Nintendo Switch Reviews

[Review] Rune Factory 5

[Review] Rune Factory 5
vassilis_pap
Latest posts by vassilis_pap (see all)

Πέρασαν 7 ολόκληρα χρόνια, χωρίς νέα για το Rune Factory και μια ανησυχία όπως είναι λογικό υπήρχε. Το Rune Factory 4, είχε κυκλοφορήσει αρκετά χρόνια πριν, το 2012 στο νέο τότε 3DS. Ο πνευματικός πατέρας της σειράς Yoshifumi Hashimoto είχε δηλώσει αμέσως μετά, πως το παιχνίδι πήγε αρκετά καλά ώστε να πάρει το πράσινο φως η συνέχεια, ωστόσο μέχρι το 2019 δεν υπήρξαν νεότερα. Τελικά τα πράγματα μπήκαν στην θέση τους, αφού τότε, εκτός από την ανακοίνωση του Rune Factory 5 (RF5) είχαμε, ως ορεκτικό, και την κυκλοφορία του Rune Factory 4 Special για όλες τις νεότερες κονσόλες.


Η σειρά λοιπόν έχει ήδη γράψει την δική της ιστορία. Μπορεί να ξεκίνησε ως ένα απλό spin off του ακόμα παλαιότερου Harvest Moon (Story of Seasons σήμερα) αλλά στην πορεία η ιδιαίτερη φροντίδα που δέχθηκε από την Marvelous/Xseed την έκανε να λάμψει και να αναδείξει το δικό της ιδιαίτερο genre. Κοινά σημεία η αλήθεια είναι πως υπάρχουν ανάμεσα στα δύο. Το κομμάτι του Farm Sim είναι το σημαντικότερο. Υπάρχουν όμως και αρκετά παραπάνω πράγματα που χαρίζουν στα παιχνίδια αυτά την ιδιαίτερη ταυτότητά τους. Ένα fantasy setting που ξεφεύγει αρκετά από τα ρεαλιστικά δεδομένα των τυπικών farm sims, ένα action σύστημα μάχης που θυμίζει κλασικά action RPG παιχνίδια τύπου Zelda, εξερεύνηση και μπουντρούμια, στοιχεία dungeon crawling και φυσικά μια ιστορία που τρέχει και αφορά το πολύπλοκο cast τους.


Το RF5 ακολουθεί πιστά τα παραπάνω και προσφέρει ότι θα περίμενε κάποιος που έχει ασχοληθεί και αγαπάει την σειρά. Η ιστορία του σας δίνει τον ρόλο ενός ανώνυμου πρωταγωνιστή ο οποίος ως είθισται για την σειρά, βρίσκεται σε κατάσταση αμνησίας, και συνέρχεται εν μέσω κινδύνου ενώ ένα νεαρό κορίτσι καταδιώκεται από τέρατα. Η διάσωση του κοριτσιού θα φέρει τον/την ήρωα/ιδα στο εσωτερικό της κοντινής πόλης Rigbarth, εκεί όπου παρά τις ελλιπείς συστάσεις του, θα γίνει δεκτός από την κοινότητα και ταυτόχρονα μέλος της οργάνωσης SEED, η οποία φροντίζει ως άλλος δασοφύλακας, την ασφάλεια της περιοχής. Από εδώ και πέρα η συνέχεια είναι σχετικά προβλέψιμη. Ως μέλος της SEED ο ήρωάς μας, θα αναλάβει μια μεγάλη φάρμα, ενώ στις υποχρεώσεις του περιλαμβάνονται και πιο μάχιμα καθήκοντα όπως κυνήγι τεράτων, αποστολές διαφόρων τύπων και φυσικά ολοκλήρωση της ιστορίας.


Το παιχνίδι, ως προς του μηχανισμούς του, διαθέτει αυτή την υβριδική, sandbox φύση που μας έχει συνηθίσει η σειρά. Μπορείς να το παίξεις ως τυπικό farm sim, χαλαρά χωρίς να κάνεις κάτι άλλο μιας και το συγκεκριμένο κομμάτι είναι πλούσιο. Μπορείς επιπλέον να ασχοληθείς με εξερεύνηση, μάχες και συλλογή πόρων αφού υπάρχουν άπειρα πράγματα που μπορείς να εκμεταλλευτείς με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Μπορείς τέλος να ασχοληθείς και με την προώθηση των main quests, κάτι που όμως μοιάζει περισσότερο σαν μια ακόμα πιθανότητα παρά σαν αυτοσκοπός.


Ως farm sim έχουμε μια πολύ γεμάτη εμπειρία. Υπάρχουν όσα θα μπορούσατε να επιθυμήσετε, ίσως και περισσότερα. Η καλλιέργεια περιλαμβάνει εκτός από τις γνωστές εργασίες ρουτίνας και πολλά άλλα ώστε να έχετε την δυνατότητα να επιλέξετε τους σωστούς σπόρους, τα σωστά χωράφια, να δουλέψετε με τα σωστά εργαλεία, ώστε οι σοδιές σας να είναι καλές και να εισπράξετε αρκετά χρήματα. Ταυτόχρονα μπορείτε να ασχοληθείτε με διάφορες άλλες δραστηριότητες όπως γιορτές, festival, ψάρεμα κλπ, κλπ. Μεγάλο ρόλο στο παιχνίδι παίζουν τα τέρατα τα οποία αποτελούν στην ουσία το νήμα που συνδέει το farm με το RPG κομμάτι του παιχνιδιού. Αυτό συμβαίνει γιατί εκτός από την προφανή χρήση τους ως εχθροί στις μάχες, μπορείτε επιπλέον να τα αιχμαλωτίσετε και να τα χρησιμοποιήσετε στις γεωργικές ασχολίες σας.


Υπάρχει τεράστια ποικιλία από υλικά, εργαλεία, και πάσης φύσεως αντικείμενα που βάζουν χρώμα στην εικονική αυτή ζωή και παράλληλα βελτιώνουν τις δυνατότητες μας. Κάτι που αυτόματα μας οδηγεί στο εκτεταμένο σύστημα crafting με συνταγές που διαθέτει. Το παιχνίδι ποντάρει αρκετά σε αυτό μιας και κυριολεκτικά μπορείτε να κατασκευάσετε τα πάντα μόνοι σας αν αυτό επιθυμείτε. Από το πιο περίτεχνο ξίφος μέχρι την …σούπερ ομελέτα που θα εντυπωσιάσει γνωστούς και φίλους. Είναι απόλυτα προφανές πόσο κίνητρο προσφέρουν όλα αυτά ώστε να μαζευτούν περισσότερα και καλύτερα υλικά με οποιοδήποτε τρόπο!


Εξίσου εκτεταμένο είναι και το social κομμάτι του παιχνιδιού. Εδώ μπορείτε, εκτός από μαρούλια και ραπανάκια, να καλλιεργήσετε και …σχέσεις παντός τύπου. Από τις πολύ απλές με τους γείτονες, μέχρι ερωτικές και γάμο. Υπάρχει μάλιστα ένα καστ από 12 εργένηδες/σσες με τους οποίους μπορείτε να φλερτάρετε ελεύθερα. Ο σχεδιασμός των χαρακτήρων είναι πανέμορφος στα γνωστά anime δεδομένα, οπότε δύσκολο να υπάρξουν παράπονα στο κομμάτι αυτό. Οι κοινωνικές επαφές αναπτύσσονται με διάφορους τρόπους, από αποστολές που σας ανατίθενται και απλή κουβεντούλα μέχρι δωράκια και συμμετοχή σε κοινές δραστηριότητες. Συνολικά ο αργός, αλλά και τόσο χαλαρωτικός ρυθμός των farm/life sim, είναι διάσπαρτος στο παιχνίδι και είναι σίγουρο πως όποιος επενδύσει σε αυτόν θα νιώσει την γνωστή επιβράβευση που προσφέρει το genre.


Πέρα όμως από τις αξίνες και τα φτυάρια, υπάρχουν και τα ξίφη! Εδώ θα κληθείτε να εξερευνήσετε καινούργιες αφιλόξενες περιοχές, να βγείτε αλώβητοι από μπουντρούμια, να νικήσετε αλλά και να δαμάσετε τέρατα ώστε να τα έχετε συμμάχους παρακάτω και φυσικά να προχωρήσετε και τελικά να ολοκληρώσετε την βασική ιστορία. Ο κόσμος του παιχνιδιού είναι πρώτη φορά καθαρά τρισδιάστατος, ωστόσο η μετάβαση δεν έχει γίνει απολύτως αναίμακτα. Τα τοπία είναι συχνά περισσότερο άδεια από όσο πρέπει με αποτέλεσμα ο κόσμος δείχνει λιγότερο ζωντανός και πλήρης από ότι οι προηγούμενοι τίτλοι.


Το σύστημα μάχης είναι σχετικά απλό αλλά απολύτως λειτουργικό. Ότι δηλαδή χρειάζεται ένα παιχνίδι σαν αυτό. Φυσικά είναι action based και αφορά κυρίως το πλήκτρο Β με το οποίο χρησιμοποιείται το όπλο σας. Στα πλήκτρα Χ και Υ μπορείτε να αναθέσετε επιπλέον ξόρκια και αυτό είναι όλο. Κάπως έτσι εξερευνάτε το παιχνίδι και φυσικά προχωράτε στην ιστορία.


Μιλώντας για την ιστορία, αυτή είναι αξιοπρεπής και θα λέγαμε πως όπως και το σύστημα μάχης κάνει όπως πρέπει τη δουλειά της. Χωρίς να λείπουν οι κοινοτυπίες έχει ενδιαφέρον και ασχολείται με κάποια ηθικά θέματα όπως είναι οι διαφορετικοί τρόποι απονομής δικαιοσύνης. Είναι μεγάλη και ακόμα και στην περίπτωση του speed run (απολύτως ακατάλληλος τρόπος για να το προσεγγίσει κάποιος) δύσκολα θα σας πάρει κάτω από 30-35 ώρες gameplay.


Όλα αυτά είναι …μαγειρεμένα με τον γνωστό τρόπο που μας έχει συνηθίσει η σειρά. Δεν έχουμε δηλαδή έναν αποστειρωμένο παιχνίδι με διακριτά modes παιξίματος αλλά το ακριβώς αντίθετο. Υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα, δραστηριότητες, αποστολές και γενικότερα πράγματα να κάνετε, τα οποία περιπλέκονται σε πολύπλοκους συνδυασμούς και στην ουσία ωθούν τον παίκτη να ψάξει το σύνολο του περιεχομένου. Βγαίνοντας για παράδειγμα σε μια αποστολή του main quest, δεν θα σκοτώσετε απλώς τέρατα, όπως σε ένα κλασικό RPG, αλλά ίσως στρατολογήσετε κάποια από αυτά να σας βοηθούν στις αγροτικές σας εργασίες, θα μαζέψετε πολλά και ίσως κάποια σπάνια και πολύτιμα υλικά, ώστε να φτιάξετε βέλτιστα εργαλεία, οπλισμό ή και γιατί όχι, κάνα όμορφο αντικείμενο να χαρίσετε στην γειτονοπούλα που συμπαθείτε ιδιαίτερα. Οι πολλές και διάφορες δηλαδή επιλογές στον τρόπο παιξίματος δεν υπάρχουν απλώς σε μια στείρα λίστα χαρακτηριστικών, αλλά αντίθετα υφαίνονται αριστοτεχνικά σε έναν τρόπο παιξίματος που δίνει μεγάλους βαθμούς ελευθερίας και στην ουσία προσαρμόζεται στον χαρακτήρα και την διάθεση του παίκτη.


Δυστυχώς όμως δεν είναι όλα ρόδινα! Ο τεχνικός τομέας πάσχει και αυτό είναι κάτι που θα το προσέξετε ακόμα και αν δεν ασχολείστε ιδιαίτερα με αυτά. Μιλήσαμε ήδη για τους αρκετά άδειους κόσμους, αλλά η κατάσταση αυτή επεκτείνεται και σε άλλα πιο τεχνικά θέματα, όπως τα χαμηλής ποιότητας textures, το αρκετά έντονο pop in, αλλά και σημαντικά προβλήματα απόδοσης. Σε αρκετές περιστάσεις κυρίως όταν το Switch φαίνεται να φορτώνει δεδομένα, αλλά όχι μόνο, υπάρχουν έντονες πτώσεις στο frame rate σε σίγουρα πολύ χαμηλά νούμερα. Η φύση του παιχνιδιού καθώς και η συχνότητα εμφάνισης δεν κάνουν το παιχνίδι unplayable αλλά σίγουρα είναι και εμφανή και ενοχλητικά.


Επιπλέον τα Voice over αν και καλής ποιότητας δείχνουν εμφανώς λιγότερα από όσο πρέπει με αποτέλεσμα να κουράζουν και να μην αποδίδουν τα αναμενόμενα. Τέλος υπάρχει μια κάπως βαριά απόκριση των control του παιχνιδιού που στερεί σε σπιρτάδα και ακρίβεια χειρισμών. Δεν είμαστε βέβαιοι αν αυτό οφείλεται στην 3D σχεδίαση, σε κάποιο lag των χειριστηρίων ή κάτι άλλο, υπάρχει όμως σε κάποιο βαθμό, ευτυχώς όχι μεγάλο για να κάνει το παιχνίδι προβληματικό.


Δυνατό χωρίς ωστόσο να τολμά νέα βήματα

Το Rune Factory 5 δεν είναι κακό παιχνίδι. Κάθε άλλο! Τα περισσότερα πράγματα τα κάνει πολύ καλά (υπάρχουν και κάποια προβλήματα ωστόσο), ενώ η αρκετά ιδιαίτερη συνταγή του, είναι γνωστή και εγγυημένα διασκεδαστική. Το κρίμα είναι πως δεν αποτολμάει το παραπάνω βήμα. Αντίθετα τα βήματα του, θυμίζουν περισσότερο τον κάβουρα με πολλά από αυτά στο πλάι και ελάχιστα μπροστά. Η συνολική αίσθηση που σου δίνει, είναι ενός γυαλισμένου παιχνιδιού φορητής κονσόλας και όχι αυτού μιας home (ή έστω υβριδικής) όπως είναι το Nintendo Switch. Με απλά λόγια του λείπει η φιλοδοξία και αυτό δυστυχώς, είναι κάτι που φαίνεται. Δεν ξέρω αν έχουμε υπερβολικές απαιτήσεις, αλλά ανάλογες κινήσεις έχουμε δει από άλλους δημιουργούς, (πρόχειρα παραδείγματα τα τελευταία Atelier ή το SMT5) και η αλήθεια είναι πως μετά από τόσα χρόνια αναμονής, ελπίζαμε σε κάτι παραπάνω. Αν πάντως ξέρετε τι να περιμένετε ή αν είστε οπαδός της σειράς, τότε το παιχνίδι σίγουρα θα σας αρέσει.

7.5
Συνολική βαθμολογία:
7.5

Αφήστε μια απάντηση