Reviews Wii U Reviews Ειδήσεις 5

Review: Pokken Tournament [Wii U]

Review: Pokken Tournament [Wii U]
Nicilos
Βρείτε με σε
Latest posts by Nicilos (see all)

Η Bandai Namco μετά το εκπληκτικό Super Smash Bros που δημιούργησε με τον Sakurai-san και την ομάδα του, θέλησε να καταπιαστεί με τον ίσως πιο επικερδή τίτλο που έχει στο οπλοστάσιό της η Big N που δεν είναι άλλος από το Pokémon. Η σειρά παιχνιδιών με τα φανταστικά πλάσματα που πιάνεις και εκπαιδεύεις μετρά 20 ολόκληρα χρόνια και έχει εξαπλωθεί εκτός από τα κλασικά RPG παιχνίδια, σε κινούμενα σχέδια και ταινίες, σε κάρτες και επιτραπέζια παιχνίδια, στο Super Smash Bros και ήδη στα κινητά μας με το Pokémon Shuffle και το επερχόμενο Pokémon Go.

[su_youtube_advanced url=”https://youtu.be/oVp4y5MhZ14″ width=”280″ controls=”no” autoplay=”yes” loop=”yes” rel=”no” theme=”light”]

Η επιτυχία της σειράς είναι δεδομένη σε οτιδήποτε την αφορά. Η Bandai Namco από την άλλη είναι κατά κόρον γνωστή για τα παιχνίδια ξύλου που δημιουργεί με πρώτο και καλύτερο το Tekken.

Το πάντρεμα των δύο αυτών αγαπημένων τίτλων έδωσε το Pokken  Tournament, ένα παιχνίδι ξύλου το οποίο ενώ προέρχεται από αυτούς,  εντούτοις έχει δικό του χαρακτήρα και δεν είναι ένα απλό crossover.

Το Pokken Tournament δεν είναι το παιχνίδι τύπου Pokémon Stadium που ανέκαθεν εμφανίζεται στις οικιακές κονσόλες της Nintendo. Είναι ένα παιχνίδι ξύλου με 16  Pokémon που μάχονται σε μια καινούργια τοποθεσία που ονομάζεται Ferrum. Σύμφωνα με την ιστορία,  εκεί έχει δημιουργηθεί μια συσκευή που ο εκπαιδευτής φορά και του επιτρέπει να συγχρονιστεί πλήρως με το Pokémon του σε σημείο που να μην απαιτείται να δίνει εντολές για το ποια επίθεση να εκτελέσει, αφού στην ουσία παλεύει ο ίδιος στο σώμα του Pokémon του!

vlcsnap-2016-04-09-12h12m35s511

Με αυτόν τον τρόπο εξηγείται και η δυναμική της μάχης σώμα με σώμα σε πραγματικό χρόνο σε αντίθεση με τις ανά γύρους μάχες του Pokémon RPG.

Μάλιστα τα Pokémon αγγίζονται κάτι που δεν έχει καταφερθεί 100% 20 χρόνια τώρα, δίνοντας την αίσθηση ότι οι λεγόμενες φυσικές επιθέσεις είναι στην πραγματικότητα… φυσικές.

Στο νησί Ferrum θα ασχοληθείτε με το τοπικό τουρνουά παλεύοντας με τα Pokémon άλλων εκπαιδευτών στην προσπάθειά σας να γίνεται the very best like no one ever was  και θα συναντήσετε το διαβόητο Shadow Mewtwo και την εκπαιδευτριά του που έχουν τη δική τους ατζέντα. Είναι σύνηθες ένα παιχνίδι ξύλου να μη μας κάνει την τιμή να περιέχει Story Mode ή κάποια εξήγηση αναφορικά με το λόγο που οι χαρακτήρες παλεύουν μεταξύ τους, οπότε μόνο ευχάριστα μπορούμε να εκλάβουμε την προσπάθειά της Bandai Namco να δώσει το κάτι παραπάνω στον παίκτη που αρέσκεται στο single player σε ένα παιχνίδι ξύλου.

Μιας που αναφέραμε το παιχνίδι ενός παίκτη, θα ήθελα με χαρά να σας αναφέρω ότι ο τίτλος βρίθει από modes. Το training που αποτελεί το πρώτο Mode που θα πρέπει να αγγίξετε για λόγους που θα σας εξηγήσω αργότερα, το single player στο οποίο ουσιαστικά παλεύεται με cpu,  το Ferrum League στο οποίο αγωνίζεστε εναντίον εκπαιδευτών σε τουρνουά με στόχο να μεταβαίνετε συνεχώς σε ανώτερες κατηγορίες μέχρι να γίνεται ο πρώτος ενώ παράλληλα εμπλέκεστε στα γεγονότα που προκαλεί ο Σκιερός Mewtwo και το online το οποίο είναι τόσο σωστά δομημένο που ειλικρινά για τα δεδομένα της Nintendo αξίζει συγχαρητήρια. Σε περίπτωση που έχετε παρέα, τότε ο ένας παίκτης παίρνει το Wii U gamepad και ο δεύτερος ένα οποιοδήποτε χειριστήριο και μπορείτε άνετα να βγάλετε το άχτι σας ο ένας στον άλλο.

Με το που πιάσετε το χειριστήριο στα χέρια σας θα καταλάβετε ότι το Pokken Tournament είναι ένα fighting game τεχνικής και στρατηγικής, ένα αμάλγαμα Tekken, Street Fighter και Dragon Ball Tenkaichi, το οποίο ωστόσο είναι αρκετά καινοτόμο και διαφορετικό.

Οι αγώνες γίνονται σε κυκλικές ή ελλειπτικές αρένες σε δύο φάσεις: τη φάση πεδίου και τη φάση σώμα με σώμα. Στη φάση πεδίου θα χρησιμοποιήσετε τα X, Y και A μαζί με το D-pad για να κινηθείτε στο 3D χώρο και να εξαπολύσετε κατά κύριο λόγο επιθέσεις εξ αποστάσεως αλά Dragon Ball με στόχο να κρατήσετε μακριά τον αντίπαλό σας ή να τον χτυπήσετε αρκετά δυνατά ώστε να αλλάξετε φάση.

vlcsnap-2016-04-09-12h12m46s896

Στη φάση σώμα με σώμα θα κριθεί το παιχνίδι καθώς σε αυτή θα κληθείτε να παρουσιάσετε την πραγματική σας ικανότητα μιας και τα προαναφερθέντα κουμπιά εκτελούν διαφορετικές κατά κανόνα κινήσεις. Το καλύτερο κόμπο και η τοποθέτησή σας σε σχέση με τον αντίπαλο θυμίζουν ένα κράμα Tekken και Street Fighter μόνο που οι κινήσεις δεν απαιτούν απομνημόνευση και σωστή εκτέλεση σχεδίων στο D-pad, ούτε ανελέητο πάτημα κουμπιών αλλά να ξέρεις τι πρέπει να χρησιμοποιήσεις την εκάστοτε στιγμή. Με τρία κουμπιά επίθεσης, το B για το άλμα και τις τέσσερις κατευθύνσεις στο D-pad οι συνδυασμοί είναι πολλοί. Προσθέστε σε αυτά και το γεγονός ότι μπορείτε να ακυρώσετε μια κίνηση ή κόμπο για να προχωρήσετε αμέσως σε άλλο και έχετε ήδη ένα εξαιρετικό βάθος στον τομέα χειρισμού. Το σίγουρο είναι ότι κατά τη διάρκεια μιας μάχης θα αλλάξετε πολλές φορές ανάμεσα στις δύο φάσεις.

Εκείνος που κατά βούληση θα προκαλεί τις αλλαγές των φάσεων προς όφελός του,  θα έχει το πλεονέκτημα το δίχως άλλο, αλλά δεν είναι αρκετό αυτό για τη νίκη αφού παράλληλα πρέπει να έχετε στο νου σας δύο μπάρες.

Η μία είναι για τα υποστηρικτικά Pokémon που έχετε διαλέξει αλά assist trophy στο Smash Bros και η οποία γεμίζει μόνη της σιγά σιγά κατά τη μάχη. Τα υποστηρικτικά Pokémon χωρίζονται σε αυτά που επιτίθενται, σε αυτά που σας γιατρεύουν και ενδυναμώνουν τα στατιστικά σας και σε εκείνα που αποδυναμώνουν τον αντίπαλο. Πριν από κάθε μάχη διαλέγετε ανάμεσα σε διάφορα ζευγάρια από αυτά, ανάλογα με τον τρόπο που παίζετε. Η δεύτερη μπάρα είναι η μπάρα συνεργίας. Όταν γεμίσει με τις επιθέσεις σας, πατάτε ταυτόχρονα τα L+R και το Pokémon σας αποκτά για περιορισμένο χρόνο ενδυνάμωση στις επιθέσεις του.

vlcsnap-2016-04-09-12h05m24s861

Το κερασάκι στην τούρτα είναι το synergy burst το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια φορά σε κάθε συνεργία και ουσιαστικά αποτελεί ένα εκπληκτικό cut scene αλληλουχίας χτυπημάτων που προκαλεί μεγάλη ζημιά στον αντίπαλό σας. Και σαν να μην έφταναν αυτά στο τέλος κάθε γύρου μπορείτε να λάβετε κάποια μπόνους από την εμψύχωση της βοηθού σας. Όλα αυτά βέβαια δε θα είχαν σημασία αν οι χαρακτήρες είχαν τον ίδιο τρόπο χειρισμού.

Ευτυχώς ωστόσο δεν ισχύει και καθένα από τα Pokémon παίζει διαφορετικά και από την εμπειρία μου μπορώ να πω ότι όλα έχουν την ίδια πιθανότητα νίκης στα χέρια ενός καλού χρήστη.

Προσωπικά δεν εντόπισα πρόβλημα στο Gardevoir  για το οποίο παραπονιούνται κάποιοι αλλά ίσως ο Shadow Mewtwo να είναι υπερδυνατός. Ακόμη και έτσι όμως, με οποιοδήποτε Pokémon έχετε ελπίδες αρκεί να εφαρμόσετε ιδιαίτερη στρατηγική για κάθε ένα από αυτά. Αν παίξετε επί παραδείγματι ως Blaziken ,  όπως εγώ, τότε θα πρέπει να είστε κατά κύριο λόγο κοντά στον αντίπαλό σας για τις απαραίτητες κλωτσιές, αν μάχεστε ως Chandelure  κρατήστε τον μακριά με τις εξαιρετικές ακτίνες του ενώ ως Sceptile  θα νιώσετε σαν νίντζα.

vlcsnap-2016-04-09-12h05m44s349

Τα 16 Pokémon, εκ των οποίων μάλιστα δύο από αυτά αποτελούν άλλη έκδοση έτερων δύο, φαντάζουν ελάχιστα σε σχέση με τα κοντά 700 που έχουν εμφανιστεί ως σήμερα και ακόμη και με την προσθήκη των υποστηρικτικών Pokémon η αίσθηση του “λίγου” δεν αλλάζει. Από την άλλη πρέπει να αναλογιστούμε ότι για τα δεδομένα ενός παιχνιδιού ξύλου ο αριθμός είναι ικανοποιητικός και εγγυημένα δεν θα παίξετε με τον ίδιο ακριβώς τρόπο με όλα. Άλλωστε το παιχνίδι τα διακρίνει σε: ισορροπημένα, ταχύτητας, δύναμης, και τεχνικής. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να αναφέρω ότι οι επιθέσεις ανά τύπο που αποτελούν τον πυρήνα των παιχνιδιών Pokémon δεν ισχύουν εδώ.

Οπότε μη φοβηθείτε αν έχετε Suicune  και απέναντί σας βρείτε Pikachu, οι ηλεκτρικές του επιθέσεις δε θα είναι υπεραποτελεσματικές!

Ωστόσο, το Pokken Tournament έχει κινήσεις τύπου πέτρα-ψαλίδι–χαρτί, δηλαδή αν εκτελεστούν ταυτόχρονα η μία αναιρεί την άλλη σε ένα νοερό τρίγωνο που πρέπει να αποστηθήσετε: επίθεση, αντεπίθεση και λαβή.

Όλα όσα είπαμε τα μαθαίνετε σε ένα υπεραναλυτικό training mode. Σε αυτό μπορείτε επιπλέον να βαράτε και ελεύθερα ακίνητο εχθρό, να μάθετε νέες τεχνικές και για τους hardcore σας περιμένουν  πολλά και εξαιρετικά δύσκολα combo για να τελειοποιήσετε.  Αν πιστεύετε ότι έχετε μάθει στην πράξη δυνατά combo μπείτε στο training για να δείτε τι πραγματικά θεωρείται δυνατό. Μια άλλη λύση για να δείτε τι προσφέρει το παιχνίδι είναι να μπείτε για online μάχες. Εδώ υπάρχουν τα φιλικά match που δεν επηρεάζουν κάποια τελική κατάταξη και τα match κατηγορίας για τους ανταγωνιστικούς παίκτες.

vlcsnap-2016-04-09-12h05m50s053

 

Δύο θέματα θα ήθελα να θίξω. Το πρώτο είναι ότι το παιχνίδι βρίσκει εξαιρετικά γρήγορα αντίπαλο. Αν μέσα σε δέκα δευτερόλεπτα δε βρει παίκτη για να παίξεις, σε μεταφέρει σε μάχη με cpu για να έχεις κάτι να κάνεις στο μεταξύ. Εντούτοις, τις περισσότερες φορές θα χρειαστεί γύρω στα 5 δευτερόλεπτα για να βρει αντίπαλο!

Μπράβο στους servers και στο παιχνίδι. Συγχαρητήρια επίσης στο γεγονός ότι το 99% των αγώνων διαδραματίζονται χωρίς lag ή πτώση των καρέ.

Το δεύτερο που θα ήθελα να σχολιάσω είναι ότι δεν υπάρχει τρόπος να δημιουργούνται φιλικά match με όνομα χρήστη. Ανταυτού, αν δύο φίλοι θέλουν να παίξουν μεταξύ τους πρέπει να δημιουργήσουν κοινό κωδικό και να τον εισάγουν στο παιχνίδι. Το θετικό αυτού είναι ότι αν θέλει κάποιος να δημιουργήσει ένα μίνι τουρνουά θα κάνει γνωστό τον κωδικό του και όποιος επιθυμεί μπαίνει. Εντούτοις αν υπήρχε όνομα χρήστη και η κατεξοχήν επιλογή πρόσκλησης θα ήταν ευκολότερα τα πράγματα σε γενικές γραμμές. Θετικό είναι επιπλέον ότι το παιχνίδι διαθέτει ένα εξαιρετικά καθαρό μενού μέσα από το οποίο μπορείς να αντλήσεις πλήθος πληροφοριών από το πόσες νίκες και ήττες έχεις ακόμη και στους φιλικούς αγώνες μέχρι την περιοχή του αντιπάλου σου.

Όσο μάχεστε στο online, στο single player – που είναι κάτι σαν versus με cpu- και στο Ferrum League παίρνετε πόντους εμπειρίας με τους οποίους ανεβάζετε επίπεδο στο Pokémon σας και αυξάνεται ένα από τα τέσσερα διαθέσιμα στατιστικά: επίθεση,  άμυνα, συνεργία και υποστήριξη ανάλογα με το που θέλετε να εμβαθύνετε.

Ταυτόχρονα κερδίζετε λεφτά τα οποία τα σπαταλάτε κατά κύριο λόγο στην εμφάνιση του δισδιάστατου προφίλ σας. Στο My town πειράζετε μαλλιά, μάτια και ρούχα, βάζετε τίτλο και αγαπημένη ατάκα προσφώνησης ενώ μπορείτε να αλλάξετε και το τι φορά η sexy βοηθός σας. Αυτή σας καθοδηγεί στην ιστορία, επεξηγεί τα modes και δυστυχώς μιλά ακόμη και κατά τη διάρκεια των μαχών και δυστυχώς πάλι οι ατάκες τις δεν είναι τόσες ώστε να μη σας εκνευρίσει σε κάποιο σημείο.

vlcsnap-2016-04-09-12h05m58s894

Ειδικά υπήρξαν φορές που αν ξανάκουγα σε ήττα μου ότι με έκαναν “σάκο του μποξ” το χειριστήριο θα έφευγε στην τηλεόραση… Το θετικό της βοηθού είναι οι ικανότητές της για εμψύχωση που διαλέγετε πριν αρχίσει ο αγώνας και επί της ουσίας σας βοηθούν από γύρο σε γύρο γεμίζοντας τις μπάρες συνεργίας και υποστήριξης. Cheerleader γαρ! Ένα ακόμη βασικό χαρακτηριστικό αναφορικά με το gameplay που θα ήθελα να σας αναφέρω είναι ότι το παιχνίδι κυρίως απαιτεί την ενασχόλησή σας με ένα και μόνο Pokémon το οποίο και το ονομάζει σύντροφο. Το θετικό αυτού είναι ότι με πάνω από 100 μάχες που εύκολα θα κάνετε στην αρχή, όχι μόνο θα γνωρίσετε τις κινήσεις του αλλά και θα έχετε μάθει να είστε ένα με αυτό, περίπου όπως το concept της συνεργίας ορίζει.

Ο τομέας της απεικόνισης είναι μετά το gameplay και τα modes το σημείο που το παιχνίδι κυριολεκτικά τα “σπάει”.

Το αρχικό βίντεο της εισαγωγής είναι τα γραφικά που κάποια στιγμή θα θέλαμε να δούμε σε πραγματικό χρόνο. Τα modes δεν είναι μια λίστα χύμα σε μια οθόνη αλλά κάθε ένα από αυτά οργανωμένα και τοποθετημένα σε χάρτη σαν πόλεις της περιοχής Ferrum δίνοντας μας την αίσθηση ότι ταξιδεύουμε πραγματικά εκεί ως εκπαιδευτές. Τα Pokémon, τα εφέ και οι ήχοι είναι σε εξαιρετικό επίπεδο, εκτός από τις αρένες κάποιες εκ των οποίων είναι θα έλεγα μουντές ενώ άλλες κρύβουν καλύτερα τις ατέλειές τους.

Αλλά ελάχιστα θα προλάβετε να παρατηρήσετε τις αρένες όταν η δράση είναι καταιγιστική με τα καρέ να είναι κολλημένα στα 60 το δευτερόλεπτο εκτός από το τοπικό ένας εναντίον ενός όπου σε αυτή την περίπτωση πρέπει το παιχνίδι να τρέξει δύο φορές, μια στην τηλεόραση και μια στο gamepad.

Ίσως ένα split screen να μπορούσε να αποτελέσει μια λύση για 60 fps σε διπλό στο μέλλον μέσω patch. Σίγουρα όμως dlc με περισσότερα Pokémon τόσο ως χαρακτήρες όσο ως υποστηρικτικά θα ήταν κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτο.

[wp-review id=””]

5 Comments

Αφήστε μια απάντηση