Ειδήσεις

Η εξαγορά της Nintendo από τη Microsoft θα ήταν η απόλυτη καταστροφή

Η εξαγορά της Nintendo από τη Microsoft θα ήταν η απόλυτη καταστροφή
Braveheart1980
Βρείτε με σε

Ο επικεφαλής της Microsoft Corp. για τα βιντεοπαιχνίδια Phil Spencer μπορεί να είχε δίκιο όταν έγραψε, σε ένα κομμάτι corporate τρέλας βγαλμένο από τη σειρά Succession του HBO, ότι η εξαγορά της Nintendo Co. θα ήταν μια “στιγμή καριέρας” για τον ίδιο.

Το όνειρο του Spencer να αγοράσει την ιαπωνική εταιρεία αποκαλύφθηκε, μαζί με άλλα εμπιστευτικά σχέδια, σε μια τυχαία διαρροή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που σχετίζονται με τις δραστηριότητες βιντεοπαιχνιδιών της Microsoft και ανέβηκαν πρόσφατα σε ιστότοπο ομοσπονδιακού δικαστηρίου. Το email που αφορά τη Nintendo χρονολογείται από το 2020- η Microsoft αναγνώρισε τα έγγραφα που διέρρευσαν, αλλά λέει ότι “πολλά έχουν αλλάξει” από τότε που γράφτηκαν.

Αυτό που δεν έχει αλλάξει είναι η αναμφισβήτητη ελκυστικότητα της Nintendo ως περιουσιακό στοιχείο. Ακόμη και μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς της Activision Blizzard Inc. ύψους 69 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τη Microsoft, θα μπορούσε αναμφίβολα να αντέξει οικονομικά την αγορά. Αλλά ακόμη και αν ο Spencer έπειθε με κάποιο τρόπο το διοικητικό συμβούλιο της Nintendo να συμφωνήσει, και αν υποθέσουμε ότι μια τέτοια συμφωνία θα ξεπερνούσε τις αντιμονοπωλιακές ρυθμιστικές αρχές, είναι δύσκολο να συμπεράνουμε ότι θα ήταν, όπως έγραψε, “μια καλή κίνηση και για τις δύο εταιρείες”.

Πράγματι, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς μεγαλύτερη σύγκρουση πολιτισμών.

Τα στελέχη της ιαπωνικής εταιρείας, ως γνωστόν, μείωσαν τους μισθούς τους αντί να απολύσουν εργαζομένους κατά τη διάρκεια της αποτυχίας του Wii U ενώ η Microsoft μόλις απέλυσε 10.000 εργαζομένους νωρίτερα μέσα στη χρονιά, πριν ανακοινώσει έσοδα ρεκόρ.

Η εταιρεία με έδρα το Redmond έχει μια ιστορία δεκαετιών φαινομενικά έξυπνων αλλά τελικά κακοδιαχειριζόμενων εξαγορών, από το Skype έως τη Nokia.

Ο Spencer σημειώνει ότι το διοικητικό συμβούλιο της Nintendo “μέχρι πρόσφατα δεν πίεζε για περαιτέρω αυξήσεις στην ανάπτυξη της αγοράς ή στην ανατίμηση των μετοχών”, κάτι που, προς απόγνωση των απογοητευμένων οπαδών της Nintendo, είναι αλήθεια. Η εταιρεία κατασκευής βιντεοπαιχνιδιών βαδίζει πεισματικά στο δικό της ρυθμό – οι μέτοχοι είναι μόνο ένα μέλημα.

Χρειάζεται πολύς χρόνος για να δει η Nintendo ότι το μέλλον της υπάρχει εκτός του δικού της hardware“, έγραψε επίσης ο Spencer. Η εταιρεία έχει παραμείνει προσηλωμένη στην ιδέα ότι η ενσωμάτωση του hardware και του λογισμικού της – ή με απλά λόγια, η ιδέα ότι τα παιχνίδια της Nintendo είναι διαθέσιμα μόνο σε συσκευές της Nintendo – τη διαφοροποιεί από το πλήθος. Το να πηγαίνει κόντρα στη συμβατική σοφία είναι ο τρόπος δράσης της Nintendo: το να αγνοεί τις απαιτήσεις στα μέσα της δεκαετίας του 2010 να εγκαταλείψει τις δικές της μηχανές και να στραφεί στο mobile gaming είναι ο λόγος που η εταιρεία είναι τόσο επιτυχημένη τώρα. Το Switch έχει την ευκαιρία να ξεπεράσει το PlayStation 2 της Sony Group Corp. και να γίνει η κονσόλα με τις περισσότερες πωλήσεις που έχει κατασκευαστεί ποτέ.

Η Microsoft διαφωνεί. Την απασχολεί λιγότερο το hardware και βλέπει το μέλλον του gaming στο cloud. Οι παίκτες μπορούν να παίζουν, για παράδειγμα, το Minecraft, το franchise που απέκτησε το 2014, στο Xbox, στον υπολογιστή, στο κινητό ή ακόμη και στο Switch. Πιθανότατα, η πηγή του ενδιαφέροντος της Microsoft θα είναι η πνευματική ιδιοκτησία της Nintendo: Mario, Zelda, Donkey Kong και πλήθος άλλων franchise. Η αξία αυτών των χαρακτήρων φαίνεται να μην έχει συνυπολογιστεί επαρκώς στην τιμή της μετοχής της Nintendo, λαμβάνοντας υπόψη την πρόσφατη επιτυχία της ταινίας The Super Mario Bros. Movie.

Τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, φαίνεται εύλογο ότι η Microsoft θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί την πνευματική ιδιοκτησία της Nintendo καλύτερα από ό,τι η ίδια η εταιρεία του Κιότο. Αλλά η Nintendo παραμένει, όπως την αποκάλεσε ο Spencer, “ΤΟ πρωταρχικό περιουσιακό στοιχείο” στο gaming, λόγω του πόσο προστατευτική είναι με την ιδιοκτησία της.

Η Nintendo δεν έχει κυκλοφορήσει νέο παιχνίδι Mario εδώ και έξι χρόνια και έχει περάσει σχεδόν μια δεκαετία από το τελευταίο νέο Mario Kart . Σε αντίθεση με τον τρόπο με τον οποίο η Microsoft έχει υπερεκμεταλλευτεί τα κάποτε κορυφαία IP της, όπως η σειρά Halo ή το Gears of War.

Είναι ενδιαφέρον ότι ο Spencer δεν είναι το πρώτο στέλεχος της Microsoft που προωθεί αυτή την εξαγορά. Όταν η αμερικανική εταιρεία δημιούργησε το τμήμα Xbox στις αρχές της δεκαετίας του 2000, η Nintendo ήταν μεταξύ των εταιρειών στις οποίες απευθύνθηκε, προτείνοντας μια εξαγορά. Πήγε περίπου όσο καλά θα περίμενε κανείς: “Απλώς γέλασαν με τα μούτρα τους“, δήλωσε ένα στέλεχος χρόνια αργότερα. “Φανταστείτε μια ώρα με κάποιον να γελάει μαζί σας. Κάπως έτσι πήγε εκείνη η συνάντηση“.

Οι καιροί έχουν αλλάξει στην ιαπωνική εταιρική κουλτούρα από την αλλαγή της χιλιετίας. Οι ξένες εξαγορές ιστορικών εμπορικών σημάτων δεν είναι πλέον κάτι το ανήκουστο και τα διοικητικά συμβούλια δέχονται μεγαλύτερη πίεση από ποτέ για τη βελτίωση των αποδόσεων για τους μετόχους. Η αντίδραση, ωστόσο, σε μια απόπειρα εξαγοράς της Nintendo από τη Microsoft θα ήταν πιθανότατα η ίδια όπως και πριν από δύο δεκαετίες: γέλιο.

Αφού είδαμε ένα αγαπημένο ιαπωνικό περιουσιακό στοιχείο να αποκτάται με σοκαριστικό τρόπο, με την αγορά του Studio Ghibli animation από έναν τοπικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα, η ιδέα ότι η Nintendo θα μπορούσε να πέσει σε ξένα χέρια θα προβληματίσει όλους. Αλλά ευτυχώς, φαίνεται απίθανο αυτή η συμφωνία να τελεσφορήσει.

Πηγή είδησης :

Αφήστε μια απάντηση