Nintendo Switch Reviews

ΝΒΑ 2k22 [Switch Review]

ΝΒΑ 2k22 [Switch Review]
Braveheart1980
Βρείτε με σε

Νέα αγωνιστική και επομένως και «νέο» NBA 2k22. Ξεκινώντας από τα προφανή τα τελευταία χρόνια πρακτικά η σειρά 2k παίζει μόνη της στο μπασκετικό γηπεδάκι των φίλων της καλαθοσφαίρισης. Αυτό έχει οδηγήσει ωστόσο πολλούς να κατηγορήσουν τη σειρά NBA 2k –όπως και τη σειρά FIFA για τους ίδιους λόγους- ως στάσιμη με μόνη αλλαγή κάθε χρονιά το .. ροστερ! Είναι άραγε έτσι τα πράγματα και για το NBA 2k22; Πάμε να το δούμε αμέσως μετά!


Για να πούμε εξαρχής τα πράγματα από την αρχή με το όνομά τους όπως τα βλέπουμε τουλάχιστον εμείς : ΝΑΙ υπάρχουν αλλαγές στον τίτλο αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι ούτε κατ ελάχιστο ρηξικέλευθες ούτε πρόκειται να ταράξει τα μπασκετικά νερά. Αν μάλιστα απεχθάνεστε τα microtransactions, στα οποία προσωπικά είμαι αξιωματικά απέναντι, τότε ίσως ο τίτλος δεν κάνει για εσάς. Ελλείψει μάλιστα άλλου αυθεντικού μπασκετικού τίτλου προσομοίωσης, δεν υπάρχει εναλλακτική στο Switch πλην arcade τίτλων αλα NBA Playgrounds κλπ.

Η Visual Concepts, που ανέλαβε το development του τίτλου, έκανε μερικές αλλαγές «τακτικής» τόσο στα σουτ όσο και στην άμυνα. Επίσης πραγματικά νέο είναι και το σύστημα κόπωσης (fatigue) των παιχτών (περισσότερα κάτωθι), όπου τα πράγματα δυσκόλεψαν αρκετά ίσως και παραπάνω από το αναμενόμενο για τον μέσο gamer κατά την άποψή μας.


Τα modes ναι μεν πολλά αλλά τα ίδια Παντελάκη μου, τα ίδια Παντελή μου. Το MyCareer, το MyTeam, το WNBA, το MyLeague και μια πληθώρα επιλογών στο διαδίκτυο είναι ακόμα εδώ όπως τις γνωρίζουμε. Άλλο ένα αρνητικό του τίτλου στο Switch είναι πως για παράδειγμα η λειτουργία City που υπάρχει σε next gen κονσόλες και PC απουσιάζει πλήρως.


Από τα πρώτα λεπτά ενασχόλησής μας με τον τίτλο διαπιστώσαμε 2 πράγματα : τα σουτ και την άμυνα.
Η άμυνα έχει βελτιωθεί πλέον σε σημείο που από τα πρώτα 5-10 ματς νιώθεις σίγουρος πότε μια αμυντική ενέργεια (κλέψιμο/μπλοκ/κλείσιμο διαδρόμου κλπ) σου βγήκε και πότε όχι. Στα σουτ πλέον υπάρχει ένας ξεκάθαρος μετρητής πάνω δεξιά που σας δείχνει πρακτικά μέσα σε ποιο περιθώριο έχετε μια καλή πιθανότητα να σκοράρετε.
Άλλο ένα νέο σημείο κλειδί του τίτλου, που αναφέραμε και πιο πάνω είναι η κόπωση.


Πράγματι, θα πρέπει πραγματικά να συνυπολογίσετε την κούραση στον τρόπο που προχωράτε σε κάθε αγώνα καθώς η χρήση ενός κουρασμένου παίκτη καθιστά πολύ πιο δύσκολο να κάνετε σχεδόν τα πάντα. Είναι σαν έναν αδύναμο κρίκο αλυσίδας: άμα σπάσει, κλάψτε τα. Ξεχάστε με λίγα λόγια το μόνιμα πατημένο sprint μόνο για τις στιγμές που πραγματικά πρέπει, δώστε τη σωστή στιγμή χρόνο στους παίχτες σας και γενικά πρέπει πλέον ίσως και πριν το σκοράρισμα να έχετε την κόπωση κατά νου. Προσδίδει ένα μεγάλο επίπεδο ρεαλισμού που άλλοι θα λατρέψουν ενώ κάποιοι άλλοι όχι και τόσο.


Ένα νέο mode παιχνιδιού είναι το «The 100». Το εν λόγω mode σας δίνει 100 πόντους και σας προκαλεί να αποδείξετε πόσο καλή είναι η άμυνά σας απέναντι σε άλλους παίκτες, ενώ οι πόντοι μειώνονται για κάθε καλάθι που δέχεστε. Θα κερδίσετε έπαθλα όσο περισσότερο μπορείτε να διατηρήσετε τη βαθμολογία των πόντων σας σε υψηλό επίπεδο.


Όσον αφορά το MyCareer, σίγουρα και αυτό λίγο πολύ το ίδιο (ξεκινάμε με ένα χαρακτήρα που φτιάχνουμε ωσαν RPG και ξεκινάμε ένα story mode μέχρι το NBA) αν και κάποιοι φίλοι μας, διαμαρτυρήθηκαν πως φέτος είναι χειρότερο σε περιεχόμενο και ιστορία καθώς δεν μας δίνει σχεδόν καθόλου χρόνο στο κολέγιο και σε χαμηλότερου επίπεδου πρωταθλήματα. Αυτό που σίγουρα μπορούμε να πούμε καθώς το διαπιστώσαμε και από άλλα reviews του χώρου (άρα είναι ό,τι πιο κοντά σε αντικειμενικό) είναι πως κανεις δεν αισθανθήκε καμία πραγματική σύνδεση με τον MP, τον Youtuber που έγινε μπασκετμπολίστας, τον οποίο μπορούμε ελέγχουμε στο MyCareer. Στο Neighborhood mode του παιχνιδιού εδώ έχουμε αποστολές τύπου RPG, παίζοντας arcade μπάσκετ σε παιχνίδια 2v2, 3v3 και 5v5 κλπ.

Συνολικά, ακόμη και με την έλλειψη πραγματικά νέων δυνατοτήτων που είτε υπάρχουν στις next gen κονσόλες είτε γιατί η 2k μας σερβίρει το ίδιο πιάτο φαΐ, το NBA 2K22 συνεχίζει σίγουρα να προσφέρει ατόφιο μπασκετικό ζουμί για να κολλήσουν οι φίλοι της καλαθοσφαίρισης.

Μια μικρή τεχνική ανάλυση του τίτλου


Στο γραφικό τομέα ο τίτλος φαίνεται να παίζει μεν ομαλά, στα 30fps δε με κάποια αξιοσημείωτα dips. Γραφικά glitches υπήρχαν εδώ και εκεί, ωστόσο θεωρούμε ότι σε μελλοντικά Patch θα διορθωθούν. Αλγεινή εντύπωση μας έκανε το loading του τίτλου που κυμαίνεται σε απαράδεκτα επίπεδα, ιδιαίτερα στο online κομμάτι του. Για ακατανόητο επίσης λόγο σχεδόν σε κανένα σημείο του τίτλου δεν μπορούσαμε να τραβήξουμε screenshots. Τέλος να σημειώσουμε πως για το install του τίτλου θα χρειαστείτε –κρατηθείτε- περίπου 40GB (!), όγκος πρωτοφανής για Switch τίτλο. Ακόμα χειρότερα, το MyCareer παίζεται μόνο διαδικτυακά. Η απλή ύπαρξη μικροσυναλλαγών δεν κάνει αυτό το παιχνίδι κακό, αλλά η ένταξή τους σε αυτό που είναι η κυρίως single player εμπειρία είναι ενοχλητική. Δεν υπάρχει ηθικό υπόβαθρο για έναν full priced τίτλο να ζητάει χρήματα για την ευκαιρία να κερδίσεις έναν παίχτη. Τελεία και παύλα.

Ξαναζεσταμμένο φαγητό

Αν δεν έχετε μπασκετικό τίτλο στο Switch σας και θέλετε να ασχοληθείτε με τη «μπιμπικιάρα», το NBA 2K22 είναι ένα τρομερό παιχνίδι. Τα σουτ και η ντρίμπλα είναι και τα δύο εξαιρετικά υλοποιημένα και τα ματσάκια είναι πιο ρεαλιστικά από ποτέ, με την νέα fatigue υλοποίηση. Εκτός από τις κανονικές σεζόν, οι τρόποι με τους οποίους παίζετε μπάσκετ παρουσιάζουν πτωτική πορεία στην ποιότητα. Αν δεν είστε έτοιμοι να ταϊσετε με ταληράκια τα πακέτα εικονικών καρτών, δεν υπάρχει μεγάλη αξία στο MyCareer, στο MyGM ή στο MyLeague. Ας ελπίσουμε ότι το NBA 2K23 θα κάνει αυτό το βήμα προς τα εμπρός. Αν τέλος έχετε κάποιο (οποιοδήποτε) από τα προηγούμενα 2k, μείνετε με αυτό.

6.5
Συνολική βαθμολογία:
6.5

Αφήστε μια απάντηση