Nintendo Switch Reviews Reviews 1

Valiant Hearts: The Great War [Nintendo Switch Review]

Valiant Hearts: The Great War [Nintendo Switch Review]
vassilis_pap
Latest posts by vassilis_pap (see all)

Ηρωισμός. Ένα θέμα που πάντα συνάρπαζε! Από την λογοτεχνία μέχρι την ποίηση και από τα σχολεία μέχρι τον κινηματογράφο πάντα ήταν εκεί να εμπνέει. Ξεφεύγοντας ωστόσο από το ανόητο και ρηχό κλισέ του «μάτσο» κομάντο που κατατροπώνει ορδές κακών, και προσεγγίζοντας το θέμα με μια στοιχειώδη έστω σοβαρότητα, τα ζητήματα που προκύπτουν είναι πολλά και εξαιρετικά ενδιαφέροντα. Άραγε τι είναι ηρωισμός; Ποιος το ορίζει και πως το μετράει; Υπάρχει ηθική στον πόλεμο και αν ναι ποια η θέση της σε σχέση με αλλά ιδανικά, όπως η πατρίδα και οι διαταγές των ανωτέρων; Με αυτά και με αρκετά αλλά ερωτήματα ασχολείται η όμορφη ιστορία που μας διηγείται ο παρών τίτλος. Μια ιστορία απλή και ανθρώπινη. Μια ιστορία πάνω από όλα συγκινητική!

 

Ξεκινήσαμε το review με αναφορά στην ιστορία του παιχνιδιού και αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο. Ας το πούμε λοιπόν από την αρχή όσο πιο καθαρά γίνεται. Ολόκληρο το παιχνίδι είναι χτισμένο γύρω από την ιστορία αυτή. Όχι πως δεν υπάρχουν τα υπόλοιπα, να μη παρεξηγούμαστε. Γραφικά, ήχος, μουσική και gameplay είναι όλα εκεί. Κάποια μάλιστα λάμπουν. Η συνολική αίσθηση που εισπράττει κάποιος όμως, είναι πως αυτά, απλώς συμπληρώνουν και στηρίζουν το κυρίως οικοδόμημα, που δεν είναι άλλο, από την ίδια την μυθοπλασία. Με άλλα λόγια, έχουμε να κάνουμε, με ένα σύγχρονο παραμύθι για μεγάλους, το οποίο ξετυλίγεται μπροστά μας σε μονοψήφιο αριθμό ωρών. Αν κάτι τέτοιο σας ενδιαφέρει, τότε μάλλον επιλέξατε σωστά να διαβάσετε το review. Συνεχίστε, υπάρχει …ψωμί.

 

Το καλοκαίρι του 1914 όλα έδειχναν να πηγαίνουν υπέροχα για τον Emile. Έναν καλό οικογενειάρχη της γαλλικής υπαίθρου. Η κόρη του Marie μόλις είχε φέρει στον κόσμο το πρώτο του εγγόνι και ο γαμπρός του ο Γερμανός Karl, είχε αναλάβει τα κτήματα. Όλα έδειχναν όμορφα και ειρηνικά μέχρι που η δολοφονία ενός ξένου ευγενή σε κάποια μακρινή χώρα θα βάλει φωτιά σε όλο τον κόσμο. Ο Karl συλλαμβάνεται και διώχνεται στην πατρίδα του, όπου στρατολογείται επί τόπου, με σκοπό να εισβάλει στην Γαλλία! Ο Emile θέλει να φροντίσει την κόρη και τον εγγονό του, αλλά μέσα σε λίγες ημέρες στρατολογείται και αυτός προκειμένου να υπερασπιστεί την δικιά του πατρίδα από την επικείμενη εισβολή των Γερμανών. Στην ιστορία θα εμπλακούν και δύο ακόμα άνθρωποι. Ο Freddie ένας νέος άντρας, αφροαμερικανός, ο οποίος την εποχή των γεγονότων βρέθηκε στην Γαλλία και κατατάχθηκε εθελοντής στον γαλλικό στρατό, προσπαθώντας να ξεφύγει από τους δικούς του προσωπικούς εφιάλτες. Και η Anna μια πολύ νεαρή και εξίσου δυναμική κοπέλα, Βελγίδα, φοιτήτρια στο Παρίσι, με γνώσεις ιατρικής και μεγάλη διάθεση να βοηθάει όσους έχουν ανάγκη. Οι δρόμοι αυτών των τεσσάρων θα διασταυρωθούν στα πολύ έντονα γεγονότα που θα ακολουθήσουν και θα πλέξουν τελικά το παραμύθι για το οποίο μιλήσαμε. Ο παίκτης ανάλογα με το κεφάλαιο ελέγχει κάποιον από τους παίκτες και προσπαθεί να φέρει σε πέρας την αποστολή που του έχει ανατεθεί. Όταν αυτό συμβεί υπάρχει συνήθως κάποια ενδιάμεση σκηνή, κάποια αφήγηση και όλο πάλι από την αρχή. Η ιστορία χωρίς να ξεφεύγει τελείως από κάποια κλισέ, είναι πολύ καλογραμμένη και δοσμένη με άμεσο και σύγχρονο τρόπο. Είναι ρεαλιστική και αποφεύγει ευκολίες και χιλιοειπωμένα πράγματα. Εξίσου δουλεμένοι είναι οι χαρακτήρες της.  Δείχνουν αληθινοί και καθόλου χάρτινοι βοηθώντας έτσι τον παίκτη να ταυτιστεί μαζί τους.

Η πρώτη εντύπωση που αποκομίζει κάποιος όταν πρωτοδεί το παιχνίδι είναι άκρως θετική και έχει να κάνει με το επίπεδο της παραγωγής. Φυσικά δεν μιλάμε για έναν ΑΑΑ τίτλο. Παρόλα αυτά, ο μεγάλος εκδότης (Ubisoft), αλλά και το ταλέντο του studio (Ubisoft Montpellier) είναι πράγματα που δεν κρύβονται. Είναι γραμμένο στην αρκετά γνωστή UbiArt Framework, μηχανή που χρησιμοποιείται σε όλες τις 2D/2.5D παραγωγές της εταιρείας (Rayman, Child of Light κλπ). Τα γραφικά του υιοθετούν 2D λογική, επιλογή που φαίνεται να δικαιώνεται, αφού τα πάντα (gameplay, animation ενδιάμεσα cut scenes, μενού, κλπ) έχουν σχεδιαστεί ώστε να ακολουθούν μια καθαρή comic αισθητική. Εξαιρετική δουλειά έχει γίνει και στον ηχητικό τομέα. Η μουσική του είναι πραγματικά υπέροχη προσθέτοντας πολύ στην ατμόσφαιρα, ενώ εξαιρετική δουλειά έχει γίνει και στα υπόλοιπα (εφέ κλπ) δίνοντας μια πραγματικά άρτια εικόνα σε ότι έχει να κάνει με το γενικότερο sound design.

Εκεί όμως που πραγματικά λάμπει ο τίτλος είναι στην ατμόσφαιρά και το art direction του. Δεν είναι μόνο πως υπάρχει μια γενικότερη «ευρωπαϊκή φινέτσα» στα πάντα. Είναι και ο συνολικός χαρακτήρας του. Οι δημιουργοί του επέλεξαν ευφυώς να ακροβατούν συνεχώς μεταξύ του τραγικού και του κωμικού στοιχείου. Επιλογή που εύκολα μπορούσε να καταστρέψει το τελικό αποτέλεσμα αν κάπου χανόταν η ισορροπία. Τελικά ευτυχώς, δεν συνέβη κάτι τέτοιο και το τελικό αποτέλεσμα αφήνει ένα πολύ αξιόλογο και ιδιαίτερο στίγμα. Καταφέρνει να βρίσκεται συνεχώς, ανάμεσα στην σάτιρα και στο δράμα, κρατώντας πάντα τα καλύτερα από τους δύο κόσμους!

Τεχνικά το παιχνίδι είναι αρκετά απλό και ελαφρύ, πράγμα λογικό για έναν 2D τίτλο. Στο Switch λοιπόν, τρέχει «νερό» χωρίς κολλήματα, σοβαρά loading times ή άλλες ενοχλητικές καταστάσεις. Σε αυτό συμβάλει και η καλή δουλειά στο port, αφού δεν υπάρχει κάτι που να φανερώνει βιασύνη ή προχειρότητα. Σε άμεση αντιπαραβολή με την PS4 έκδοση η κυριότερη διαφορά ήταν οι μεγάλες αλλαγές που έχουν γίνει στο UI των menu προκειμένου να υποστηριχθεί η portable φύση του. Επίσης στο PS4 η εικόνα δείχνει να είναι κάπως πιο καθαρή, κάτι που ίσως φανερώνει μια μικρή υποβάθμιση της native ανάλυσης σε docked mode. Οι διαφορές όμως είναι μικρές και ο τίτλος παίζει πανομοιότυπα στις δύο εκδόσεις. Ειδική αναφορά αξίζει να γίνει στην portable μορφή μιας και τέτοιοι τίτλοι επωφελούνται ιδιαίτερα από αυτήν. Αν λοιπόν υπάρχει η δυνατότητα φροντίστε να παίξετε το παιχνίδι φορητό με ακουστικά. Η αναβάθμιση στην συνολική εμπειρία είναι σημαντική.

Από άποψη μηχανισμών το παιχνίδι έχει αρκετά πρόσωπα. Στο μεγαλύτερο διάστημα συμπεριφέρεται σαν ένα κλασικό adventure game. Μετακινείστε μεταξύ κάποιων (λίγων) οθονών και έχετε να λύσετε τους τυπικούς γρίφους των παιχνιδιών αυτών. Γρίφους του τύπου «πρέπει να ανοίξεις την πόρτα, πάρε το κλειδί» κλπ κλπ. Τα κομμάτια αυτά είναι αρκετά καλογραμμένα αλλά δυστυχώς κουβαλούν και όλα τα βαρίδια του είδους. Έτσι θα υπάρξουν στιγμές που θα κολλήσετε χωρίς να ξέρετε τι πρέπει να κάνετε, πράγμα που εν έτη 2018 δεν γίνεται και πολύ καλά αποδεκτό.

Τα καλά νέα είναι πως οι δημιουργοί φρόντισαν να εμπλουτίσουν τα παραπάνω μέρη, με αρκετά κομμάτια δράσης. Κομμάτια δράσης μάλιστα, που έχουν αρκετή ποικιλία. Έτσι αλλού θα τρέχετε για να αποφύγετε τις βόμβες που πέφτουν, αλλού θα είστε σε stealth mode και θα κρύβεστε, αλλού θα οδηγείτε στους ρυθμούς ενός rhythm game κλπ. Μέχρι και κάποια boss υπάρχουν! Το καλό με όλα αυτά, είναι πως  (αν και απλά στην υλοποίηση και ίσως λίγο πιο εύκολα από ότι θα έπρεπε) είναι άριστα ενσωματωμένα στα κομμάτια του ψαξίματος. Ο παίκτης δηλαδή δεν εισπράττει καθόλου μια μπερδεμένη και αποσπασματική εμπειρία σε ότι αφορά το gameplay. Αντίθετα, καταφέρνουν να προσθέσουν ζωντάνια στους μηχανισμούς, κάτι που θα έλειπε εμφατικά, αν το παιχνίδι περιοριζόταν μόνο στα κομμάτια τους ψαξίματος.

Όμορφη προσθήκη αποτελεί και το γεγονός πως το παιχνίδι φιλοδοξεί και καταφέρνει σε σημαντικό βαθμό, να γίνει μια ζωντανή εγκυκλοπαίδεια του Α’ΠΠ. Δεν είναι μόνο η ιστορία η οποία βασίζεται σε αληθινά γεγονότα, και πρόσωπα (σε ένα μικρό βαθμό το τελευταίο). Είναι και διάφορα άλλα από εδώ και από εκεί. Για παράδειγμα τα collectables που μαζεύουμε δημιουργούν ένα εικονικό μουσείο αντικειμένων που χρησιμοποιήθηκαν στον πόλεμο, ενώ όσο προχωράμε στην ιστορία δημιουργείται αρχείο των αληθινών γεγονότων του πολέμου.

Επίσης η έκδοση του Switch, ως τελευταία κυκλοφορία, έχει προικισθεί και με δύο μικρές αλλά όμορφες προσθήκες. Ένα interactive comic που φωτίζει καλύτερα την ζωή του πέμπτου (και μοναδικού τετράποδου) πρωταγωνιστή της ιστορίας. Και ένα αφιέρωμα στο “The art of Valiant Hearts” με σκίτσα και σχέδια προφανώς από την διαδικασία ανάπτυξης του τίτλου. Βρήκα το comic αρκετά ενδιαφέρον, αν και σχετικά σύντομο και συστήνω να το κοιτάξετε και αυτό.

Παλιό, αλλά αξίζει!

Το Valiant Hearts: The Great War αποτελεί έναν ιδιαίτερο τίτλο. Έχει όμορφα γραφικά, πανέμορφη μουσική και έναν πολύ ιδιαίτερο χαρακτήρα. Έχει πάνω από όλα μια ωραία ιστορία να διηγηθεί. Είναι παιχνίδι που έχει βραβευθεί στο παρελθόν και αυτό μόνο εντύπωση δεν προκαλεί (Best Narrative, Games for Change στο The Game Awards του 2014). Είναι όμως και ένα παιχνίδι αρκετά παλιό πια, που έχει κυκλοφορήσει μέχρι και στις mobile πλατφόρμες. Αξίζει να υπάρχει στο Switch; Ξεκάθαρα ναι. Ειδικά από την στιγμή που το port του είναι καλό. Αν δεν έχετε πρόβλημα με το ενίοτε νωθρό gameplay και αν η ιστορία, σας έχει κινήσει έστω το ενδιαφέρον, βάλτε το …στο ραντάρ. Το αξίζει.

8
Συνολική βαθμολογία:
8

1 Comment

Αφήστε μια απάντηση