Nintendo Switch Reviews

NBA 2k21 [Switch Review]

NBA 2k21 [Switch Review]
vassilis_pap
Latest posts by vassilis_pap (see all)

Στο καρφί και στο πέταλο 

Όσοι βρεθήκατε νωρίς …εν πλω στο ταξίδι του Switch, θα θυμάστε ασφαλώς πως η 2Κ ήταν από τις πρώτες στην υποστήριξη της νέας (τότε) πλατφόρμας. Tο NBA2K αποτελεί αναμφίβολα την ναυαρχίδα στους τίτλους της. Ένας τίτλος ορόσημο, το δίχως άλλο, στα παιχνίδια μπάσκετ γενικώς, για πάνω από δέκα χρόνια. Με απλά λόγια το NBA2K είναι το FIFA του μπάσκετ, πράγμα που από μόνο του εξηγεί την σημασία του, για την βιομηχανία γενικότερα.

Ξεκινήσαμε με το NBA2K18 (το 2017), για να φτάσουμε σήμερα στο 2Κ21 μετά από τέσσερις συνεχείς προσπάθειες. Οι δυσκολίες και οι κακοτοπιές στις πρώτες εκδόσεις δεν έλειψαν, όμως τα πράγματα πια έχουν ωριμάσει σημαντικά. Ας δούμε λοιπόν τι καινούργιο έχει να προσφέρει η φετινή ανανέωση του franchise, και πόσο καλά στέκεται αυτή στο μικρό μας Switch.

Προσπάθεια ανανέωσης

Θα ήταν ίσως ουτοπικό, να περιμένει κάποιος σε παιχνίδια με τόσο ισχυρά προγραμματισμένο annual release, να δει μεγάλες αλλαγές. Παρόλα αυτά στο NBA2K21 βλέπουμε μια αρκετά φιλότιμη προσπάθεια ανανέωσης.

Η μεγαλύτερη καινοτομία του τίτλου είναι το τελείως διαφορετικό σύστημα σουτ που εγκαινιάζει. Η ίδια η 2Κ το αναφέρει ως “Pro Stick Shot” και η αλήθεια είναι πως είναι αρκετά πιο πολύπλοκο από το παλιό. Στο χειριστήριο ενεργοποιείται με το ίδιο πλήκτρο (το πλήκτρο «Υ» ή τον δεξί αναλογικό), η λογική ωστόσο διαφέρει. Παλιότερα απλά κρατούσες πατημένο το πλήκτρο/μοχλό, ώστε να κάνει ο παίκτης την κίνηση του σουτ, και απλά το άφηνες τη σωστή στιγμή. Τώρα κατά την διάρκεια του σουτ εμφανίζεται ένας μετρητής ο οποίος έχει μέσα του μια πράσινη περιοχή. Το μέγεθος της περιοχής αυτής αλλά και η τοποθέτηση της, διαφέρει από την θέση του παίκτη, τα στατιστικά του, τον τύπο του σουτ που επιχειρεί κλπ. Ο δείκτης του μετρητή μπορεί να διορθωθεί με στοχευμένες και λεπτές κινήσεις στον μοχλό κατά την διάρκεια του σουτ.

Υπήρξε αρκετή διχογνωμία στο Internet κατά πόσο αυτή η αλλαγή βοηθάει αλλά πιστεύουμε πως αυτό ήταν αρκετά αναμενόμενο. Μιλάμε άλλωστε για μια σειρά η οποία έχει αρκετά σταθερό κοινό, το οποίο έχει επενδύσει ουκ ολίγες ώρες στα παλιότερα παιχνίδια. Ο καινούργιος τρόπος όπως ήδη αναφέραμε είναι και πιο πολύπλοκος και διαφορετικός από τον παλιό. Συνεπώς η …μετεκπαίδευση κρίνεται απαραίτητη πράγμα που φυσιολογικά ενοχλεί. Πέρα από αυτό όμως πιστεύουμε πως είναι ένας αρκετά ενδιαφέρον  μηχανισμός που προσθέτει βάθος σε έναν έτσι και αλλιώς πολύ στιβαρό σύνολο. Η 2Κ άλλωστε μετά την σχετική γκρίνια και μέσω διαφόρων patch (μικρών και μεγάλων), διόρθωσε αρκετά από τα πράγματα που ενοχλούσαν τους παλιότερους, ενώ υπάρχει πάντα η δυνατότητα να επανέλθει το παλιό σύστημα, μέσα από κάποια κλικ στο μενού (ακόμα και στην αρχική οθόνη εμφανίστηκε κάποια στιγμή!).  Όλοι ευχαριστημένοι μάλλον με αυτό και πάμε παρακάτω.

 

Η επιλογή MyCareer αποτελεί πάντα, στην ουσία, το story mode του παιχνιδιού. Μια επιλογή που πάντα προσθέτει περιεχόμενο σε ανάλογους τίτλους. Εδώ ο παίκτης αφού περάσει από εξαντλητικές επιλογές διαμόρφωσης ενός παίκτη στο MyPlayer, επιλογές που θα έκαναν ακόμα και hardcore RPG τίτλο να ωχριά, μπαίνει με τον παίκτη του στο Story mode. Η φετινή ιστορία είναι κάπως πιο προσγειωμένη και έχει να κάνει με έναν νεαρό παίκτη του …Footbal, με το …ευφάνταστο όνομα Junior.  Παρακολουθούμε την ιστορία του, από τα εφηβικά– σχολικά του χρόνια όπου με μισή καρδιά αποφασίζει να αφήσει το Football και να ασχοληθεί με το Basket. Ρόλο σε αυτό παίζει και η προσωπική του ιστορία, αφού ο εκλιπών πατέρας του, αποτέλεσε μεγάλο παίκτη της εποχής του και οι συγκρίσεις μοιραία δεν σπανίζουν.

Μέσα από την ιστορία αυτή και ανάλογα με τις επιδόσεις μας στα παρκέ, θα παρακολουθήσουμε την ανέλιξη του νεαρού αυτού παίκτη. Αρχικά στη σχολική του ομάδα (Newark East Eagles) σε μικρά τοπικά γυμναστήρια με ελάχιστους θεατές, αργότερα στις γνωστές πανεπιστημιακές ομάδες, για να φτάσει μέχρι τα draft και φυσικά στον μαγικό κόσμο του NBA. Η ιστορία όπως πάντα προχωράει με ενδιάμεσα cut scenes και γενικά είναι αρκετά ενδιαφέρουσα. Δυνατό της σημείο είναι η ικανότητα της να ταυτίζει τον αληθινό παίκτη με τον ψηφιακό χωρίς πάντως να λείπουν τα κλισέ.

Το Career Mode θα ήταν μια υπέροχη προσθήκη σε ένα έτσι και αλλιώς γεμάτο και υπερπλήρη τίτλο αν δεν υπήρχε ένα μεγάλο «αλλά» που θα μας απασχολήσει τόσο εδώ όσο και παρακάτω. Φυσικά αναφερόμαστε στην γνωστή πληγή του Virtual Currency (VC) και των ατελείωτων micro transaction που αυτό υποστηρίζει. Και δεν μιλάμε απλά για cosmetics ή έστω πιο προχωρημένες επιλογές παραμετροποίησης του παίκτη, αλλά για κάτι πολύ παραπάνω. Βλέπεται όλο το concept είναι να ξεκινήσεις με κάποιο rookie με μέτρια ως κακά στατιστικά και σταδιακά μέσα από την πρόοδο σου να τα βελτιώσεις. Εδώ λοιπόν μπαίνουμε καθαρά σε pay2win τακτικές αφού με κάποια χρήματα παραπάνω (όχι λίγα συνήθως) τα στατιστικά φτιάχνουν άκοπα αμέσως. Εννοείται υπάρχει η επιλογή με αρκετό grinding να διαμορφώσεις τον παίκτη όπως θες χωρίς την βοήθεια της πιστωτικής σου κάρτας, αλλά ας μη κρυβόμαστε. Το σύστημα είναι έτσι φτιαγμένο ώστε να νιώθεις πως σε τιμωρεί αν δεν θες να πληρώσεις.

 

Αρκετά ανανεωμένο όμως είναι και το φετινό MyTeam. Πρόκειται για το κλασικό mode (ανάλογο του Ultimate Team στο FIFA) όπου ο παίκτης υποτίθεται προσπαθεί να δημιουργήσει την ομάδα των ονείρων του. Ξεκινάς με μια πολύ μέτρια ομάδα και μέσα από διάφορες αποστολές κερδίζεις χρήματα τα οποία μπορείς να τα εξαργυρώσεις βασικά με loot boxes τα οποία πιθανόν να σου δώσουν καλύτερους παίκτες κ.ο.κ. Το mode είναι πολύ ανανεωμένο αφού έχει φτιαχτεί με το μοντέλο των Seasons στον πυρήνα του. Στη διάρκεια της κάθε σαιζόν (συνήθως κάτι παραπάνω από μήνας) μπορείς να κερδίζεις XP μέσα από συγκεκριμένους τύπους παιχνιδιού και διάφορους στόχους που μπαίνουν, όλα διαφορετικά κάθε φορά. Αν ανέβεις level αρκετά, μέσα στην περίοδο, παίρνεις κάποια βραβεία.

Δυστυχώς ο τρόπος που υλοποιείται το συγκεκριμένο mode έχει να κάνει λιγότερο με παιχνίδι και περισσότερο με ηλεκτρονικό τζόγο. Η ανάγκη αγοράς VC με αληθινά χρήματα είναι παραπάνω από επιτακτική και τα αποτελέσματα είναι κάθε άλλο από εγγυημένα αφού μοναδικό ρόλο σε αυτό παίζει η τύχη. Θεωρούμε πως όχι μόνο δεν υπάρχει κανείς λόγος να ασχοληθεί κάποιος με το συγκεκριμένο mode, αλλά συμβουλεύουμε και όσους έχουν στο σπίτι παιδιά, μικρότερα αδερφάκια κλπ να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με αυτό.

Με βαριά κληρονομιά 

Ίσως κάποιοι αναρωτηθούν, αν το ΝΒΑ2Κ περιέχει και άλλα πράγματα πέρα από τα MyCareer και MyTeam. Η απάντηση είναι απλή και εμφατική. Πολλά περισσότερα! Ξεκινώντας από τα πιο απλά και εμφανή θα πούμε πως στο κομμάτι της παρουσίασης το παιχνίδι είναι σχεδόν εντυπωσιακό, ειδικά για τα περιοριστικά δεδομένα μιας φορητής συσκευής. Τα γραφικά είναι λίγο θαμπά (μάλλον λόγω σχετικά χαμηλής ανάλυσης) αλλά κατά τα άλλα είναι πανέμορφα. Γήπεδα παρουσιαστές πάγκοι, θεατές και κυρίως οι ίδιοι οι μπασκετμπολίστες απεικονίζονται εξαιρετικά και σχεδόν τελείως απροβλημάτιστα. Frame drops και άλλα τέτοια στην ουσία δεν υπάρχουν, με το frame rate να δείχνει σταθερό στα 30fps. Mοναδική εξαίρεση τα cut scenes στην ιστορία του MyPlayer όπου εντοπίσαμε και frame drops και κάποια μικρά glitches. Όχι κάτι τραγικό πάντως αφού έτσι και αλλιώς μιλάμε για cut scenes που δεν είναι καν playable. Τα μοντέλα των παικτών δείχνουν επίσης εντυπωσιακά ωστόσο όπως γίνεται συνήθως οι μεγάλοι σταρ φαίνονται να έχουν λάβει μια φροντίδα παραπάνω. 

Τα animation είναι όπως πάντα προσεγμένα συνδιάζοντας ομαλότητα και φυσικότητα στις κινήσεις. Οι τελευταίες εκτός από ρεαλιστικές δείχνουν και να έχουν το κατάλληλο “βάρος” θυμίζοντας αληθινούς παίκτες και όχι υπερήρωες! Το ηχητικό κομμάτι επίσης δεν έχει να ζηλέψει τίποτα με τους περιβάλλοντες ήχους του γηπέδου (κόσμος, κόρνες κλπ κλπ), τα διάφορα ηχητικά εφέ και φυσικά τους πολύ καλούς σχολιασμούς των δημοσιογράφων. Εκτός παιχνιδιού υπάρχει και μια εκτενής playlist από τραγούδια της Αμερικάνικης σκηνής με την ραπ μουσική να έχει φυσικά την σημαντικότερη, αλλά όχι και την αποκλειστική μερίδα σε αυτή (ευτυχώς για τον γραφών). 

Σε επίπεδο επιλογών παιχνιδιού υπάρχουν κυριολεκτικά τα πάντα. Από μονάκια και διπλά σε διάφορες αλάνες, μέχρι το αποψινό παιχνίδι στο NBA. Οι επιλογές είναι πραγματικά αμέτρητες και περιέχουν single player, multi local και on line, καθώς και ένα εκτενέστατο και πολύ χρήσιμο tutorial. Το παιχνίδι πλήττεται σε ένα βαθμό από την κατάσταση που υπάρχει αυτή την στιγμή στο NBA (δεν υπάρχουν παιχνίδια, οριστικά ρόστερ κλπ) αλλά προφανώς αυτό είναι κάτι για το οποίο δεν φταίει κανείς και θα αλλάξει στο κοντινό μέλλον. Παρούσες όπως κάθε χρόνο είναι και οι επιλογές MyLeague και MyGM, όπου μπορείτε να χτίσετε την δικιά σας λίγκα από την αρχή ή να αναλλάβετε την θέση του General Manager. Χωρίς πολλές αλλαγές από τις προηγούμενες χρονιές είναι η αλήθεια.

Γενικά το παιχνίδι είναι γεμάτο από επιλογές και περιεχόμενο. Στο κομμάτι αυτό η 2Κ έχει κάνει σπουδαία δουλειά και πραγματικά δύσκολα μπορεί κάποιος να παραπονεθεί. Οπουδήποτε είστε, σε όποιο mode παιχνιδιού ή σε όποια επιλογή, αν δεν είστε εξοικειωμένοι με την σειρά θα εκπλήσσεστε θετικά με όσα κατακλύζουν την οθόνη σας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η σειρά χτίζεται εδώ και πολλά χρόνια και πως το 2Κ21 είναι απλά η τελευταία λέξη σε αυτή, πράγμα που εδώ τουλάχιστον λειτουργεί θετικά.

Εντυπωσιακή επίσης είναι και η παλέτα των ρυθμίσεων για τις διάφορες παραμετροποιήσεις. Τόσο στις γενικές ρυθμίσεις όσο και στις ειδικότερες που αφορούν διάφορα modes όπως πχ το My Team και My Career. Θα λέγαμε πως στο κομμάτι αυτό ο τίτλος κερδίζει επάξια τον τίτλο του simulator αφού πάνω κάτω μπορούν να ρυθμιστούν τα πάντα για τον ανήσυχο παίκτη που το επιθυμεί.

ΑΑΑ Gaming : Ευχή ή κατάρα;

Αναφερθήκαμε εκτενώς σε κάποια από τα πράγματα που καθορίζουν το συγκεκριμένο παιχνίδι. Υψηλότατα production values με εντυπωσιακά γραφικά, απαστράπτουσα παρουσίαση, άπειρο περιεχόμενο, καλοκουρδισμένους μηχανισμούς, και ατελείωτο customization ώστε να καλύπτονται όλα τα γούστα είναι τα βασικότερα, από αυτά που το κατατάσσουν χωρίς πολύ σκέψη, στο λεγόμενο AAA gaming. Η αυτόματη και λογική σκέψη είναι πως αυτό είναι κάτι εξ ορισμού καλό, ωστόσο κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις!

Αναφερθήκαμε εκτενώς στο μάστιγα του VC και πόσο αυτό το χαρακτηριστικό ψαλιδίζει στην ουσία τις προοπτικές του, για όποιον δεν θέλει να πετάει σημαντικά ποσά, για να παίξει ένα παιχνίδι που έχει ήδη αγοράσει! Αυτό από μόνο του φυσικά αρκεί, όμως σίγουρα δεν είναι το μόνο. Τα γιγαντιαία μεγέθη που απαιτούνται στα αποθηκευτικά μέσα  είναι το πρώτο με το οποίο θα έρθετε αντιμέτωποι. Η εντυπωσιακή παρουσίαση φυσικά κοστίζει και αυτό είναι κάτι κατανοητό, όμως μια μεγαλύτερη ευλυγισία στην εγκατάσταση θα ήταν όχι μόνο χρήσιμη αλλά και απαραίτητη για πολύ κόσμο. Προσωπικά παρότι δεν αντιμετωπίζω ιδιαίτερο πρόβλημα θα θυσίαζα ευχαρίστως τις διάφορες γαρνιτούρες όπως τις HD συνεντεύξεις πριν το παιχνίδι που έτσι και αλλιώς βαριέμαι και περνάω με skip, για κάποια (αρκετά) GB ελεύθερα στην SD κάρτα μου.

Η λίστα περιέχει και άλλα αρκετά από αυτά που έχουμε μάθει να θεωρούμε δεδομένα σε άλλες πλατφόρμες. Η συνεχής απαίτηση για on line στο μεγαλύτερο κομμάτι του τίτλου κουράζει και ενοχλεί. Μάλιστα ειδικά στο Switch που στην ουσία δεν βγαίνει ποτέ off αλλά απλώς απενεργοποιείται, η υλοποίηση αγγίζει τα όρια του δυσλειτουργικού αφού αν «κλείσετε» το Switch σας παίζοντας NBA, μετά όταν το ανοίξετε σκάνε μηνύματα λάθους για timed out στους server και πρέπει να κάνετε χειροκίνητα connect για να έχετε πρόσβαση σε βασικές λειτουργίες όπως το MyCareer! Επίσης υπάρχει συνεχής ανάγκη για patch (κάποιες φορές της τάξης των GB) τα οποία μπορούν να σας κρατήσουν ως και είκοσι λεπτά μπροστά σε μια κενή οθόνη.

Όλα τα παραπάνω (με εξαίρεση το VC και το συνολικό χτίσιμο γύρω από τα micro transactions) δεν είναι πράγματα που χαλάνε την συνολική εικόνα του τίτλου. Απλώς ενοχλούν. Εν έτη 2020 πολλοί θα τα θεωρήσουν και αυτονόητα, αλλά επειδή εδώ μιλάμε για μια Nintendo πλατφόρμα και πολύς κόσμος έχει (κακο)μάθει σε πολύ πιο plug n play λογικές, χρήσιμο είναι να αναφέρονται.

Το NBA2K21 στο Switch δείχνει πιο ώριμο από ποτέ και προσφέρει μια εξαιρετική επιλογή για όποιον ενδιαφέρεται. Το port είναι εξαιρετικό, τεχνικά είναι σχεδόν άρτιο και καταφέρνει να προσφέρει μια αυτούσια και κυρίως πλήρη εμπειρία σε σχέση τις υπόλοιπες πλατφόρμες στις οποίες κυκλοφορεί. Ταυτόχρονα κάνει κάποια βήματα ανανέωσης με βασικότερο το νέο «Pro» τρόπο για το σουτ. 

 

Τέλος θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά την CD Media για την ευγενική και έγκαιρη παραχώρηση κωδικού για τις ανάγκες του παρόντος review!

+

Ναι μεν, αλλά...

Οι πιστοί λογικά το έχουν ήδη και σίγουρα δεν θα απογοητευτούν απ' το ετήσιο release. Για τους υπόλοιπους όμως οι ενστάσεις υπάρχουν και είναι σοβαρές. Πέρα από την γκρίνια για τις παθογένειες των ΑΑΑ παιχνιδιών γενικώς, το μεγάλο αγκάθι είναι τα micro transactions και ο τρόπος που αυτά έχουν ενσωματωθεί μέσα στο παιχνίδι. Για να το πούμε απλά αν δεν θέλετε να πληρώνετε ανούσιες συναλλαγές, υπάρχουν πράγματα μέσα στο παιχνίδι που είτε δυσκολεύουν αναίτια πολύ, είτε απλά αχρηστεύονται. Πέρα από αυτά όμως, υπάρχει πολύ ακόμα περιεχόμενο και η ποιότητα του απλά δεν αμφισβητείται.  Συνεπώς έστω και έτσι, δικαιολογεί την αγορά του για όποιον θέλει να αγοράσει ένα καλό και updated «μπασκετάκι». Αρκεί να ξέρει τι να περιμένει!

7
Συνολική Βαθμολογία:
7

Αφήστε μια απάντηση