Nintendo Switch Reviews 1

Pokémon Legends Arceus Review

Pokémon Legends Arceus Review
Nicilos
Βρείτε με σε
Latest posts by Nicilos (see all)

Χρόνια περιμέναμε τη στιγμή που θα μπορούσαμε να κυνηγήσουμε Pokémon στην άγρια φύση και να είμαστε ελεύθεροι να εξερευνήσουμε τον κόσμο τους. Επιτέλους, η Gamefreak άκουσε τις φωνές όλων, φανατικών και μη, και μας παρέδωσε το Pokémon Legends Arceus, ένα παιχνίδι διαφορετικό εντελώς από τη συνταγή που μαγειρεύει από την εποχή του Game Boy -και μας αρέσει να την τρώμε βεβαίως- το οποίο όμως διατηρεί το χαρακτήρα της σειράς που έχουμε αγαπήσει. Είναι όμως ό,τι επιθυμούσαμε ή πρόκειται για μια αποτυχημένη προσπάθεια;

Όλα ξεκινούν όταν μια πύλη στον ουρανό της Hisui περιοχής ανοίγει και πέφτετε από εκεί. Οι άνθρωποι εκπλήσσονται προφανώς με την άφιξή σας, αλλά εσείς δε θυμάστε και πολλά για να δώσετε εξηγήσεις. Ο καθηγητής Laventon, που μελετάει τα Pokémon, τα οποία θεωρούνται άγρια πλάσματα και οι κάτοικοι δεν είναι εξοικειωμένοι να συνυπάρχουν μαζί τους, σας παίρνει υπό την προστασία του. Πολύ σύντομα, θα αντιληφθεί ότι έχετε το χάρισμα με ευκολία να τα παγιδεύετε στις νέες συσκευές που ονομάζουν Pokéball και σας πείθει να τον βοηθήσετε να συλλέξει πληροφορίες για αυτά. Παίρνετε λοιπόν τετράδιο και σακίδιο και ξεχύνεστε στα λιβάδια, στα βουνά, στα ηφαίστεια, στις σπηλιές, παντού για να συμπληρώσετε το πρώτο Pokédex ως μέλος του σώματος ερευνών της ομάδας Γαλαξίας. Στο ταξίδι σας θα βρεθείτε στη μέση της φιλονικίας των φατριών Pearl και Diamond που πιστεύουν στη θεότητα Sinnoh με διαφορετικό τρόπο, θα προσπαθήσετε να ημερώσετε τα Ευγενή Pokémon και θα γίνεται κομμάτι μιας περιπέτειας με σκοπό να καταλάβετε τι συμβαίνει στη Hisui. Ενδιαφέρουσα ιστορία και φρέσκια, που επιτέλους ξεφεύγει από τη χιλιοειπωμένη, αλλά συνάμα κλασική, ιδέα του να γίνεται ο καλύτερος εκπαιδευτής Pokémon στον κόσμο.

Στο τομέα του παιχνιδιού πρέπει να ετοιμαστείτε για ριζικές αλλαγές. Βγάλτε από το μυαλό σας το ψηλό γρασίδι στο οποίο μπορούν να εμφανιστούν τα Pokémon, εκεί πλέον κρύβεστε εσείς. Αν καταφέρετε να προσεγγίσετε ένα πλάσμα χωρίς να σας αντιληφθεί, τότε μπορείτε να πετάξετε μια Pokéball και να το πιάσετε χωρίς να χρειαστεί να το πολεμήσετε. Ξεχάστε το PC, πλέον υπάρχει το pasture, ένα ράντσο στην ουσία που μαζεύει όσα Pokémon έχετε συλλέξει και μπορείτε να το βρείτε μόνο στο Jubilife χωριό. Αποχαιρετίστε την αλλαγή της ομάδας σας σε οποιαδήποτε φάση, προσθήκη που μισούσα στα τελευταία παιχνίδια καθώς οδηγούσε σε μια υπερβολικά εύκολη εμπειρία και θα προτιμούσα να αφαιρεθεί. Πείτε αντίο στα Γυμναστήρια, το σάκο που μπορεί να χωρέσει τα πάντα, τις μάχες που συμβαίνουν σε ειδικές αρένες και αυστηρό σύστημα γύρων, τους δρόμους, τους elite four, τις πόλεις με τα Pokémon Center. Γενικότερα, σκεφτείτε ότι το χωριό είναι το μοναδικό μέρος με ανθρώπους στο Pokémon Legends Arceus και δε θα συναντήσετε καμία άλλη κατοικημένη περιοχή. Μπορεί αυτό να φαντάζει περιοριστικό, ωστόσο, έχοντας ένα κεντρικό σημείο εξόρμησης για τις αρκετά μεγάλες άγριες περιοχές, βοηθάει στο να το έχετε στο νου σας ως μια βάση ανεφοδιασμού, για να ανασυντάσσετε τις δυνάμεις σας. Αλλάζουν  πολλά και ορισμένα από όσα ανάφερα αποτελούν σύμβολα στην ιστορία της σειράς, όμως κάθε μεγάλο βήμα ζητάει θυσίες και αυτός ο τίτλος κάνει αυτό που κάνουν και τα Pokémon, εξελίχθηκε.

Στο σημείο αυτό, θα πρέπει να διευκρινίσω ότι το Pokémon Legends Arceus δεν είναι ένα παιχνίδι ανοιχτού κόσμου, κάτι που δεν ήταν ξεκάθαρο από τα τρέιλερ. Εντούτοις, έχει στοιχεία που τυπικά συναντούμε σε τέτοιες παραγωγές, όπως οι χορταστικά μεγάλες και διαφορετικές περιοχές, η συλλογή πρώτων υλών για να κατασκευάσετε αντικείμενα, οι παράπλευρες αποστολές των χωρικών ταυτόχρονα με την κεντρική ιστορία και ο κύκλος μέρας-νύχτας σε πραγματικό χρόνο. Αν θα έπρεπε να σας δώσω ένα παράδειγμα, τότε θα το συνέκρινα με το Monster Hunter σε αυτό το κομμάτι. Ξεκινάτε από το χωριό πάντα έχοντας την κεντρική αποστολή σας, και πηγαίνετε στην περιοχή που υπάρχουν τα άγρια πλάσματά μας. Εκεί μπορεί να χάσετε άπειρο χρόνο, όπως ο γράφων, για να εξερευνήσετε κάθε σπιθαμή της και να ξεχάσετε ότι χρειάζεται να προχωρήσετε με την ιστορία που πάντα θα σας οδηγήσει στην απόκτηση ενός Pokémon για να ταξιδεύετε και ένα Ευγενές Pokémon για να γαληνέψετε. Η πλοκή είναι κάπως μονότονη, ωστόσο, όπως πάντα, σε κάθε παιχνίδι της σειράς, δεν έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Αξίζει όμως να σημειώσω ότι είναι λιγότερο πληκτική και σε κάθε επίπεδο πιο καλογραμμένη, χωρίς να διεκδικεί δάφνες.

Ο χειρισμός είναι ιδιαίτερος και θα χρειαστεί κάποιο χρόνο να προσαρμοστείτε με τα κουμπιά. Επί της ουσίας, μπορείτε να πετάξετε Pokéball ή αντικείμενα ή Pokémon μέσω ενός μενού που γυρίζει με παρόμοιο τρόπο όπως στο Monster Hunter. Έχετε τη δυνατότητα να κρυφτείτε και να αιφνιδιάσετε πετώντας απευθείας τη μπάλα, στην περίπτωση όμως που σας καταλάβει, το πλάσμα θα σας επιτεθεί και θα πρέπει είτε ο χαρακτήρας σας να το αποφύγει με μανούβρες είτε να το πολεμήσετε πετώντας πάλι ένα δικό σας Pokémon από την εξάδα σας. Η μάχη συμβαίνει στο σημείο ακριβώς που είστε και δεν αλλάζετε περιβάλλον. Ανάλογα με το χαρακτηριστικό της ταχύτητας καθορίζεται και η προτεραιότητα επίθεσης η οποία είναι εμφανής στα δεξιά της εικόνας. Οι βετεράνοι των RPG μπορούν να θυμηθούν το Final Fantasy X για να οπτικοποιήσουν αυτό που περιγράφω.

Κάπου εδώ μπαίνει στο παιχνίδι η λεγόμενη Κατακτημένη Κίνηση (Mastered Move) για να ταράξει τα νερά. Καθώς το Pokémon σας ανεβαίνει επίπεδο, κάποιες από τις κινήσεις/επιθέσεις που ξέρει μπορούν να κατακτηθούν. Τότε, κατά τη διάρκεια της μάχης μπορείτε να επιλέξετε την Ευκίνητη ή τη Δυνατή επίθεση. Με την Ευκίνητη θα επιτεθείτε στον αντίπαλό σας προκαλώντας λιγότερη ζημιά αλλά θα σας επιτρέψει να ξαναεπιτεθείτε νωρίτερα προκαλώντας ανακατάταξη στην μπάρα προτεραιότητας. Με τη Δυνατή, θα χρησιμοποιήσετε διπλάσια PP για την επίθεση, θα προκαλέσετε μεγαλύτερη ζημιά αλλά θα αργήσετε να επιτεθείτε ξανά. Εξαιρετική η προσθήκη αυτή, προσδίδει έναν αέρα αλλαγής στη φόρμουλα και μια αίσθηση ότι οι ισορροπίες μπορούν εύκολα να ανατραπούν. Η προσπάθεια υποσκάπτεται τρόπον τινά, από το γεγονός ότι τα  Pokémon προκαλούν γενικότερα μεγάλη ζημιά εν συγκρίσει με τους πόντους ζωής του αντιπάλου και έτσι οι μάχες δεν είναι μεγάλες σε διάρκεια.

Ως προς τη δυσκολία, βρήκα το Pokémon Legends Arceus να έχει το σωστό βαθμό πρόκλησης. Τα πλάσματα μπορεί να ανεβαίνουν επίπεδο όλα μαζί μετά από κάθε μάχη, ή με το να μαζεύουν αντικείμενα για σας, αλλά μην υποτιμήσετε τον τίτλο. Μπορεί να χάσετε, εύκολα και αρκετές φορές αν δεν προσέχετε. Σε καμία περίπτωση δε μοιάζει με τους τίτλους του πρόσφατου παρελθόντος που αποτελούσαν μια βόλτα στο πάρκο και τις περισσότερες φορές βρισκόσασταν στο σημείο χωρίς κόπο να είστε έως και 10 επίπεδα άνω των αντιπάλων. Αυτή τη φορά, η εμπειρία είναι εξαιρετικά ισορροπημένη. Τα Alpha Pokémon είναι πάντα δυνατότερά σας σε στατιστικά και επίπεδο, τα Ευγενή χρειάζονται στρατηγική και balms για να ηρεμήσουν, αλλά ακόμη και τα απλά άγρια Pokémon μπορούν να σας επιτεθούν ένα-ένα ή σε ομάδες αν σας εντοπίσουν. Προσέξτε γιατί μπορεί να βρεθείτε σε μάχη ακόμη και με τρία, ενώ εσείς θα έχετε πάντα μόνο ένα στο πλευρό σας.  Τα revives θα τα τιμήσετε δεόντως, ειδικά αφού ο μόνος τρόπος για να αλλάξετε την ομάδα σας είναι να μεταβείτε στο χωριό.  Πέρα από τη μάχη, η απουσία μικρού χάρτη στην οθόνη σίγουρα δε θα κάνει τη ζωή σας εύκολη, αλλά ενώ αυτή η έλλειψη θα μπορούσε να συμπεριληφθεί στα αρνητικά στοιχεία, πιστεύω ότι αντιθέτως προσφέρει στη συνολική αίσθηση της εξερεύνησης και δεν προκαλεί πρόβλημα.

Ειδική μνεία απαιτούν ορισμένες αλλαγές στον τρόπο που τα Pokémon ενδυναμώνονται. Καταρχάς, δεν εξελίσσονται αυτόματα αλλά μπορεί να επιλέξετε εσείς το πότε θέλετε αυτό να συμβεί. Το Pokémon σας ενημερώνει όταν η δυνατότητα υπάρχει και περιμένει εσάς να το κάνετε. Δεύτερον, μπορείτε να αλλάξετε οποτεδήποτε το επιθυμείτε τις κινήσεις των Pokémon σας μέσα από το menu. Δεν υπάρχει δηλαδή Move tutor ή κάτι παρόμοιο. Δεν υπάρχουν Ικανότητες (Abilities) και ζευγάρωμα, οπότε όπως αντιλαμβάνεστε, τα IV και EV δεν υπάρχουν. Παρομοίως, εφόσον η εμπειρία έχει μετατραπεί σε ενός παίκτη κυρίως, δεν υπάρχουν μάχες σε τοπικό ή Online επίπεδο. Μπορείτε να ανταλλάξετε Pokémon και να βρείτε χαμένα σακιά άλλων παικτών βέβαια το οποίο είναι διασκεδαστικό. Κάθε φορά που χάνετε, πέφτουν από το σάκο σας τυχαία κάποια αντικείμενα. Αν κάποιος παίκτης τα βρει, μπορεί να σας τα επιστρέψει και να κερδίσει Merit points. Με αυτά αγοράζει αποκλειστικά προϊόντα από ένα κατάστημα στο χωριό. Γλυκιά η ιδέα, αλλά θα θέλαμε Online μάχες και ας ήταν με τον κλασικό τρόπο.

Τελευταία άφησα τα γραφικά γιατί πραγματικά εκεί το παιχνίδι χωλαίνει επικίνδυνα. Είναι σχεδόν απαράδεκτο η Gamefreak να παρουσιάζει ίσως το μεγαλύτερο όνομα σε βιντεοπαιχνίδια με αυτό τον τρόπο. Χρειαζόταν είτε περισσότερο χρόνο είτε μεγαλύτερη ομάδα για να καλογυαλιστεί. Τα νερά είναι απαίσια, το draw distance αστείο, το Βουνό στο βάθος μοιάζει με τις ζωγραφιές πεντάχρονου. Τα Pokémon και οι χαρακτήρες είναι σε καλύτερη μοίρα αλλά επισκιάζονται από πολλά ατοπήματα. Ο ήχος επίσης δεν είναι ένα σημείο που το παιχνίδι κερδίζει βαθμούς. Πάντα τα Pokémon ακούγονταν σαν από Game Boy αλλά, ειδικά για τον συγκεκριμένο τίτλο που κάνει την υπέρβαση και αλλάζει τόσα προς τη σωστή κατεύθυνση, αυτό είναι ανεπίτρεπτο. Βουβοί διάλογοι, φτωχό soundtrack και περίεργα ακουστικά εφέ συνθέτουν μια πρόχειρη εκτέλεση. Την κατάσταση ευτυχώς σώζουν οι κινήσεις των Pokémon οι οποίες και σε animation και σε ήχο είναι στα καλύτερά τους.

ΕΞΕΛΙΞΗ ΜΕ ΑΛΛΆ

Αν το Pokémon Legends Arceus είχε καλύτερο οπτικοακουστικό τομέα, τότε θα θριάμβευε συνολικά γιατί θα ήταν το Pokémon που οι πάντες ζητούν χρόνια τώρα. Αυτό δε σημαίνει ότι είναι κακό παιχνίδι. Το αντίθετο. Είναι ένας τίτλος που μας φέρνει πιο κοντά από ποτέ με τα αγαπημένα μας πλάσματα, η υλοποίηση του Pokédex είναι η καλύτερη ως σήμερα, οι μάχες πιο ζωντανές, η αίσθηση της αιχμαλώτισης των Pokémon εξαιρετική. Προσωπικά το ευχαριστήθηκα στο έπακρο και θεωρώ ότι όλες οι αλλαγές και οι προσθήκες στη φόρμουλα πρέπει να γίνουν μόνιμες. Είναι μια καλή αρχή για ένα μεγάλο ταξίδι. Αυτή είναι η εξέλιξη της σειράς, ανέβηκε επίπεδα και είναι έτοιμη να μας δώσει τον καλύτερό της εαυτό, οπότε ο βαθμός αντικατοπτρίζει αυτό: την προσπάθεια και τη φρεσκάδα σε ένα πολυαγαπημένο τίτλο. Οι μη λάτρεις της σειράς ίσως να πρέπει να αφαιρέσουν ένα βαθμό, αλλά συνολικά δοκιμάστε τον όλοι. Είναι μια απολαυστική περιπέτεια.

8.5
Συνολική βαθμολογία:
8.5

1 Comment

Αφήστε μια απάντηση