Άρθρα Ειδήσεις

Nintendo Switch 2: Διαρροές και εκτιμήσεις

Nintendo Switch 2: Διαρροές και εκτιμήσεις
vassilis_pap
Latest posts by vassilis_pap (see all)

Το Nintendo Switch πριν λίγες μέρες έγινε επίσημα η τρίτη καλύτερη κονσόλα στην ιστορία, σε πωλήσεις, ξεπερνώντας ακόμα και το εξαιρετικά πετυχημένο PS4. Επιδόσεις τρελές που πριν την παρουσίαση της κονσόλας (ή ακόμα και μετά!) κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει. Ταυτόχρονα όμως κλείνει σε πολύ λίγο τα 6 χρόνια ζωής και μπαίνει αισίως στον έβδομο! Αν ήταν άνθρωπος θα ήταν στην τρίτη ηλικία εδώ και καιρό! Όπως είναι αναμενόμενο, οι συζητήσεις για τον πιθανό διάδοχο έχουν πυκνώσει και αυτό είναι κάτι απολύτως φυσικό. Η ίδια η Nintendo κρατάει για το θέμα σιγή ιχθύος, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως η πληροφόρηση είναι ανύπαρκτη. Με το άρθρο αυτό θα προσπαθήσουμε να φωτίσουμε κάπως το θέμα, παρουσιάζοντας όλες τις σοβαρές πληροφορίες που έχουν παρουσιαστεί κατά καιρούς. Πρόκειται δηλαδή για μια ανακεφαλαίωση και ένα μάζεμα που θα κάνει σοφότερους όσους δεν έχουν ασχοληθεί ποτέ με το …άθλημα.

Ένας βαρετός πρόλογος

Επειδή οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους, ας πούμε λίγα βασικά πράγματα για αρχή. Κύρια πηγή πληροφόρησης για το παρόν άρθρο είναι το αντίστοιχο νήμα του Famiboards. Ο γραφών δεν είναι leaker, δεν έχει την παραμικρή δική του ενημέρωση και φυσικά δεν διεκδικεί την πατρότητα οποιασδήποτε πληροφορίας. Ο σκοπός του άρθρου δεν είναι να διαβάσει κάποια κρυστάλλινη σφαίρα και να προβλέψει το μέλλον, αλλά απλώς να ξεμπλέξει και να παρουσιάσει όσο γίνεται πιο μαζεμένα, την συνεχή ροή πληροφοριών που τα παιδιά του Famiboards (και Resetera παλιότερα), φροντίζουν και κρατάνε ζωντανή εδώ και χρόνια. Οποιαδήποτε πληροφορία θα παρουσιαστεί, θα δίνεται και η πηγή της και όπου χρειάζεται μια γρήγορη αξιολόγηση της αξιοπιστίας της. Επειδή ακόμα η εικόνα είναι θολή, πολλές φορές είναι απαραίτητες κάποιες εικασίες και εκτιμήσεις. Όταν αυτό γίνεται θα αναφέρεται ρητά, ώστε ο αναγνώστης να μπορεί να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα.

Σε κάθε περίπτωση η επίσημη πληροφόρηση την στιγμή της σύνταξης (μέσα Φεβρουαρίου 2023) είναι ανύπαρκτη. Για την Nintendo η επόμενη κονσόλα αυτή την στιγμή απλώς δεν υφίσταται. Συνεπώς το άρθρο δεν προορίζεται για όποιον ενδιαφέρεται για 100% σίγουρες και επιβεβαιωμένες ειδήσεις. ΔΕΝ κάνει αυτό και δεν προσπαθεί να το κάνει. Παρόλα αυτά όπως θα διαπιστώσετε και μόνοι σας, οι πληροφορίες που έχουν προκύψει δεν είναι ούτε λίγες, ούτε ασήμαντες και σίγουρα σχηματίζουν μια έστω και αβέβαιη εικόνα. Πιστεύουμε όμως πως η διαδικασία της αναζήτησης την πληροφορίας και του speculation είναι αρκετά διασκεδαστική από μόνη της και θα ήταν ευχής έργο να αντιμετωπίσει και ο αναγνώστης το θέμα με αυτήν τη λογική.

Τον παλιό εκείνο καιρό

Το θέμα της αναβάθμισης του NSW, μπήκε στο τραπέζι από πολύ νωρίς, ουσιαστικά από την αρχή της ζωής του. Αρχικά η κουβέντα ήταν περισσότερο ακαδημαϊκή, με ερωτήματα του τύπου, τι θα μπορούσε να γίνει με βάση την υπάρχουσα τεχνολογία κλπ. Είναι χρήσιμο για τον αναγνώστη να επισημάνουμε μια πολύ σημαντική λεπτομέρεια. Το NSW σε αντίθεση με όλες τις προηγούμενες κονσόλες της Ν. βασίζεται σε hardware που είναι απολύτως γνωστό και τυποποιημένο. Τόσο τα SoC της Nvidia όσο και η γενικότερη mobile τεχνολογία που χρησιμοποιεί (μνήμες RAM, αποθηκευτικά μέσα, οθόνες κλπ) καλύπτονται σε υπερθετικό βαθμό από τον ειδικό τύπο και υπάρχουν στην κυριολεξία άπειρα resources εκεί έξω, για specs, χρονοδιαγράμματα και οτιδήποτε άλλο ενδιαφέρει.

Αυτό βοηθούσε πάντα την κουβέντα, μιας και λίγα πράγματα μπορούν να μείνουν στα αλήθεια κρυφά. Οι συνεργασίες με άλλους κολοσσούς συνήθως διαρρέουν, όπως έγινε με την Nvidia  ή πιο πρόσφατα με την Samsung για τις οθόνες OLED. Ακόμα όμως και όταν δεν διαρρέουν, οι σχετικές τεχνολογίες, είναι απολύτως δεδομένες και είναι αυτές που υπαγορεύουν δυνατότητες και περιορισμούς.

Το πρώτο χρονικό σημείο κλειδί για το διάδοχο του NSW φαίνεται να είναι το έτος 2019 για δύο λόγους. O πρώτος λόγος είναι πως τότε η N. έδωσε το στίγμα της, σχετικά με το πώς επιθυμεί να πορευτεί κατά την διάρκεια της τρέχουσας γενιάς. Συγκεκριμένα τότε είδαμε το πρώτο upgrade του αρχικού hardware, ένα upgrade που δεν οδήγησε στο Pro όπως έλπιζαν οι πιο ενθουσιώδεις, αλλά στο lite και δευτερευόντως στο δεύτερο revision του κανονικού NSW, του λεγόμενου «red box», που είχε σημαντικά καλύτερη αυτονομία.

Lite και red box, έγιναν εφικτά, λόγω της δεύτερης έκδοσης του αρχικού Tegra X1 chip. Η πρώτη έκδοση (κωδική ονομασία Erista) ήταν κατασκευασμένη στην λιθογραφία των 20nm, ενώ η δεύτερη (κωδική ονομασία Mariko – αναφέρεται και ως ΤΧ1+) στην πολύ πιο αποδοτική και σύγχρονη για την εποχή 16nm FinFet. Να σημειώσουμε, γιατί έχει σημασία, πως αυτές οι μετατροπές δεν είναι απλές υποθέσεις, αφού απαιτούν ανασχεδιασμό του τσιπ σε σημαντικό βαθμό, κάτι που μεταφράζεται σε προσπάθεια και κυρίως σε χρήμα. Στο σημείο αυτό η Nintendo θεωρητικά είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει κάποια ενισχυμένη έκδοση του απλού NSW, είτε με μια πιο διαφοροποιημένη έκδοση του Mariko, είτε ακόμα και με το ίδιο ακριβώς τσιπ το οποίο μπορούσε να το χρονίσει σε σαφώς υψηλότερες συχνότητες, αφού αποδεδειγμένα το τσιπ αυτό «σηκώνει» τις συχνότητες αυτές. Δεν το έκανε, και προτίμησε να μείνει μόνο στην καλύτερη αυτονομία που έδιναν οι χαμηλές συχνότητες του Erista, κάτι που στην πορεία, αποδείχθηκε δηλωτικό των προθέσεων της, για την παρουσίαση ή όχι, κάποιου είδους «Pro». Το 2020 ο πλανήτης είχε γενικά σοβαρότερα θέματα να ασχοληθεί και το θέμα ξαναζεστάθηκε σε σημείο βρασμού το 2021.

Από τον Μάρτιο του έτους, το μεγάλο δίκτυο του Bloomberg, με τον πολύ γνωστό και γενικά έγκυρο συντάκτη του Takashi Mochizuki, είχε μια σειρά δημοσιευμάτων τα οποία μίλαγαν για το καινούργιο μοντέλο. Το πρώτο δημοσίευμα αποκάλυπτε την συμφωνία με την Samsung για ένα OLED display 7” η οποία υποτίθεται προορίζεται για μια ενισχυμένη 4Κ συσκευή. Δεύτερο δημοσίευμα τον ίδιο μήνα μιλούσε για υιοθέτηση του DLSS από την νέα συσκευή της Nintendo. Τον Μάιο άλλο δημοσίευμα έλεγε πως το καινούργιο μοντέλο θα βγει τον Σεπτέμβρη με μεγαλύτερη τιμή, ενώ τον Σεπτέμβρη άλλο δημοσίευμα μιλούσε για 11 third party εταιρείες, ανάμεσα σε αυτές η Zynga, οι οποίες αναπτύσσουν τίτλους για το 4Κ μοντέλο! Τον χορό αυτό των δημοσιευμάτων ακολούθησαν και πολλοί άλλοι οι οποίοι στην ουσία επιβεβαίωναν τα παραπάνω. Δεν έχει νόημα να αναφερθούμε αναλυτικά σε όλα αυτά, τα οποία έχουν παλιώσει πια εδώ και δύο χρόνια. Την συνέχεια όμως όλοι μας την ξέρουμε. Η Nintendo επιβεβαίωσε την homebrew κοινότητα του NSW, οι οποίοι ήταν οι μόνοι που επέμεναν με πληροφορίες που αντλούσαν από το firmware, πως η νέα συσκευή δεν είναι στην ουσία τίποτα παραπάνω από την παλιά, με νέα οθόνη και νέο dock. To NSW OLED λοιπόν βγήκε τον Οκτώβριο του 21 και έβαλε ένα τεράστιο ερωτηματικό στην αξιοπιστία όλων αυτών των leaker, μιας και με μια πρώτη ματιά φάνηκε να έχουν πέσει τελείως έξω. Ήταν όμως έτσι;

Σελίδες: 1 2

Αφήστε μια απάντηση