Nintendo 3DS Nintendo 3DS Reviews

[Review] Layton’s Mystery Journey: Katrielle and the Millionaires’ Conspiracy

[Review] Layton’s Mystery Journey: Katrielle and the Millionaires’ Conspiracy
Dimpap28
Latest posts by Dimpap28 (see all)

Η σειρά Professor Layton της Level-5 έγινε γνωστή μέσω της αρχικής κυκλοφορίας στο Nintendo DS και κατέληξε να κλείσει τον κύκλο της με συνολικά έξι παιχνίδια, με τα δύο τελευταία να κυκλοφορούν για το Nintendo 3DS. Ο πυρήνας των τίτλων Layton ήταν η επίλυση γρίφων (puzzles), τα οποία έβρισκε κανείς μέσω point-and-click gameplay, εκμεταλλευόμενος την οθόνη αφής των κονσολών της Nintendo. Όλα τα παιχνίδια ήταν πλαισιωμένα από μια ιστορία μυστηρίου, η οποία, πολλές φορές, περιείχε μεταφυσικά στοιχεία, τα οποία τελικά κατέληγαν να είναι πολύ καλά οργανωμένες απάτες, ενώ με σεναριακές ανατροπές τα παιχνίδια Layton κατέληγαν να προσφέρουν μια πολύ δυνατή εμπειρία και απολαυστικές στιγμές επίλυσης γρίφων.

Ενώ λοιπόν η βασική ιστορία του καθηγητή Layton και του πιστού ακόλουθου και φίλου, Luke, έχει τελειώσει, προσφέροντας δύο τριλογίες, σειρά παίρνει η κόρη του πρώτου, Katrielle, η οποία δουλεύει ως ιδιωτική ερευνήτρια, προσπαθώντας να λύσει προβλήματα που τις αναθέτουν οι πελάτες της. Το Layton’s Mystery Journey: Katrielle and the Millionaires’ Conspiracy, όπως είναι και ο πλήρης τίτλος, εκτυλίσσεται στο Λονδίνο, λίγα χρόνια μετά το τελευταίο παιχνίδι της πρώτης τριλογίας της σειράς, η οποία χρονικά εξελίσσεται τελευταία. Ο καθηγητής Layton φαίνεται να έχει εξαφανιστεί, ενώ η Katrielle, ή για συντομία Kat, αναλαμβάνει υποθέσεις τις οποίες προσπαθεί να εξιχνιάσει, τόσο μέσω των ικανοτήτων της, όσο και με τη βοήθεια των δύο φίλων της, ενός σκύλου, το Sherl και ενός νεαρού ακόλουθου, του Ernest, που κάνει την πρακτική του, αμισθί.

Η ιστορία ξεκινάει με την Kat να βλέπει σε όνειρο τον πατέρα της να βρίσκεται σε κίνδυνο. Η Katrielle είναι ξεκάθαρα η πρωταγωνίστρια του παιχνιδιού, και το “Layton” στο όνομα του τίτλου αναφέρεται φυσικά σε αυτή. Έτσι, κατά τη διάρκεια της ιστορίας γίνονται ελάχιστες αναφορές στον Professor Layton και τελικά μένουμε με την απορία, αφού ο τίτλος δε μας δίνει αυτό που υπόσχεται αρχικά, αφήνοντάς μας να αναρωτιόμαστε τι έγινε με τον καθηγητή. Πέρα από την κάθε υπόθεση, η βασική ιστορία αφορά τους 7 Δράκους του Λονδίνου, εκατομμυριούχους και εκατομμυριούχες που ζητούν τη βοήθεια της ερευνήτριας Layton για να εξιχνιάσουν κάποιες υποθέσεις που τους αφορούν, με τον τίτλο του παιχνιδιού να δικαιολογείται στην τελευταία υπόθεση και να μας αποκαλύπτει πράγματα γι’ αυτούς.

Τα βασικά στοιχεία του gameplay που έχουμε γνωρίσει και αγαπήσει στη σειρά Layton είναι εδώ, αυτούσια και καλύτερα από ποτέ. Η πάνω οθόνη απεικονίζει τους χώρους στους οποίους βρισκόμαστε, ενώ μέσω της οθόνης αφής μπορούμε να ψάξουμε το περιβάλλον για κρυμμένους γρίφους, νομίσματα, να μιλήσουμε σε ανθρώπους (και ζώα), αλλά και για να μετακινηθούμε από μέρος σε μέρος, μέσω ενός όμορφου χάρτη της εκάστοτε περιοχής του Λονδίνου. Δυστυχώς, το παιχνίδι παίζεται μόνο σε 2D, κάτι που μοιάζει πολύ περίεργο, μιας και τα περιβάλλοντα, αν και ζωγραφισμένα στο χέρι, μοιάζουν τόσο ζωντανά, που το 3D εφέ, όπως αυτό που διέθεταν και τα δύο προηγούμενα παιχνίδια της βασικής σειράς στο 3DS, θα έδειχνε εξαιρετικά όμορφο και ο κόσμος θα αναδυόταν προς τα έξω. Επίσης, οι γρίφοι είναι στο ίδιο στυλ που έχουμε συνηθίσει, με μια σύντομη περιγραφή τους, δυνατότητα να κρατήσουμε σημειώσεις μέσω της οθόνης αφής, χρήση hint coins για βοήθειες και όμορφή, χαλαρωτική μουσική όσο τους λύνουμε.

Ωστόσο, ενώ πολλά πράγματα έχουν μείνει ίδια, αυτό που έχει αλλάξει ριζικά είναι ο τρόπος με τον οποία αναδιπλώνεται η ιστορία. Και αυτό είναι ένα από τα σημεία στα οποία ο τίτλος χωλαίνει. Η ιστορία έχει χωριστεί σε 12 διαφορετικά cases, δηλαδή υποθέσεις που η Kat αναλαμβάνει, και πολλές από αυτές μπορεί να τις αντιμετωπίσει ταυτόχρονα. Κάθε μία είναι αυτόνομη και ανεξάρτητη από τις άλλες, χωρίς πολλά κοινά στοιχεία, εκτός των 7 Δράκων, των εκατομμυριούχων του Λονδίνου, οι οποίοι πρωταγωνιστούν σε ισάριθμες υποθέσεις. Μέσω του γραφείου της, το οποίο λειτουργεί σαν ένα κεντρικό hub, η Kat και η παρέα της επιλέγουν την υπόθεση και βγαίνουν στους δρόμους για να λύσουν το εκάστοτε μυστήριο. Όντας αυτόνομες ιστορίες, η κάθε μία διαρκεί περίπου 2 ώρες, ενώ μπορεί να φτάσει και παραπάνω, αν επιλέξουμε να λύσουμε όλους τους γρίφους και να γυρίσουμε πίσω, μετά το τέλος της, ώστε να βρούμε τα έξτρα puzzle που εμφανίζονται. Δυστυχώς, ενώ κάθε υπόθεση έχει τα φόντα να είναι ενδιαφέρουσα, το γεγονός ότι δε συνδέεται με κάποια κεντρική ιστορία, όσο και το μικρό μέγεθός της, δεν αφήνουν αυτή να εξελιχθεί σωστά, προσφέροντας κάτι που μοιάζει πρόχειρο, περιέχει σεναριακά κενά και καταλήγει σε συνήθως εξωπραγματικές αποκαλύψεις, για τις οποίες δεν έχουμε αποκτήσει ποτέ στοιχεία κατά τη διάρκεια της υπόθεσης. Σε συνδυασμό με τους σχεδόν αδιάφορους χαρακτήρες, πέραν της ίδιας της Katrielle και του σκύλου Sherl, των οποίων η γραφή είναι απολαυστική, η εξέλιξη των υποθέσεων γίνεται κάποιες φορές κουραστική.

Το παιχνίδι είναι αφιερωμένο από την Level-5 στον Akira Tago, ο οποίος είχε αναλάβει τους γρίφους για όλα τα προηγούμενα παιχνίδια της σειράς και που, δυστυχώς, απεβίωσε πέρσι. Η απώλειά του όμως, εκτός από τα συγγενικά του πρόσωπα, είναι εμφανής και στη σειρά. Οι γρίφοι πολλές φορές είναι κακογραμμένοι, δε δίνουν σαφή στοιχεία, δεν είναι τόσο προσεγμένοι και φρέσκοι όπως παλιά, ενώ πολλές φορές επαναλαμβάνονται. Πολλοί από αυτούς φαίνονται άδικοι, καθώς η λύση τους μπορεί να χαρακτηριστεί επιεικώς κουτοπόνηρη, με το χαχα-στην-έφερα στοιχείο να κάνει για πρώτη φορά την εμφάνισή του στους γρίφους της σειράς, αλλά με πολύ αρνητική επίδραση. Φυσικά υπάρχουν και γρίφοι-διαμάντια, που χαίρεσαι να τους αντιμετωπίζεις και ικανοποιείσαι όταν τους λύνεις, αλλά ανάμεσα στους 170 σε σύνολο puzzle του main story, είναι ένα μικρό ποσοστό.

 Εκτός από τους γρίφους όμως, μπορούμε να ακονίσουμε το μυαλό μας και με τα τρία mini-games που ξεκλειδώνονται όσο προχωράμε στην ιστορία και που μας χαρίζουνε έξτρα ώρες ενασχόλησης με τον τίτλο. Επίσης, υπάρχει δυνατότητα να αλλάξουμε τη διακόσμηση του γραφείου μας, ενώ μπορούμε να αλλάξουμε και τα ρούχα της Kat, μαζεύοντας ειδικά νομίσματα που βρίσκονται διασκορπισμένα στις ιστορίες. Δεν προσφέρουν κάτι ουσιαστικό, αλλά είναι ευχάριστο ότι βρίσκονται εκεί.

Όσον αφορά τον οπτικό τομέα, τα περιβάλλοντα είναι ζωγραφισμένα σε 2D, αλλά υπάρχει η ψευδαίσθηση ότι ο κόσμος είναι 3D, αφού όταν μετακινούμε την κάμερα, δίνεται η αίσθηση του βάθους και της προοπτικής, κάνοντας τον κόσμο να είναι ο πιο ζωντανός της σειράς με διαφορά. Τα μοντέλα των χαρακτήρων είναι σχεδιασμένα σε 3D, με τα cell-shaded γραφικά να κάνουν τους πρωταγωνιστές να φαίνονται και αυτοί ζωγραφισμένοι, με το σύνολο να δένει αρμονικά. Η μουσική διατηρείται στα ίδια, υψηλά επίπεδα, με όμορφες μελωδίες, νέες, αλλά και παλιές αγαπημένες να κάνουν την εμφάνισή τους. Η εμπειρία εξυψώνεται φυσικά όταν χρησιμοποιούμε ακουστικά, καθώς ο ήχος από τα ηχεία ακούγεται ελάχιστα πιο μουντός. Στα ίδια υψηλά επίπεδα κυμαίνονται και τα voice over, τόσο στους in-game διαλόγους, όπου αυτά είναι διαθέσιμα (κυρίως δηλαδή στο τέλος της υπόθεσης, όταν η Kat ανακοινώνει τη λύση του μυστηρίου), όσο και στα πανέμορφα animation που παρεμβάλλονται, τα οποία είναι στα ίδια στάνταρ που μας έχει συνηθίσει η σειρά. Η μικρή διάρκειά τους, από την άλλη, μας κάνει να θέλαμε λίγο παραπάνω κάθε φορά, τόσο γιατί είναι πραγματικά όμορφα, όσο και γιατί θα μπορούσαν να εξηγούν πολύ περισσότερα πράγματα για την εκάστοτε υπόθεση, κάνοντάς τη να φαίνεται πιο μεστή.

Μετά τον τερματισμό, ο οποίος διαρκεί από 25 έως 35 ώρες, ανάλογα με το πόσο θα ασχοληθούμε με τους γρίφους, μπορούμε να επιστρέψουμε σε κάθε υπόθεση για να μαζέψουμε και να λύσουμε όσους γρίφους αφήσαμε, ενώ αν ολοκληρώσουμε με επιτυχία τα mini-game ξεκλειδώνουν και έξτρα puzzle, με μεγαλύτερη δυσκολία, κάτι που θα μας κρατήσει συντροφιά για ακόμα περισσότερες ώρες. Επίσης, κάθε μέρα και για ένα χρόνο μετά την κυκλοφορία του τίτλου δίνεται η δυνατότητα να κατεβάσουμε έναν γρίφο, κάνοντας το σύνολο των 365 να μοιάζει υπεραρκετό για να εξασκήσουμε το μυαλό μας για αρκετόν καιρό.

[wp-review id=”16135″]

[su_youtube url=”https://youtu.be/3y5xy1-T_XY” autoplay=”no”]

Αφήστε μια απάντηση