Nintendo Switch Wii U Άρθρα Ειδήσεις

[Editorial] Το μόνο που χρειάζεται το ΝΧ είναι γραφική δύναμη;

[Editorial] Το μόνο που χρειάζεται το ΝΧ είναι γραφική δύναμη;
Braveheart1980
Βρείτε με σε

Εντάξει φίλοι gamers, το καταλάβαμε ίσως και κάπως επώδυνα : όχι άλλα gimmicks, όχι πια! Η Nintendo έχει ξοδέψει τις τελευταίες 2-3 gaming γενιές, όντας ξεχωριστή ή και παράξενη, αν αφουγκραστούμε χαρακτηρισμούς ανταγωνιστών της και ίσως έχει έρθει η ώρα για επιστροφή στις βασικότερες gaming ανάγκες μας: Μια δυνατή κονσόλα που θα κάνει ότι ο ανταγωνισμός και ακόμα παραπάνω χωρίς περιορισμούς ή/και αγκυλώσεις!


 

Για να ξεκινήσουμε ορθά την όποια αναδρομή το Wii δεν ήταν η αρχή της αναζήτησης της Nintendo να είναι διαφορετική.

Αυτό έγινε πριν από 20 χρόνια: το έτος δηλαδή κυκλοφορίας του Nintendo 64.

Nintendo-64-wController-L

 

Ενώ τα άλλα συστήματα ήταν εφοδιασμένα με το (τότε) νέο και φανταχτερό CD, το Ν64 ακόμα επέμενε στην κλασική μορφή κασέτας. Εδώ, είδαμε το πρώτο πραγματικό σημάδι της Nintendo να διαφοροποιηθεί και να επαναστατήσει  από την υπόλοιπη gaming βιομηχανία, ωστόσο οι developers δεν ήταν ευχαριστημένοι.

Και όχι για τη δύναμη του Ν64: το Ν64 ήταν στην πραγματικότητα ένα αρκετά ισχυρό σύστημα, αλλά η συνεχής χρήση catridge κατέστησε πρακτικά αδύνατη (ή, τουλάχιστον, απίθανη) την κυκλοφορία  ορισμένων παιχνίδιων λόγω περιορισμένης χωρητικότητας αποθήκευσης.

GameCube-Console-Set

 

Το ίδιο το Gamecube θα βρεθεί σε παρόμοια κατάσταση: ο συνδυασμός με το υποτονικό online  και το  «παιδικό» design – σχεδιασμό, όπως και το σύστημα που χρησιμοποιούσε  mini-δίσκους αντί για DVD (που μάλιστα γύριζαν και ανάποδα)

Από τα ανωτέρω γίνεται εύκολα αντιληπτό πως η  Nintendo δεν αποφάσισε έτσι απλά να ακολουθήσει το δικό της δρόμο μόνο μέσα στην τελευταία δεκαετία. Για την ακρίβεια το έχει κάνει τις δύο τελευταίες δεκαετίες. Πολύ δεν είναι; Αναλογιστείτε τους πρώτους χρήστες του Ν64. Πλέον έχουν μεγαλώσει έχουν δουλειές και παιδιά. Τόσο είναι τα 20 χρόνια που μεσολάβησαν, από τότε μέχρι σήμερα.

Αυτό δείχνει ακριβώς πόσο καιρό η Nintendo έχει αρχίσει να κινείται ενάντια στο ευρύ gaming πλήθος. Αν και αυτό λειτούργησε σαφώς προς όφελος της εταιρείας με το Wii, είναι δύσκολο αν κοιτάξουμε πίσω να δούμε σε αυτήν την νοοτροπία μια διαχρονική  επιτυχία.

Η αναμφισβήτητη και απίστευτα υψηλή δημοτικότητα του Wii  αποδείχθηκε μεγάλη ανακούφιση για την εταιρεία και τους επενδυτές της, αλλά με κόστος τις μακροπρόθεσμες βλάβες, όπως φαίνεται με την πορεία του Wii U

Η εικόνα αποτυπώνει την Wii U πραγματικότητα σε αριθμούς
Η εικόνα αποτυπώνει την Wii U πραγματικότητα σε αριθμούς, έστω και χωρίς απόλυτη ακρίβεια

Ενώ το PlayStation και Xbox σταδιακά άρχισαν να μοιάζουν όλο και περισσότερο μεταξύ τους, η Nintendo εμμένει  να κάνει τα πράγματα με τον δικό της τρόπο. Οι οπαδοί της Nintendo, όπως και ο γράφων εξάλλου, έχουμε στηρίξει τις προσπάθειές της, αλλά ακόμα και σε ανεπτυγμένες και gaming πολιτισμένες χώρες, ο αριθμός των Nintendo Fans ωχριά σε σχέση με τα στρατόπεδα της Microsoft και της Sony. Αυτή είναι άλλη μια πραγματικότητα που πρέπει η Nintendo να αντιμετωπίσει με το NX, και είναι μια δύσκολη αλλά όχι ακατόρθωτη σε καμία περίπτωση μάχη.

Η Nintendo έχει χάσει ένα πραγματικό επίπεδο σεβασμού στην αγορά.

Ως απόδειξη αυτού, απλά ρίξτε μια ματιά σε μερικούς παράγοντες που, ενώ είναι αρκετά μικροί, παίζουν μεγάλο ρόλο στην όλη εικόνα. Εάν μπείτε σε σχεδόν οποιοδήποτε site που πουλά games, θα δείτε ότι το τμήμα για τη Nintendo είναι σχεδόν πάντα πίσω από αυτό των άλλων. Αυτό μπορεί ακόμα να δει σε λιανοπωλητές κυρίως στη χώρα μας, οι οποίοι έχουν γενικά τμήματα της Nintendo μακριά και προς τις πίσω γωνίες των καταστημάτων τους.

Το NX δεν πρέπει απλώς να είναι ένα ισχυρό σύστημα, προκειμένου να έχει η μαμά Nintendo μια πραγματική πιθανότητα επιτυχίας-πρέπει να είναι ελκυστικό σε όλα τα μέτωπα.

Πρέπει να είναι σε θέση να κάνει οποιονδήποτε και κάθε gamer να αισθάνεται πραγματικά υποχρεωμένος να ανέχεται ακόμη και τη σκέψη του να κάθεται το ΝΧ κάτω από τις τηλεοράσεις μας. Αν το σύστημα είναι ισχυρό τότε αυτό είναι μόνο η μισή μάχη.  Ακόμα και έτσι όμως οι developers  θα είναι σε θέση να δημιουργήσουν παιχνίδια χωρίς περιορισμούς, και αν ναι πως θα ξεπεράσουν εύκολα και άμεσα το γεγονός πως επί 20 χρόνια η Nintendo τους είχε γυρίσει -κακά τα ψέμματα- την πλάτη;

Τόσο το PlayStation όσο και το Xbox έχουν ναι μεν μεγάλες αποκλειστικότητες, αλλά τα πιο δημοφιλή / επικερδή franchises σε αυτές τις πλατφόρμες αποτελούνται κυρίως από παιχνίδια που γίνονται από τρίτους προγραμματιστές (Ubisoft, Activision, EA και Bethesda, μεταξύ τόσων άλλων).

Σε αυτά τα τελευταία 20 χρόνια, η ίδια η Nintendo ήταν η κύρια πηγή στήριξης για τα συστήματα της: η Nintendo έχει κάνει δικά της αποκλειστικά παιχνίδια της για τη δική της πλατφόρμα. Αυτό επέτρεψε τη Nintendo να έχει συνεχώς μια σταθερή ροή των κερδών. Ακόμη και με αρκετά μικρό αριθμό εγκατεστημένων χρηστών όπως η βάση του Wii U, η Nintendo έχει ακόμη καταφέρει να γυρίσει στα κέρδη μόνο και μόνο επειδή πούλαγαν οι τίτλοι της. Αυτή η αυτάρκης κατάσταση είναι πιθανόν ένας αρνητικός παράγοντας για τρίτους προγραμματιστές : δεν έχουν την ίδια ελευθερία που έχουν στις άλλες πλατφόρμες, ή τουλάχιστον έτσι βαυκαλίζονται.

Ακόμη και αν το NX καταφέρνει να βρίσκεται στην «κόψη του ξυραφιού» ήτοι αυτό που λέμε στο cutting edge της τεχνολογίας, οι προγραμματιστές πρέπει ακόμη να πειστούν ότι υπάρχουν χρήματα που μπορούν να γίνουν (και) δικά τους.

Εκτός από αυτό, το υπόλοιπο του κόσμου των gamers πρέπει να πειστεί ότι δεν πρόκειται να είναι ένα άλλο Nintendo only gamning κουτί.

Το καλύτερο σενάριο που μπορώ να σκεφτώ είναι το εξής: το NX να έχει τις γραφικές δυνατότητες του ανταγωνισμού (και βάλε) αλλά τότε η Nintendo θα το τιμολογήσει και ανάλογα. Λόγω της ευκολίας ανάπτυξης, που όλες οι ΝΧ πηγές επικαλούνται, οι προγραμματιστές θα είναι διατεθειμένοι να κάνουν μια «δοκιμαστική λειτουργία»  για το πρώτο έτος (τουλάχιστον). Αν όλα πάνε καλά, οι παίκτες θα πρέπει να προσελκυθούν  ώστε να  να αγοράσουν το σύστημα και τα κέρδη να αυξηθούν σταδιακά. Ένα πολύ ωραίο σενάριο, όντως, αλλά κάποιος πρέπει ακόμα να εξετάσει το θέμα ίσως πιο ρεαλιστικά.

Δεν μπορείτε να πετάξετε  20 χρόνια ιστορίας και ούτε θα έπρεπε. Αν μη τι άλλο, πιστεύω ότι οι πρώτες ημέρες του NX θα είναι η αρχή της νέας ανόδου της Nintendo. Υπάρχουν πάνω από 60 εκατομμύρια αντίπαλες κονσόλες και υπάρχει ακόμα αρκετός χώρος  ο αριθμός αυτός να αυξηθεί, καθώς οι κονσόλες είναι ακόμα αρκετά νέες με πολλούς μεγάλους τίτλους στα σκαριά. Μην περιμένετε το NX να πουλήσει όπως σαν ζεστό ψωμάκι από την 1η ημέρα κυκλοφορίας του.

Ωστόσο είμαι πεπεισμένος ότι ο Πρόεδρος Kimishima έχει ένα στιβαρό πλάνο και ότι θα τα καταφέρει, αργά αλλά σταθερά!

Nintendo-2016-2

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση