Nintendo 3DS Reviews

COLORS! 3D (3DS eShop)

COLORS! 3D (3DS eShop)
vassilis_pap
Latest posts by vassilis_pap (see all)

Βγάλτε το Πικάσο που κρύβεται μέσα σας!

Δημοσιεύτηκε από: vassilis_pap στις 11-06-2012 08:12

Αριθμός εμφανίσεων: 2934, στο παλιό ninty.gr

13 σχόλια εδώ http://www.ninty.gr/showthread.php?t=9293

 

Developer: Collecting Smiles
Publisher: Collecting Smiles
Release Date: 19/4/2012
Price: 6,00 €

 

Το ότι οι γνωστές μας, πολυαγαπημένες, κονσόλες (φορητές ή μη) προορίζονται κυρίως για gaming αποτελεί μια προφανή πραγματικότητα. Ωστόσο, από πολύ παλιά (εποχή Mario Paint), η ιδέα να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις κονσόλες μας και για άλλες δημιουργικές και εξίσου διασκεδαστικές χρήσεις φάνταζε εξαιρετικά ενδιαφέρουσα. Στο κάτω κάτω η διασκέδαση είναι διασκέδαση. Μικρή σημασία έχει από πού προέρχεται.

Όλο αυτό το καιρό όμως υπήρχε ένα σημαντικό πρόβλημα. Τα κανάλια διάθεσης ήταν πολύ περιορισμένα και η αγορά retail full price τίτλων, η μοναδική λογική επιλογή για το μέσο χρήστη. Αυτό φυσικά περιόριζε δραστικά τις προοπτικές για τις όποιες «εναλλακτικές» χρήσεις. Πόσοι στα αλήθεια ήταν διατεθειμένοι να επενδύσουν στην αγορά ενός ανάλογου τίτλου, τη στιγμή που με τα ίδια χρήματα θα μπορούσαν να επιλέξουν το τελευταίο μεγάλο hit του gaming στρατοπέδου;

Σήμερα τα πάντα έχουν αλλάξει. Τα on line κανάλια διανομής ανθούν και μαζί με αυτά ανθεί και η αγορά τίτλων με πιο «προσγειωμένες» τιμές. Σε μια εποχή λοιπόν, που ο μέσος χρήστης έχει μάθει να διαθέτει με ευχαρίστηση μονοψήφια νούμερα για να στηρίξει «εναλλακτικές» προσπάθειες, η παλιά ιδέα της χρήσης της κονσόλας για διαφορετικές χρήσεις, γίνεται περισσότερο ενδιαφέρουσα από ποτέ!

 

 

Τι είν’ τούτο πάλι;

 

Χρειάστηκαν τρεις παράγραφοι εισαγωγής :001_tongue: για να ξεκαθαρίσουμε πως το Colors! 3D ΔΕΝ έχει καμιά σχέση με το gaming. Όσοι λοιπόν ψάχνετε για κάποιο καλό παιχνιδάκι μπορείτε χωρίς τύψεις να σταματήσετε την ανάγνωση του άρθρου αυτού κάπου εδώ, αφού ο συγκεκριμένος τίτλος ΔΕΝ είναι game.

Τι είναι όμως; Θα ρωτήσει εύλογα κάποιος. Η απάντηση είναι σχετικά απλή. Το Colors! 3D λοιπόν, είναι ένα πρόγραμμα ελεύθερου σχεδίου και ζωγραφικής από αυτά που φλερτάρουν ανοικτά με την καλλιτεχνική έκφραση. Είναι σχεδιασμένο για το 3DS αν και δεν είναι αποκλειστικός τίτλος του. Έχει κυκλοφορήσει σαν Colors! (σκέτο) και σε άλλες πλατφόρμες όπως το iOS. Όπως θα δούμε όμως παρακάτω, η δουλειά που έχει γίνει ειδικά για την έκδοση του 3DS δικαιολογεί το διαφορετικό όνομα, αφού οι προσθήκες είναι πολλές και ουσιώδεις.

 

Στο σημείο αυτό, καλό είναι να τονιστεί, πως ο τίτλος δεν έχει ιδιαίτερη σχέση ούτε με την επεξεργασία εικόνας, ούτε με την δημιουργία ή επεξεργασία μακέτας. Όσοι δηλαδή ονειρεύεστε μια (βασική έστω) έκδοση του Photoshop ή του Corel Draw στο 3DS σας, είναι περίπου βέβαιο πως θα απογοητευτείτε.

 

Με λίγα και απλά λόγια το Colors! 3D σας δημιουργεί ένα ψηφιακό καμβά στο 3DS σας και σας δίνει τα απαραίτητα εργαλεία για να σκιτσάρετε και να ζωγραφίσετε τρισδιάστατες ή δισδιάστατες ζωγραφιές. Με τον ίδιο περίπου τρόπο που θα το κάνατε σε ένα μπλοκ ζωγραφικής. Στο επίκεντρο δηλαδή μπαίνει το ελεύθερο σχέδιο και η καλλιτεχνική έκφραση. Όχι η επεξεργασία εικόνας/φωτογραφίας ή τα πολύπλοκα εργαλεία.

 

 

Περιβάλλον, επιλογές 

Μόλις ξεκινάει η εφαρμογή βρισκόμαστε μπροστά σε ένα λιτό αλλά «καθαρό» αρχικό μενού. Η πάνω οθόνη απεικονίζει μόνο το τρισδιάστατο logo της. Αν έχουμε ξαναδουλέψει την εφαρμογή, απεικονίζει το τελευταίο μας project.

 

Στη κάτω οθόνη (αφής) ξεχωρίζουν οι επιλογές “new painting” και “my paintings”. Αν τη τελευταία φορά που τρέξαμε την εφαρμογή είχαμε αφήσει κάποιο project ανοικτό, η πρώτη επιλογή τροποποιείτε σε “continue painting”. Υπάρχουν επίσης λίγο παρακάτω και οι επιλογές “paint with friends”, “gallery”, “extras” και “help & options”. Ο χρήστης επιλέγει με το stylus, το οποίο όπως άλλωστε θα περίμενε κάποιος, παίζει κεντρικό ρόλο στη χρήση της εφαρμογής.

 

Όπως φαίνεται και από τη διάταξη των μενού το κυρίως …γεύμα προσφέρεται στην επιλογή “new/continue painting”. Επιλέγοντας την, φεύγουν τα μενού και τα υπόλοιπα …φρου-φρου και μπαίνουμε στο κύριο περιβάλλον της εφαρμογής. Η επιφάνεια που μπορούμε να ζωγραφίσουμε με το stylus, φαίνεται στη κάτω οθόνη. Αντίθετα η πάνω οθόνη λειτουργεί πάντα σαν οθόνη επισκόπησης αφού μας δείχνει ανά πάσα στιγμή τη συνολική (τρισδιάστατη) εικόνα της δημιουργίας μας.

 

Κεντρικό ρόλο στη χρήση της εφαρμογής παίζει η αριστερή σκανδάλη. Πατώντας την εμφανίζονται στη κάτω οθόνη το σύνολο των εργαλείων της εφαρμογής.

 

Τα πιο συνηθισμένα εργαλεία είναι αυτά που αφορούν τα πινέλα.Στην οθόνη των πινέλων λοιπόν, υπάρχει ένας μεγάλος τροχός χρωμάτων με τον οποίο μπορούμε να επιλέξουμε άμεσα και αποτελεσματικά οποιαδήποτε απόχρωση επιθυμούμε. Υπάρχουν επίσης επιλογές για το τύπο των πινέλων (solid, spray, κιμωλία, και γόμα), το μέγεθος τους, αλλά και για το ποσοστό της διαφάνειας του χρώματος που χρησιμοποιούμε.

 

Σε άλλες σειρές εργαλείων παρέχονται κάποιες βασικές επιλογές για την εικόνα (καθάρισμα, flip, undo/redo κλπ) καθώς και επιλογές εισαγωγής φωτογραφιών είτε από την SD κάρτα, είτε απευθείας από τις κάμερες της συσκευής.

 

Το πιο δυνατό σημείο όμως, των επιλογών αλλά και της εφαρμογής συνολικά είναι οι επιλογές “3D”. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως αποτελούν το «νονό» της μιας και είναι το χαρακτηριστικό που την κάνει να ξεχωρίζει από οτιδήποτε άλλο εκεί έξω. Χαζεύοντας λιγάκι λοιπόν σε αυτές, δεν αργείς να καταλάβεις πόσο υποδειγματικά έχει υλοποιηθεί η 3D λειτουργία.

 

Συνοπτικά να πούμε πως σε κάθε τρισδιάστατη δημιουργία μας, υπάρχουν 5 layers δηλαδή 5 διαφορετικές εικόνες οι οποίες τοποθετούνται σε στρώματα η μια πάνω στην άλλη, δίνοντας μας έτσι τη δυνατότητα να δώσουμε βάθος σε αυτό που θέλουμε να απεικονίσουμε.

 

Μπορούμε ανά πάσα στιγμή κατά την επεξεργασία να αλλάξουμε layer οπότε οι αλλαγές που κάνουμε αφορούν μόνο το επίπεδο στο οποίο είμαστε. Με τη χρήση των επιλογών αυτών, αλλά και την έξυπνη χρήση πινέλων και διαφανειών στα χρώματα, μας δίνεται η δυνατότητα να φτιάξουμε …«παππάδες» στο κομμάτι της 3D απεικόνισης.

 

Πέρα από την αριστερή σκανδάλη και το stylus, τα υπόλοιπα πλήκτρα και μοχλοί της συσκευής χρησιμοποιούνται σαν συντομεύσεις για γρήγορη επιλογή λειτουργιών. Η δεξιά σκανδάλη κάνει γρήγορο undo. Εντυπωσιακό είναι πως παρέχονται άπειρα επίπεδα undo. Το πάνω και κάτω του αναλογικού μοχλού ρυθμίζει τα zoom in/out ενώ το αριστερά και δεξιά αλλάζει το 3D layer. Αντίστοιχα υπάρχουν λειτουργίες και στο ψηφιακό σταυρό (scroll/έντονο χρώμα/απαλό χρώμα/σταγονόμετρο).

 

Συνολικά το interface της εφαρμογής έχει ενσωματωθεί υποδειγματικά στο περιβάλλον της κονσόλας και από τις πρώτες κιόλας χρήσεις δε νιώθεις να σου λείπει κάτι. Όταν μάλιστα συνηθίσεις μετά από λίγο, δουλεύεις άνετα και γρήγορα πράγμα που μάλλον εντυπωσιάζει.

 

 

Μόνο αυτά είναι;

 

Είπαμε πριν πως το κυρίως γεύμα είναι το κομμάτι της σχεδίασης και οι επιλογές του. Αυτό όμως δε σημαίνει όμως πως είναι και το μοναδικό! Επανερχόμενοι λοιπόν στο αρχικό μενού, είχαμε αφήσει κάποια πράγματα χωρίς εξήγηση.

 

Ξεκινάμε από το “my paintings”. Η λογική λέει, πως πρόκειται απλώς για κάποιες λειτουργίες πρόσβασης στη βιβλιοθήκη μας, όπως πχ είναι η διαχείριση των αρχείων (επεξεργασία, αντιγραφή, διαγραφή κλπ). Κι όμως, εδώ κρύβεται μια μεγάλη έκπληξη!

 

Θυμάστε που λέγαμε πως υπάρχουν άπειρα επίπεδα undo; Ε, τώρα θα δείτε πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί έξυπνα αυτό το χαρακτηριστικό:

 

Σε κάθε project λοιπόν, το πρόγραμμα αποθηκεύει όχι μόνο τη εικόνα που έχουμε δημιουργήσει, αλλά και ολόκληρη τη λίστα από τα βήματα που κάναμε. Έτσι επιλέγοντας κάποιο αρχείο, μπορούμε να προβάλουμε σαν σε βίντεο (αλά youtube), ολόκληρη τη διαδικασία παραγωγής της εικόνας!

 

Καλό ε; Συνδυάστε την λειτουργία αυτή με τις online δυνατότητες που θα δούμε παρακάτω και θα δείτε πως όλο αυτό μπορεί να λειτουργήσει υπέροχα σαν ένα εργαλείο εκμάθησης ακόμα και των πιο δύσκολων και προχωρημένων τεχνικών.

 

Δυσάρεστη παρενέργεια των παραπάνω είναι πως με τον τρόπο αυτό μεγαλώνουν αισθητά τα μεγέθη των αρχείων γεμίζοντας πολύ πιο εύκολα την SD κάρτα σας. Όπως λένε και στην Αγγλία «δεν υπάρχει δωρεάν γεύμα».

 

Η επιλογή “paint with friends” κάνει ακριβώς αυτό που λέει το όνομα της. Μπορείτε να ανοίξετε κάποιο session παρέα με κάποιο άτομο που βρίσκεται κοντά σας (τοπικά, όχι on line), δημιουργώντας ταυτόχρονα στο ίδιο έργο. Η επιλογή δουλεύει απροβλημάτιστα, αλλά πρέπει και οι 2 χρήστες να κατέχουν το τίτλο.

 

Πολύ πιο ενδιαφέρουσα είναι η επιλογή “gallery”. Πρόκειται για την on line υπηρεσία παροχής user content. Εδώ μπορείτε να χαζέψετε τις δημιουργίες των άλλων χρηστών, να κατεβάσετε αυτές που σας αρέσουν, να ανεβάσετε τις δικές σας, να αξιολογήσετε όποιες σας κάνει κέφι, να φτιάξετε λίστες με αγαπημένα. Γενικά να κάνετε ότι θα περίμενε κάποιος ότι μπορεί να κάνει σε μια τέτοια λειτουργία. Το υλικό που υπάρχει διαθέσιμο εδώ είναι πλουσιότατο πράγμα που αυξάνει κατακόρυφα το χρόνο που θα χρειαστείτε για να βαρεθείτε.

 

Η επιλογή “extras” προσθέτει λίγο ακόμα (ευπρόσδεκτο) έξτρα περιεχόμενο. Εξαιρετικής ποιότητας όμως! Εδώ θα βρείτε 6 τρισδιάστατες και 9 δισδιάστατες εικόνες, υψηλότατου επιπέδου, φτιαγμένους από καλλιτέχνες (θυμηθείτε πάλι τη λειτουργία «βίντεο» και τη δυνατότητα ανάλυσης του πως φτιάχτηκαν). Εξίσου διασκεδαστικά είναι εδώ, 10 αχρωμάτιστα σκίτσα που παρακινούν το χρήστη να τα χρωματίσει εκείνος, όπως του αρέσει.

 

Τέλος η επιλογή “help & options” είναι πιο ουσιαστική από όσο δείχνει, αφού κρύβει αναλυτικότατα και εξαιρετικά tutorials. Αν και αναφέρεται τελευταία, θα ήταν συνετό για οποιοδήποτε, να ξεκινήσει από εδώ.


 

 

Τελικά είναι καλό ή όχι;

 

Το Colors! 3D είναι ένα εξαιρετικά καλογραμμένο πρόγραμμα για το 3DS. Είναι διασκεδαστικό, απλό στη χρήση, έχει πολλές δυνατότητες, τόνους από περιεχόμενο, και το βαριέσαι πολύ δύσκολα.

 

Θα ρωτήσει κάποιος, μειονεκτήματα υπάρχουν; Υπάρχουν κάποια αλλά είναι μικρά. Θα ήθελα να έχει 2-3 εργαλεία παραπάνω. Όπως ας πούμε κάποιο για μπορείς να γράψεις εύκολα κείμενο (και ας μην είχε πολλές γραμματοσειρές) και ίσως κάποια για βασικά γεωμετρικά σχήματα (πχ ευθεία, κύκλος, ορθογώνιο). Ευπρόσδεκτο θα ήταν επίσης και το γέμισμα με χρώμα κάποιας κλειστής επιφάνειας.

 

Επίσης είναι αρκετά σαφές πως λόγω της φύσης του δεν απευθύνεται σε όλους αφού αποτελεί πρόταση ειδικού ενδιαφέροντος. Αν κάποιος, δε το έχει με τη ζωγραφική καθόλου, είναι βέβαιο πως δε πρόκειται να ασχοληθεί.

 

Αντιθέτως, όσοι διαθέτουν περισσότερο καλλιτεχνικές φύσεις και ψήνονται πιο πολύ για κάτι τέτοιο, μάλλον θα το λατρέψουν. Το ίδιο ισχύει και για τα πιτσιρίκια, τα οποία συνήθως τρελαίνονται να ζωγραφίζουν, έτσι και αλλιώς. Αυτό είναι κάτι που μπόρεσα να το διαπιστώσω και ιδίοις όμμασι, με κάποια δικά μου πιτσιρίκια που είχαν πρόσβαση στο 3DS μου. Όχι μόνο το ανακάλυψαν μόνα τους, αλλά του έδωσαν να καταλάβει (ακούς Νικόλ;;;).

 

Αν σας ενδιαφέρει, για τη τιμή που προσφέρεται, μάλλον είναι κελεπούρι…

 

Βαθμολογία: 90/100

Αφήστε μια απάντηση