύτερη δημιουργικότητα και ελευθερία. Ετοιμαστείτε για μια αξέχαστη περιπέτεια όπου ο ουρανός δεν έχει πραγματικά όρια.

Μια σαγηνευτική και γοητευτική ιστορία

Τοποθετημένο αρκετά χρόνια μετά τα γεγονότα του Breath of the Wild και την ήττα του Calamity Ganon, το Tears of the Kingdom σπρώχνει τον Link ξανά στην αιώνια μάχη του καλού με το κακό. Αυτή τη φορά, ένα μυστηριώδες γεγονός που ονομάζεται Upheaval έχει προκαλέσει περίεργα φαινόμενα σε όλη τη Hyrule.

Ο τίτλος από τα πρώτα κιόλας λεπτά δίνει μία εντύπωση πραγματικά μεγαλείου. Ξεκινάει με έναν τρόπο πραγματικά μοναδικό για οποιοδήποτε παιχνίδι της σειράς το οποίο ειρήσθω εν πάροδο δεν είναι ανάγκη να έχετε παίξει πιο πριν ωστόσο σίγουρα θα βοηθήσει για να γνωρίσετε τους βασικούς χαρακτήρες του παιχνιδιού.

Μάλιστα έχουν εμφανιστεί Zonai Shrines , συνοδευόμενα από αιωρούμενα Sky Islands πάνω από την Hyrule, ενω μυστηριώδη χάσματα έχουν ανοίξει στο έδαφος, προκαλώντας ακραίες καιρικές αλλαγές. Επιπλέον, η φθορά γνωστή ως Gloom έχει μολύνει τον κόσμο και τα όπλα του κόσμου μας.

Για να γίνουν τα πράγματα ακόμα χειρότερα, η πριγκίπισσα Zelda έχει εξαφανιστεί για άλλη μια φορά, αφήνοντας τον Link να ενώσει τα δαιδαλώδη κομμάτια του πάζλ και να σώσει τον κόσμο. Χωρίς να θέλουμε να σας κάνουμε κανενός είδους spoiler, η ιστορία μας καθήλωσε ιδιαίτερα όταν ξανα-ανταμώσαμε με γνωστούς χαρακτήρες μετά την ήττα του Calamity Ganon.

Μία από τις επικρίσεις που ασκήθηκαν στο Breath of the Wild ήταν η μινιμαλιστική αφήγηση. Η Nintendo το αντιμετώπισε αυτό στο Tears of the Kingdom, δίνοντάς μας μία από τις δυνατότερες αφηγήσεις που έχουμε δει σε παιχνίδι Zelda από την εποχή του Skyward Sword. Ενώ η ιστορία του παιχνιδιού μπορεί να μην εμβαθύνει σε πολύπλοκα συναισθηματικά θέματα, η διαχρονική ιστορία του καλού ενάντια στο κακό υποστηρίζεται από ουσιαστικό lore, ικανοποιώντας ακόμα και τους πιο φανατικούς οπαδούς της σειράς Zelda.

Το άλλο σας το είπαμε; Όχι; Αχ συγχωράτε μας, αλλά θα σας το πούμε τώρα αν και λογικά δεν το μάθατε πρώτα από εμάς : Ο Link λόγω του νέου του αλα Midna χεριού του έχει πλέον πολλές νέες ικανότητες!

Ωστόσο μόνο όταν αρχίσετε να χρησιμοποιείτε πραγματικά τις νέες ικανότητες του Link για να αλληλεπιδράσετε με τα πράγματα γύρω του – τα τέρατα, τα όπλα και πολλά άλλα- είναι που το Tears of the Kingdom ξεδιπλώνει τον πραγματικό του χαρακτήρα δείχνοντας ότι είναι ένα πολύ πιο πολύπλοκο τεχνικά και δημιουργικά παιχνίδι από τον προκάτοχό του, κάτι που λέει πολλά.

Ξαμολήστε την δημιουργικότητα και την εφευρετικότητά σας!

Παίζοντας το Tears of the Kingdom θα θυμηθούμε όλοι τις ώρες που περάσαμε στο Breath of the Wild, φτιάχνοντας -μεταξύ άλλων- ακόμη και αυτοσχέδια αερόπλοια. Έξι χρόνια μετά, και το Tears of the Kingdom όχι μόνο βάζει τα οχήματα και τις συσκευές που κατασκευάζει ο παίκτης στο προσκήνιο, αλλά το πάει σε ένα εντελώς νέο επίπεδο.

Αυτό γίνεται εφικτό χάρη στην ικανότητα Ultrahand, που δίνει στον Link τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί τη Hyrule ως το προσωπικό του εργαστήριο. Συναρμολογώντας αβίαστα αντικείμενα που βρίσκονται δεξιά και αριστερά, δημιουργήσαμε αυτοσχέδια αυτοκίνητα, αερόστατα, αερόπλοια ενώ πάμπολλοι παίκτες έχουν δημιουργήσει ακόμα και .. mechs ! Οι δυνατότητες είναι σχεδόν ατελείωτες, και ενώ το παιχνίδι προσφέρει μερικά παραδείγματα κατασκευών, οι περιορισμοί τίθενται αποκλειστικά και μόνο από τη δική σας δημιουργικότητα.

Επιπλέον, αυτές οι δημιουργικές προσπάθειες συνδέονται άμεσα με τα Shrines και τα Temples του παιχνιδιού, τα οποία έχουν υποστεί σημαντικές βελτιώσεις. Αυτοί οι μηχανισμοί μπορεί να ακούγονται περίπλοκοι, αλλά το Tears of the Kingdom κάνει εξαιρετική δουλειά στην εισαγωγή και την καθοδήγηση των παικτών μέσα από τα νέα χαρακτηριστικά. Ωστόσο, για όσους προτιμούν μια πιο απλουστευμένη εμπειρία, η ικανότητα Autobuild ελαχιστοποιεί τη «χεράτη» building δουλειά, επιτρέποντας στον Link να δημιουργεί γρήγορα προκατασκευασμένες κατασκευές ή να χρησιμοποιεί αυτές που έχουν ήδη κατασκευαστεί.

Από όλες τις νέες δυνάμεις του Link, το Ascend – μια παραλλαγή του Revali’s Gale που σας κάνει να πετάτε προς τα πάνω,- είναι η πιο απλή δύναμη που έχει σχεδιαστεί για να σας κάνει να σκεφτείτε πιο σφαιρικά (και δη κάθετα) για το πώς μπορείτε να κινηθείτε μέσα στη Hyrule του Tears of the Kingdom.

Η δε ενσωμάτωση του Ultrahand, μαζί με το Ascend και τη χρήσιμη δυνατότητα να πάτε το χρόνο πίσω με το Recall, παρέχει στους παίκτες μια εξαιρετικά ευέλικτη εργαλειοθήκη, ιδανική τόσο για εξερεύνηση όσο και για μάχη. Σε κάθε μα κάθε περίπτωση οι μηχανισμοί παιχνιδιού στο Tears of the Kingdom προσφέρουν πλήθος επιλογών και στρατηγικών δυνατοτήτων.

Συναρπαστικές μάχες άνευ προηγουμένου

Ενώ το αμφιλεγόμενο σύστημα ανθεκτικότητας των όπλων από το Breath of the Wild επιστρέφει, το Tears of the Kingdom εισάγει την ικανότητα Fuse για να απαλύνει την δικαιολογημένη ή όχι γκρίνια μας πάνω στο εν λόγω ζήτημα. Με το Fuse, ο Link μπορεί να χρησιμοποιήσει ολόκληρο το απόθεμα των όπλων και των εξαρτημάτων των τεράτων, για να δημιουργήσει μια εκπληκτική σειρά συνδυασμών. Το Fuse όχι μόνο αυξάνει την ανθεκτικότητα, αλλά και ενισχύει τη δύναμη, την άμυνα και το στυλ παιχνιδιού των όπλων αλλά και των ασπίδων.

Ο πειραματισμός είναι το κλειδί για να ανακαλύψετε τις πλήρεις δυνατότητες του παιχνιδιού. Από τη σύνδεση ενός φλογοβόλου σε μια ασπίδα μέχρι ό,τι βάζει ο νους σας, οι επιλογές είναι αμέτρητες!

Όσο προσεκτικά και αν έχουν σχεδιαστεί τα βιντεοπαιχνίδια ανοιχτού κόσμου, δεν μπορούν ποτέ να υπολογίσουν τις απρόβλεπτα ανόητες ενέργειες των παικτών. Ίσως το πιο αξιοσημείωτο πράγμα στο Tears of the Kingdom είναι ότι, στην πραγματικότητα, υπολογίζει υπέροχα τις απρόβλεπτα έως και χαζές ενέργειες των παικτών. Κάθε φορά που αναρωτιόμαστε “τι θα γινόταν αν …;“, το παιχνίδι μας επιβραβεύει με μια διασκεδαστική απάντηση.

Επιπλέον, οι παίκτες μπορούν να συνδυάσουν αντικείμενα σε βέλη, προσδίδοντάς τους νέα εφέ. Για παράδειγμα, η χρήση των Keese Eyeballs επιτρέπει την εστίαση σε κινούμενους στόχους, ενώ η ρίψη του Yellow Chuchu Jelly δημιουργεί ένα σοκ που έχει επίδραση όχι σε έναν μόνο εχθρό αλλά σε όσους βρίσκονται στην εν λόγω περιοχή. Ομολογουμένως, η διαχείριση του τεράστιου αριθμού των επιλέξιμων αντικειμένων μπορεί να είναι λίγο υπερβολική μερικές φορές, αλλά ο πλούτος των διαθέσιμων επιλογών το αντισταθμίζει με το παραπάνω.

Και το σημαντικότερο, είναι ότι μπορείτε ουσιαστικά να αγνοήσετε την όλη διαδικασία, αν το να χτίζετε πράγματα δεν σας συναρπάζει. Μπορείτε μάλιστα να παίξετε το Tears of the Kingdom σχεδόν όπως παίζατε το Breath of the Wild, σφάζοντας ανηλεώς τους εχθρούς με σπαθιά και δόρατα και σκαρφαλώνοντας σε βουνά αντί να εκτοξεύεστε στις κορυφές τους με κάποιο τρελό όχημα.

Ενώνοντας δυνάμεις και εξερευνώντας έναν ΤΕΡΑΣΤΙΟ κόσμο

Ο Link όμως δεν είναι μόνος του. Το Tears of the Kingdom εισάγει πανέξυπνους χαρακτήρες όπως ο Tulin, ο νεαρός Rito Sage, που μας βοηθά με ριπές ανέμου για να φτάσουμε σε μέρη μακρινά. Ο συνδυασμός των ικανοτήτων των «βοηθών» μας με τους νέους μηχανισμούς που σκαρφίζετε και υλοποιεί ο Link προσθέτει κάτι τελείως νέο στις μάχες μας, ενθαρρύνοντας τους παίκτες να πειραματιστούν και να βρουν synergies μεταξύ των ικανοτήτων τους.

Όσο για τον ίδιο τον κόσμο, ενώ μπορεί να φαίνεται οικείος, πολλές εμβληματικές τοποθεσίες έχουν υποστεί σημαντικές αλλαγές από το Breath of the Wild. Το Kakariko έχει μετατραπεί σε ένα χώρο ανασκαφών, το Zora’s Domain καλύπτεται από λάσπη και το Rito έχει πλέον καλυφθεί από χιόνι. Αμέτρητες μικρότερες αλλαγές δίνουν νέα πνοή σε γνώριμες περιοχές, κάνοντας την εξερεύνηση ένα συναρπαστικό ταξίδι εκ νέου ανακάλυψης της Hyrule.

Ο χάρτης της Hyrule δεν είναι η μόνη περιοχή του παιχνιδιού που έχει υποστεί αλλαγές καθώς το Tears of the Kingdom εισάγει και νέους εχθρούς, συμπεριλαμβανομένου του τρομακτικού δράκου Gleeok από το πρώτο παιχνίδι Zelda. Οι παίκτες θα συναντήσουν και άλλους τρομερούς αντιπάλους, όπως τα Flux Constructs και θανατηφόρες παραλλαγές των υπαρχόντων τεράτων. Ακόμα και τα αγαπημένα Bokoblins και Moblins έχουν υποστεί αξιοσημείωτες αλλαγές.

Εκτός από τα νεοεισαχθέντα νησιά στον ουρανού, το Tears of the Kingdom αποκαλύπτει τα Depthsέναν τεράστιο και σκοτεινό κόσμο κάτω από τη Hyrule. Αυτός ο απόκοσμος χώρος κάτω από την Hyrule, που είναι μολυσμένος από το Gloom, φιλοξενεί επικίνδυνους εχθρούς. Η πλοήγηση στα Depths εγκυμονεί μοναδικούς κινδύνους, καθώς το σκοτάδι καλύπτει το περιβάλλον, το οποίο φωτίζεται μόνο από περιστασιακά Lightroots και την αμυδρή λάμψη των εχθρών.

Είναι (και) τεχνικό έπος

Είναι αξιοσημείωτο ότι το Tears of the Kingdom ενσωματώνει απρόσκοπτα την εξερεύνηση των Sky Islands, της Hyrule και των Depths χωρίς οθόνες φόρτωσης – ένα εντυπωσιακό κατόρθωμα, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς τους τεχνικούς περιορισμούς του Nintendo Switch. Παρόλο που υπήρχαν περιστασιακές πτώσεις καρέ, όπως κατά την κατάδυση από τον ουρανό απευθείας στα Depths, συνολικά, η απόδοση του παιχνιδιού ήταν σταθερή και δεν εμπόδισε τη συνολική ενασχόλησή μας με τον τίτλο, είτε σε docked mode είτε σε handheld.

Είπαμε άλλοι διαφημίζουν σουπερ-ντουπερ γρήγορους σκληρούς με hi tech υλοποιήσεις ενώ το “ταπεινό” Switch στον εν λόγω τίτλο, πλην την είσοδο/έξοδο από shrines, ΔΕΝ ΕΧΕΙ loading. ΠΟΥΘΕΝΑ. Ο δε surround ήχος είναι Ε-Κ-Π-Λ-Η-Κ-Τ-Ι-Κ-Ο-Σ! Πραγματικά σε βάζει από το 1ο λεπτό μέσα στο επικό ύφος του τίτλου με τρόπο μαγικό.

Όσον αφορά την ανάλυση, οι δοκιμές του Digital Foundry διαπίστωσαν ότι η ανάλυση του παιχνιδιού βρίσκεται στα 900p στο Docked Mode. Αυτή η ανάλυση είναι, ωστόσο, δυναμική και μπορεί να πέσει έως περίπου 720p όταν η κάμερα βρίσκεται εν κίνησει, πριν ανέβει ξανά στην αρχική της τιμή όταν και η κάμερα σταματήσει. Η μέγιστη ανάλυση φαίνεται να είναι 720p σε handheld mode, με το Digital Foundry να σημειώνει πόσο ωραία φαίνεται σε ένα Switch OLED.

Πραγματικά ο τίτλος έβαλε τα γυαλιά σε όλες τις τελευταίες -λεγόμενες- ΑΑΑ παραγωγές (βλέπε Hogwarts Legacy, The Last of Us, Refall, Jedi Survivor κλπ) που ιδιαίτερα σε PC αρκετών χιλιάδων ευρώ έτρεχαν κυριολεκτικά άθλια!

Τέλος θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά την CD Media για την ευγενική και έγκαιρη παραχώρηση κωδικού για τις ανάγκες του παρόντος review!

HANDS DOWN, GOTY 2023 !

Το The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom όχι μόνο ανταποκρίνεται στις υψηλές προσδοκίες που είχε θέσει ο εγκωμιασμένος από τους κριτικούς προκάτοχός του, το "Breath of the Wild", αλλά και τις ξεπερνά. Με τη δημιουργικότητα να χτυπάει κόκκινο, τους βελτιωμένους μηχανισμούς gameplay και τη συναρπαστική αφήγηση, το Tears of the Kingdom θέτει νέα πρότυπα για το είδος των RPG συνολικά. Αγκαλιάζει τα θεμέλια που έθεσε ο προκάτοχός του και ωθεί την αγαπημένη σειρά Zelda σε δυσθεώρητα ύψη. Ο τίτλος προσφέρει στους παίκτες απαράμιλλη ελευθερία και επιλογές, επιτρέποντάς τους να απελευθερώσουν τη δημιουργικότητά τους στην κατασκευή οχημάτων, στην εξερεύνηση του απέραντου κόσμου του και στη μάχη με ένα αξιοσημείωτο οπλοστάσιο. Κλείνοντας να διευκρινίσουμε πως Το The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom δεν είναι ένα δακρύβρεχτο αντίο στο ιστορικό παρελθόν της σειράς, αλλά μια νέα αρχή που πηγαίνει το αγαπημένο franchise πολύ-πολύ μπροστά. Αποτελεί must-play τόσο για τους οπαδούς του Zelda όσο και για τους λάτρεις του gaming, καθώς αποδεικνύει το καινοτόμο πνεύμα και την αφοσίωση της ομάδας ανάπτυξης στην παράδοση μιας αξέχαστης περιπέτειας που θέτει ένα νέο σημείο αναφοράς για τη σειρά και την ευρύτερη βιομηχανία παιχνιδιών.

10
Συνολική βαθμολογία:
10

2 Comments

    Αφήστε μια απάντηση