Nintendo Switch Reviews

[Video Review] Kirby and the Forgotten Land

[Video Review]  Kirby and the Forgotten Land
Braveheart1980
Βρείτε με σε

Ας ξεκινήσουμε και ένα review μετρημένα και ορθολογικά: η γοητεία του Kirby είναι άνευ προηγουμένου. Είναι ένας αξιαγάπητος, καλοσυνάτoς καλοφαγάς που είναι εξαιρετικά πιο γενναίος από όσο φαίνεται και έχει την απίστευτη ικανότητα να αντιγράφει την εμφάνιση και τις ικανότητες των εχθρών του. Ο Kirby πέρασε σε έναν σκασμό από περιπέτειες στην 30χρονη ιστορία του, μερικές αξέχαστες και μερικές που θεωρήθηκαν σε μεγάλο βαθμό ως λάθη, αλλά η γοητεία του παραμένει αναλλοίωτη. Μάλιστα -και γιατί να το κρύψωμεν άλλωστε- το Kirby and the Forgotten Land δεν συνεχίζει απλώς αυτή την κληρονομιά, αλλά την ωθεί σε νέα επίπεδα.

Fun fact: Αν και έχει περάσει πολύς καιρός από την πρώτη NES στιγμή που αντικρίσαμε τον Kirby, ένα σωστό τρισδιάστατο παιχνίδι με τον Kirby όλως περιέργως ΔΕΝ είχαμε δει ποτέ, μέχρι βέβαια την έλευση του Kirby and the Forgotten Land 

Ο τίτλος εξακολουθεί να είναι ένα παιχνίδι στο πνεύμα των 2D platformers της σειράς όσον αφορά τη δομή και την εξέλιξη του, αλλά το σημαντικό είναι ότι αυτά τα level είναι πολύ ΠΟΛΥ πιο διασκεδαστικά!

Όλα ξεκινούν με ένα βασικό story όπου ο Kirby, μαζί με τεράστια κομμάτια από το σπίτι του, αλλά και τους κατοίκους του Waddle Dee, καταβροχθίζονται από μια μυστηριώδη δίνη και να καταλήγουν στο Forgotten Land. Σε αυτόν τον παράξενο και εγκαταλειμμένο από πολιτισμό κόσμο, ο Kirby ανακαλύπτει ότι οι Waddle Dees έχουν απαχθεί από μια συμμορία που ονομάζεται Beast Pack και ξεκινά να τους σώσει μαζί με έναν μυστηριώδη και αξιολάτρευτο νέο φίλο που ονομάζεται Elfilin. Είναι ένα εξαιρετικά απλοϊκό setup ωστόσο οι fan της σειράς ξέρουν ότι στην πραγματικότητα υπάρχει αρκετό βάθος στη λατρεία του Kirby. Παρά την εν λόγω βατή πλοκή να σας ενημερώσουμε πως υπάρχει και plot twist, αλλα δε σας λέμε τι και ποιός, είμαστε καλά non spoiler παιδιά εδώ στο ninty.

Για να φτάσετε στον τερματισμό, πρέπει να ξετινάξετε έξι γεμάτους level κόσμους με ξεχωριστό theme ο καθένας, star πίστες (περισσότερα για αυτές αμέσως μετά) και βέβαια “έναboss fight. Και πάλι απλοϊκό ίσως πείτε. Ε, και;. Αυτό που είναι σημαντικό είναι το level design και είναι εδώ που το The Forgotten Land πραγματικά ξεχωρίζει. Ενώ οι πρώτοι δύο κόσμοι μοιάζουν κάπως εύκολοι, σας εγγυόμαστε πως στους υπόλοιπους θα βιώσετε μερικά από τα καλύτερα level της 30ετης ζωής του Κirby!

Ο δε τίτλος διαθέτει RPG στοιχεία, καθώς κάθε μεταμόρφωση-power up μας μπορεί στη “βάση” μας, λέγε με Waddle Dee Town να αναβαθμιστεί. Πως; Μα με τη χρήση νομισμάτων και αστεριών. Τα τελευταία τα βρίσκουμε σε ειδικές πίστες όπου είναι κάτι σαν trials με χρόνο και ιδιαίτερη δομή. Στην Waddle Dee Town μπορούμε να κάνουμε και άλλα πράγματα, όπως να κοιμηθούμε για να γεμίσουμε ενέργεια και πολλά πολλά άλλα που ωστόσο και πάλι δεν σας αποκαλύπτουμε καθώς πολλά κτίρια απαιτούν την απελευθέρωση συγκεκριμένου αριθμου Waddle Dees για να “χτιστούν”. Κρατήστε μόνο στο μυαλό σας πως είναι ο βασικός κόμβος του παιχνιδιού. Tip: Μην αμελήσετε να αναβαθμίσετε αρχικά τα αγαπημένα σας power ups!

Τα δε boss fights για να “ξεκλειδωθούν” πρέπει να ελευθερώσετε συγκεκριμένο αριθμό από Waddle Dees. Κάθε πίστα μας δίνει 3 Waddle Dees με τον τερματισμό της αλλά κρύβει πολλά-πολλά περισσότερα! Τα κρυμμένα αυτά Waddle Dees δε τα βρίσκουμε μόνο σε κάποιο σημείο σε κάθε level, αλλά εκτελώντας και κάποια “μυστικά” στην αρχή tasks. Για παράδειγμα κερδίζουμε ένα Waddle Dee αν … μαζέψουμε τα 5 χαμένα μικρά και αξιολάτρευτα παπάκια και τα πάμε πίσω στη μαμά τους, αν καταστρέψουμε τα posters που βλέπουμε αλλά και αν τελειώσουμε για παράδειγμα κάποιο boss χωρίς να κάνουμε άμυνα ή σε συγκεκριμένο χρόνο. Αυτού του είδους τα tasks μας αποκαλύπτονται, αφού τελειώσουμε την πίστα (ή αν κατά τύχη κάνουμε κάποιο από αυτά ενώ παίζουμε την πίστα) δίνοντας πολλούς μα πάρα πολλούς replayability πόντους στον τίτλο. Δεν υπάρχει δηλαδή περίπτωση παίζοντας για πρώτη φορά μια πίστα να κάνετε τα πάντα. Όλες μα όλες οι πίστες θέλουν τουλάχιστον 2-3 περάσματα. Βέβαια κάθε πίστα έχει και άλλα καλούδια, όπως τα figurines που είναι μικρές πιστές αναπαραστάσεις χαρακτήρων και αντικειμένων του παιχνιδιού, χωρίσμένα σε 3 tiers-volumes. Kudos Nintendo!

Ένα μεγάλο μέρος του μοναδικού level design οφείλεται στην προφανή αλλαγή σε 3D δίνοντας νέους τρόπους εκπλήξεως των παικτών, τόσο όσον αφορά το gameplay όσο και το οπτικό θέαμα.  Το περιβάλλον κάθε level είναι πλούσιο και όμορφο. Εδώ να αναφέρουμε πως παρά την 3D μεταφορά του Kirby, ο χειρισμός της κάμερας ΔΕΝ είναι απόλυτα ελεύθερος, καθώς μας περιορίζει σε μικρές κινήσεις στο “κάδρο” που βλέπει ο Kirby. Δεν προβληματίζει κατά τη διάρκεια του game, σίγουρα όμως πρέπει να αναφερθεί.

Κύριο μέρος της δράσης είναι σίγουρα και οι μεταμορφώσεις του Kirby με βάση τον δύσμοιρο αντίπαλο που θα καταβροχθίσει. Οι fan της σειρά θα αναγνωρίσουν τις συνήθεις μεταμορφώσεις όπως Fire, Bomb, Cutter και Hammer. Μερικές νέες προσθήκες, όπως το όπλο Ranger και το Drill κάνουν καλή χρήση του τρισδιάστατου χώρου και όπως αναφέραμε και ανωτέρω, όλες μπορούν να αναβαθμιστούν με δύο επιπλέον ενισχυμένες μορφές. 

Όπως θα έχετε δει βέβαια σε πολλά βίντεο αλλά και επίσημα trailer της Nintendo, πλέον μπορούμε να καταπιούμε σχεδόν τα πάντα, από κώνους, αυτοκίνητα, ακόμα και να γίνουμε έναν γιγάντιο νερομπάλονο, δίνοντας μας μοναδικές ιδιότητες για να αντιμετωπίσουμε τους δύσμοιρους εχθρούς μας αλλά και για να ξεκλειδώσουμε τα πολλά μυστικά του! 

Βέβαια δεν πρέπει να ξεχάσουμε σε καμία περίπτωση και μια εξαιρετική δυνατότητα του τίτλου: το co op! Ένας δεύτερος παίκτης μπορεί να προστεθεί ανά πάσα στιγμή στο παιχνίδι μας μετατρέποντάς τη δράση σε απόλυτα διασκεδαστική και καταιγιστική! 

Η μουσική του τίτλου κυμαίνεται σε εύθυμους ρυθμούς, όντας απόλυτα μα απόλυτα ταιριαστή στο ύφος του τίτλου αλλά και της σειράς. Τα ηχητικά εφέ χωρίς να ξεχωρίζουν είναι ταιριαστά με οτιδήποτε ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια και τις οθόνες μας. 

Είναι θα ρωτήσετε επομένως ο τίτλος τόσο αψεγάδιαστος και ρηξικέλευθος όπως το Mario Odyssey δηλαδή; Η -χωρίς σάλτσες- απάντηση είναι όχι και δεν πρέπει να είναι. Αρχικά από θέμα απόδοσης ο τίτλος σε menu και οτιδήποτε pre-ingame είναι –στο αλάθητο ninty μάτι μας– στα 60fps. Ingame όμως πέφτουμε στα 30fps, ενώ τα animation εχθρών/αντικειμένων που είναι μακριά μας είναι ακόμα λιγότερο (10-15fps) που όταν τους πλησιάζουμε ανεβαίνει στα 30fps. Η διάρκεια του τίτλου είναι κάτι που πρέπει να σημειώσουμε. Για έναν απλό τερματισμό (χωρίς να ψάχνουμε-συλλέγουμε) του τίτλου στην wild mode δυσκολία θα χρειαστούμε κάτω από 9 ώρες. Διευκρινίζουμε ξεκάθαρα πως αυτό είναι σίγουρα ένα αρνητικό του τίτλου αν είστε από τους gamer που μόλις δουν τα end credits, δεν τον ξαναπαίζουν και αυτό γιατί όπως είπαμε πρέπει να παίξουμε πολλές φορές κάθε πίστα για να βρούμε τα πάντα, γεγονός που μαζί με το co op εκτοξεύει τη διάρκεια του τίτλου.

Τέλος θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά την CD Media για την ευγενική και έγκαιρη παραχώρηση κωδικού για τις ανάγκες του παρόντος review!

Pure fun!

Το Kirby and the Forgotten Land είναι ένας εξαιρετικός τίτλος. Αν έπρεπε να τον χαρακτηρίσουμε με μια φράση αυτή θα ήταν pure fun! Εξαιρετικά φρέσκος, απλός στη σύλληψη, με πολλά πράγματα για αναζήτηση και ξεκλείδωμα. Μεγάλο και επιτυχημένο το βήμα μετάβασης σε ένα 3D και open world περιβάλλον για τον λατρεμένο Kirby μας, με ένα ομοίως έξοχο co op και ενδιαφέροντα boss fights. Τι άλλο να ζητήσουμε εκτός από τον επόμενο 3D Kirby τίτλο;

8.2
Συνολική βαθμολογία:
8.2

Αφήστε μια απάντηση