Nintendo Switch Nintendo Switch Reviews Reviews 3

Fitness Boxing 2: Rhythm Exercise [Switch Review]

Fitness Boxing 2: Rhythm Exercise [Switch Review]
Dimpap28
Latest posts by Dimpap28 (see all)

Μπορεί να είναι τα κιλά που ίσως θέλουμε να χάσουμε λόγω των γιορτών ή της καθιστικής ζωής, δεδομένων και των περιστάσεων της πανδημίας, μπορεί να είναι ότι θέλουμε να δοκιμάσουμε νέες προκλήσεις για εκγύμναση μέσα στο σπίτι μας. Όποιος και να είναι ο λόγος, θυμίζοντας καιρούς Wii με τα Wii Sports και Wii Fit, η Nintendo επενδύει σε fitness τίτλους και για το Nintendo Switch, με πιο πρόσφατη την κυκλοφορία του Ring Fit Adventure, το οποίο έγινε ανάρπαστο, εν μέσω της καραντίνας. Φέτος τις γιορτές λοιπόν, ακολουθεί η κυκλοφορία του Fitness Boxing 2: Rhythm Exercise είναι ο διάδοχος του Fitness Boxing που κυκλοφόρησε αποκλειστικά για το Nintendo Switch τέλη του 2018. Με τη δυνατότητα να μεταφέρεις το save σου από τον πρώτο τίτλο στον δεύτερο, δίνεται η δυνατότητα στον χρήστη να συνεχίσει από εκεί που έμεινε, με όλα τα στατιστικά από το προφίλ του.

Βασικό κομμάτι του Fitness Boxing 2, όπως ξεκάθαρα δηλώνει και το όνομά του, είναι το μποξ και οι κινήσεις και τεχνικές που αφορούν το εν λόγω άθλημα. Με την καθοδήγηση προπονητών/προπονητριών, ο χρήστης θα έχει τη δυνατότητα να εκτελέσει σειρές ασκήσεων, θέτοντας προσωπικούς στόχους, υπό τον ρυθμό εμψυχωτικών μουσικών κομματιών, ακόμα και από γνωστούς ξένους καλλιτέχνες. Με τη δυνατότητα να μεταφέρεις το save σου από τον πρώτο τίτλο στον δεύτερο, δίνεται η δυνατότητα στον χρήστη να συνεχίσει από εκεί που έμεινε, με όλα τα στατιστικά από το προφίλ του.

Βασικός σύμμαχος κατά τη διάρκεια της ενασχόλησής μας με τον τίτλο είναι ο/η fitness instructor μας. Το παιχνίδι μας προσφέρει μια πληθώρα από instructors για να διαλέξουμε, ενώ μπορούμε να αλλάξουμε τα χαρακτηριστικά τους, όπως το χρώμα των ματιών, μαλλιών, δέρματος, όπως και να τους φορέσουμε διαφορετικά ρούχα και αξεσουάρ, τα οποία ξεκλειδώνουμε με πόντους από τις ασκήσεις που εκτελούμε. Αυτός δυστυχώς είναι και ο μόνος τρόπος να ξοδέψουμε αυτούς μας τους πόντους, κάνοντας ξεκάθαρο από την αρχή ότι η επιλογή και η παραμετροποίηση των instructors είναι ένα από τα βασικά σημεία του τίτλου. Κάθε instructor έχει και διαφορετική φωνή και δικά του ρούχα από τα οποία μπορείς να διαλέξεις, κάνοντας την εμπειρία κάπως πιο προσωποποιημένη.

Το βασικό mode του παιχνιδιού είναι το Daily Workouts, το οποίο μας βάζει να ολοκληρώσουμε μια σειρά από ασκήσεις, ακολουθώντας τον ρυθμό της μουσικής. Σκοπός μας είναι να εκτελέσουμε σωστά είτε με το δεξί είτε με το αριστερό μας χέρι την κίνηση που αναγράφεται κάθε δεδομένη στιγμή στην οθόνη μας. Αν η κίνηση ολοκληρωθεί σωστά και στο σωστό χρόνο, τότε παίρνουμε τους μέγιστους πόντους, ενώ σε καθυστερημένη ή πρόωρη εκτέλεση λαμβάνουμε λιγότερους. Καθόλη τη διάρκεια ο/η instructor θα μας αναφέρει γενικές οδηγίες και συμβουλές, ενώ επίσης θα μας εμψυχώνει για να συνεχίσουμε πιο δυναμικά.

Μπορούμε να ορίσουμε κάθε φορά πόση ώρα θέλουμε να γυμναστούμε, ενώ μπορούμε να κάνουμε το πρόγραμμα περισσότερο ή λιγότερο απαιτητικό κάθε φορά. Ένα μέσο καθημερινό session μπορεί να κυμαίνεται από 20 έως 50 λεπτά, ενώ ανάλογα με τα σημεία του σώματος στα οποία θέλουμε να επικεντρώσουμε την εκγύμναση, θα αλλάζουν και οι ασκήσεις που θα κληθούμε να εκτελέσουμε. Κάθε φορά που θα χρειαστεί να διδαχτούμε και μια νέα άσκηση, υπάρχει πλήρης οδηγός εν είδει tutorial για τη σωστή εκτέλεσή της, στον οποίο έχουμε πρόσβαση οποιαδήποτε στιγμή το θελήσουμε από το κεντρικό μενού του παιχνιδιού. Πολλή σημαντική είναι επίσης η προσθήκη δεύτερου παίχτη ο οποίος μπορεί να εκτελεί μαζί μας τις ασκήσεις, χρησιμοποιώντας ένα δεύτερο σετ Joy-Con. Έτσι, δε χρειάζεται να ξοδεύουμε τον διπλάσιο χρόνο για να κάνουμε τα ίδια πράγματα αν είμαστε δύο άτομα στο σπίτι. Προσοχή με τον χώρο όμως, ώστε να μην πέσουν μπουνιές καταλάθος…!

Ενώ όμως όλα τα παραπάνω μοιάζουν ιδανικά για να έχουμε ένα πλήρες και στιβαρό πακέτο εκγύμνασης στο σπίτι, τα πράγματα χωλαίνουν στο πρακτικό κομμάτι… Για αρχή, το παιχνίδι μπορεί να κάνει tracking μόνο των κινήσεων που κάνουμε με το αριστερό και το δεξί μας χέρι, καθώς κρατάμε ένα Joy-Con στο καθένα. Βέβαια, καθόλη τη διάρκεια των workouts, χρειάζεται να μένουμε στον ρυθμό κουνώντας τα πόδια μας μπρος πίσω, όπως οι boxer κατά τη διάρκεια ενός ματς. Αυτό δυστυχώς δε μπορεί να το αντιληφθεί το παιχνίδι, καθώς δεν υπάρχει κάποιος τρόπος να ελέγξει το τι κάνουμε με τα πόδια μας. Έτσι, μπορούμε εύκολα να “ξεγελάσουμε” το παιχνίδι και να εκτελούμε όλες τις κινήσεις πλήρως στατικοί. Βέβαια αυτό έρχεται σε αντίθεση με τον λόγο για τον οποία θεωρητικά αγοράσαμε τον τίτλο, δηλαδή το να είμαστε ενεργοί για όσο διαρκεί ένα workout session, αλλά από την άλλη και ο ίδιος ο τίτλος δε μπορεί να μας βοηθήσει δίνοντάς μας οδηγίες για το αν μένουμε στον ρυθμό ή έχουμε σωστή θέση του σώματος, όσον αφορά το κάτω μέρος μας, κάτι που κάνει σε εξαιρετικά καλό βαθμό το Ring Fit Adventure, για παράδειγμα, που χρησιμοποιεί ένα Joy-Con με την ιδική θήκη στο πόδι μας. Τουλάχιστον το tracking των χεριών μας είναι πολύ καλό, σωστά; Δυστυχώς όχι. Ενώ υπάρχουν δεκάδες διαφορετικές κινήσεις τις οποίες θα κληθούμε να εκτελέσουμε, το παιχνίδι δεν αναγνωρίζει καν το πως κουνάμε τα χέρια μας, από ποια κατεύθυνση προς πια ή με τι ταχύτητα. Το μόνο που κάνει είναι να καταγράφει την όποια κίνηση κάνουμε, λανθασμένη ή μη, και να μας δίνει πόντους ανάλογα με το πόσο κοντά στον σωστό χρόνο την εκτελέσαμε. Έτσι, για ακόμα μια φορά, δεν είναι δυνατό να έχουμε το σωστό feedback για τον τρόπο με τον οποίο εκτελούμε τις ασκήσεις.

Τα προβλήματα δεν τελειώνουν όμως εδώ. Στον τεχνικό τομέα έχουμε προβλήματα με frame drops (ναι, σε παιχνίδι που κύριο ρόλο παίζει ο ρυθμός), τα οποία είναι ορατά κατά τη διάρκεια των ασκήσεων, ενώ δημιουργούν και πρόβλημα στη ροή, μιας και πάρα πολλές φορές θα γίνει λάθος καταγραφή της κίνησης που εκτελέσαμε, με αποτέλεσμα να προσφέρονται λιγότεροι πόντοι, αλλά και να χαλάει όλη η εμπειρία του χρήστη. Από την άλλη, τα backgrounds κατά τη διάρκεια των ασκήσεων είναι φανταχτερά, με πολλά εφέ, αλλά κατά τα άλλα αδιάφορα. Η μουσική βρίσκεται σε καλά επίπεδα ποιότητας, με κομμάτια που μας “ανεβάζουν” και προσπαθούν να μας κρατήσουν στον ρυθμό.

Από την άλλη, ένα πολύ θετικό χαρακτηριστικό του τίτλου είναι η δυνατότητα να προσαρμόσουμε την καθυστέρηση του ήχου σε σχέση με την εικόνα, κάτι που είναι ιδιαίτερα χρήσιμο αν χρησιμοποιούμε εξωτερικό σύστημα ήχου, όπως για παράδειγμα ηχόμπαρα. Επίσης, θετική εντύπωση μας έκανε και η πληρότητα των tutorial για την κάθε άσκηση, με εξαιρετικά λεπτομερή επεξήγηση και παρουσίαση της εκάστοτε άσκησης.

Τέλος, πρόσφατα προστέθηκαν και έξτρα, δωρεάν, instructors προς κατέβασμα, οι οποίοι/ες προσφέρουν αυξημένη δυσκολία και αναμένεται να μας κάνουν τη ζωή δύσκολη ώστε στο τέλος να στάζουμε από τον ιδρώτα!

Καλές βάσεις, αλλά κακή εκτέλεση...

Το Fitness Boxing 2: Rhythm Exercise δυστυχώς δεν καταφέρνει να προσφέρει μια πλήρη και κυρίως στιβαρή εμπειρία για εκγύμναση μέσα στο σπίτι. Ο κύριος λόγος είναι τα τεχνικά προβλήματα που αντιμετωπίζει, όπως επίσης και η μη εκμετάλλευση όλων των δυνατοτήτων των Joy-Con, κάτι που θα μπορούσε να κάνει την όλη εμπειρία πολύ καλύτερη και διασκεδαστική για το χρήστη, αλλά κυρίως να προσφέρει πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια στην εκτέλεση των ασκήσεων. Δυστυχώς οι συγκρίσεις με το εξαιρετικό Ring Fit Adventure σε συνάρτηση με την υψηλή τιμή που ζητάει (49,99€) δεν δίνουν αρκετούς λόγους για να επενδύσουμε. Μπορείτε να δοκιμάσετε ένα demo του παιχνιδιού που είναι διαθέσιμο στο eShop πριν προβείτε στην αγορά του τίτλου.

6.5
Γραφικά:
6
Ήχος:
7
Gameplay:
4
Αντοχή στο χρόνο:
9

3 Comments

Αφήστε μια απάντηση