Nintendo Switch Reviews 1

NBA 2k20 [Switch Video Review]

NBA 2k20 [Switch Video Review]
Braveheart1980
Βρείτε με σε

H 2k σειρά επιστρέφει και το κατά το πως φαίνεται, η παρουσία της στο Nintendo Switch, φαίνεται να είναι στην πράξη διαρκής. Πέρυσι είδαμε το 2k19, review του οποίου μπορείτε να θυμηθείτε εδώ, που σήμανε την επιστροφή του -εδώ και καιρό- μόνου τίτλου καλοθοσφαίρισης σε κονσόλα της Nintendo από το πολύ μακρινό 2013. Αυτό πλέον έχει και θετικά και αρνητικά. Το προηγούμενο entry, έγινε το δίχως άλλο, αποδεκτό με ενθουσιασμό από το Nintendo κοινό που διψούσε για τριποντάκια και καρφώματα. Καταφέρνει ωστόσο το 2k20 να αποτελέσει ένα πραγματικό μπασκετικό sequel, άξιο των 45€ και πλέον που ζητά, ή πρόκειται για “ξαναζεσταμένο” φαγητό; Και κυρίως, τι στην ευχή συμβαίνει με τα microtransactions σε έναν μπασκετικό τίτλο; Ας τα δούμε όλα αμέσως μετά!

[video_embed name=”nba2k20″]

Οπως και στο παρελθόν, το NBA 2k20 χωρίζεται σε τρία βασικά μέρη – MyTeam, MyCareer και MyGM / League.

Το MyCareer είναι τόσο καλό όσο ποτέ είναι η αλήθεια σε όλους μα όλους τους τομείς, ξεκινώντας από τον ανανεωμένο δημιουργό του MyPlayer. Για να σας βγάλουμε από μπελάδες, να σημειώσουμε πως αν έχουμε parental controls ενεργοποιημένα δε θα δούμε καν την επιλογή MyCareer, όπως και άλλες επιλογές στον τίτλο. Σε κάθε περίπτωση και για τους μη γνωρίζοντες να σημειώσουμε πως το MyCareer αποτελεί το single player campaign ισοδύναμο ενός RPG τίτλου, όπου δημιουργούμε το χαρακτήρα μας όπως εμείς θέλουμε -είτε εμφανισιακά είτε παικτικά- ο οποίος εξελίσσεται στην πορεία μέσω μίας συναρπαστικής ιστορίας καλαθοσφαίρισης με ανατροπές! Ο player editor μας δίνει περισσότερη ελευθερία να δημιουργσουμε το είδος του παίχτη που παντα θελαμε, τόσο από άποψη εμφάνισης όσο και playstyle. Μόλις προσαρμόσετε την εμφάνιση του παίκτη σας, εξαρτάται από εσάς να αποφασίσετε για τη θέση, τις δεξιότητες (σουτάρισμα, τελειώματα, playmaking και άμυνα) και τα φυσικά χαρακτηριστικά (ταχύτητα, δύναμη, επιτάχυνση, άλμα) που θέλετε. Όλα αυτά παρουσιάζονται ως μια πολύ στρωτή αλληλουχία επιλογών, χωρίς να μας πνίγει με την πολυπλοκότητά της. Μόλις τελειώσετε, το παιχνίδι θα σας πει ακριβώς σε ποια κατηγορία ανήκει ο παίχτης σας.

Η ιστορία είναι στα αλήθεια όχι μόνο μοναδική αλλά και τα μάλλα κινηματογραφική, με πρωταγωνιστικούς ρόλους σε  Idris Elba, Rosario Dawson, Thomas Middleditch, ακόμα και στο αγαπημένο μας polka geek των 90’s, Steve Urkel. Ο τίτλος έτσι μοιάζει και είναι πολύ πιο αληθινός από ό, τι στο παρελθόν.

Ωστόσο το εν λόγω αξιαγάπητο mode, μαστίζεται –ευτυχώς εν μέρει– από τα microtransactions. Παρακαλώ όχι  flame για το εν λόγω gaming trend που μας έχει επιβληθεί, ιδιαίτερα σε full priced αθλητικούς τίτλους όπως τη σειρά 2k ή το Fifa κ.ο.κ. Το ποσό ευτυχώς του καψίματος που απαιτείται για να φτάσετε στο επίπεδο 99 άλλαξε και θα λέγαμε πως ορίστηκε τόσο όσο, ώστε άνθρωποι με πραγματική ζωή να μπορούν να φτάσουν εκεί χωρίς να αγοράσουν επιπλέον εικονικό νόμισμα (VC). Η όλη ιστορία με τις εντός του τίτλου συναλλαγές με  εικονικό νόμισμα επιστρέφε –ο γράφων ΔΕΝ την εγκρίνει– και σε κάθε περίπτωση είναι ένα στυγνό copy paste από πέρυσι, με ελάχιστα ή και καθόλου νέα χαρακτηριστικά. Τουλάχιστον η εν λόγω επιλογή δεν βγαίνει “φάτσα-κάρτα” στο κυρίως μενού του τίτλου, αλλά είναι πλέον κρυμμένη σε ένα υπομενού. 

Δυστυχώς το MyTeam, το οποίο είναι πιο ντροπιαστικό από ποτέ. Κυριολεκτικά στην 2k πρέπει να μπήκε κάποιος στην αίθουσα συνεδριάσεων και να είπε: Θέλω φέτος το πλέον άθλιο MyTeam mode, γιατί έχασα ένα στοίχημα με ενα opossum στο Las Vegas. Πραγματικά δεν υπάρχει καμία λογική εξήγηση. Το εν λόγω mode είναι λες και είσαι σε ένα εικονικό καζίνο, με ρουλέτες, κουλοχέρηδες κλπ, που ποντάρεις και παίρνεις κάρτες παιχτών. Ευτυχώς μπορείτε να χαρείτε τον τίτλο χωρίς καν να πλησιάσετε το εν λόγω mode. Next please.

Το καλύτερο μέρος για να ξεφύγετε από τον πειρασμό να αγοράσετε VC είναι το MyGM που είναι ως επί το πλείστον χωρίς microtransactions. To εν λόγω mode έχει τώρα κάποια RPG χαρακτηριστικά, όπου θα κληθούμε να ολοκληρώσουμε αυστηρά δομημένες αποστολές, ώστε να λάβουμε XP και να ξεκλειδώσουμε το skill tree του παίχτη μας. Είμαι επίσης στην ευχάριστη θέση να σας αναφέρω ότι ο διαρκής διάλογος έχει ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ περιοριστεί.

Ας μην μασήσουμε τα λόγια μας, όπως δεν το έχουμε κάνει για κανένα review : Μην περιμένετε κοσμοϊστορικές νέες προσθήκες. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως ο τίτλος είναι ένα απλό copy paste, τουναντίων, καθώς εισαγάγει μια ποικιλία από ευπρόσδεκτες αλλαγές και βελτιώσεις.

Στον απίστευτης σημασίας τομέα του gameplay υπάρχει ένα επίπεδο πολυπλοκότητας. Αν και είναι ευρέως γνωστό θα θέλαμε να σας διαβεβαιώσουμε και πάλι πως το NBA 2K20 δεν είναι ένα απλό arcade παιχνίδι καλαθοσφαίρισης. Είναι ο ορισμός του simulation. Και το κανει καλα. Πάρα πολύ καλά. Τόσο καλά που μόνο για αυτό αξίζει να πάρετε τον τίτλο.

Να σημειώσουμε δε πως ο τίτλος επιβραβεύει την ορθή ομαδική πρακτική της καλοθοσφαίρισης περισσότερο από ποτέ. Με συνεχόμενες καλές άμυνες, assist και πάσες ανεβαίνει σημαντικά ο βαθμός σας και μάλιστα πολύ περισσότερο από σερί καρφώματα και τρίποντα. Κάντε ωστόσο μια λάθος άμυνα, αφήστε ελεύθερο τον παίχτη που μαρκάρετε και η βαθμολογία βουτάει στα ΠΟΛΥ χαμηλά. Οπότε ξεχάστε τις ατομιστικές ενέργειες, δουλέψτε για το σύνολο και επιβραβευτείτε!

Οπτικά, το παιχνίδι είναι ανώτερο από αυτό που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια. Οι κινήσεις είναι πολύ πιο στρωτές, το κοινό καλύτερο απ’ ότι συνήθως και φωτισμοί ικανοποιητικοί. Η μηχανή γραφικών του 2K είναι ωστόσο παλαιά πλέον -ίσως εδώ που τα λέμε για αυτό να είναι πλήρως συμβατή το Nintendo Switch χωρίς κουτσουρέμετα περιεχομένου – ΑΚΟΥΣ ΕΑ;;- αλλά η Visual Concepts καταφέρνει να την πάει στα άκρα. Όπως θα περίμενε κανείς, τα μεγάλα αστέρια όπως ο δικός μας Giannis, ο LeBron James, ο Anthony Davis και ο Kawhi Leonard φαίνονται με μεγάλη ακρίβεια και πιστότητα, αλλά ακόμα και οι περισσότεροι από τους “δευτεροκλασσάτους” παίχτες φαίνονται εξίσου ικανοποιητικοί. Να σημειώσω βέβαια και το προφανές, δίχως παρωπίδες ή fanboy-σμούς: οπτικά ο τίτλος απέχει παρασάγγας από την PC έκδοση -που είχα την τύχη να παίξω- όπου μόνο που δε τραβιόμουνα προς τα πίσω για να με πετύχουν οι σταγόνες του ιδρώτα. Οι παίκτριες της WNBA, που κάνουν την εμφάνισή τους για πρώτη φορά σε ένα παιχνίδι μπάσκετ της 2K και είναι μια ευπρόσδεκτη προσθήκη με νόημα, αν και τα μοντέλα των παικτριών είναι λιγότερο εκφραστικά από αυτά των αντίστοιχων ανδρών. Τούτου λεχθέντος, εξακολουθώ να πιστεύω πως έγινε καλύτερη δουλειά με τα αστέρια της WNBA από ό, τι περίμενα (ιδιαίτερα πχ με την προϊστορία της WWE 2K σειράς). Το NBA 2K20 εξακολουθεί να μας κάνει να νιώθουμε πως πρόκειται για ένα κορυφαίο και πλήρες gaming προϊόν.

Αυτό που σίγουρα δε μπορεί να νιώσει κανείς με το NBA 2k20 είναι να βαρεθεί. Υπάρχουν άπειρα mode για να ασχοληθείτε, από κλασικούς αγώνες με τους για παράδειγμα Chicago Bulls του 1992, μέχρι street 3 on 3, mode που θα θέλαμε να εξελιχθεί σε esports του είδους και βέβαια τις κλασσικές επιλογές season. Σε όλα αυτά προσθέστε και το WNBA, ώστε ο τίτλος να χαρακτηριστεί ως ένας από τους πληρέστερους τίτλους ανεξαρτήτου φορματ.

Η μουσική κυμαίνεται στα γνωστά πρότυπα των τίτλων του είδους. Επειδή είναι η αλήθεια πως αυτά τα ακούσματα απλά δεν ταιριάζουν στα δικά μου αρεστά μουσικά ακούσματα, δε θα μπω στον πειρασμό να πω ή να γράψω κάτι αρνητικό, επειδή τυγχαίνει να μην μου αρέσει το εν λόγω είδος μουσικής, όπως πχ μου αρέσει το πιτόγυρο και ουχί το σούσι. Ο σχολιασμός εξαιρετικός, άμεσος με εύστοχα σχόλια και πολλές παραπομπές.

Κλείνοντας δε γίνεται να μη σημειώσουμε και την ακατανόητη επιλογή της 2k να μην μας αφήνει σε κανένα μα κανένα σημείο (ingame, menus κλπ) να τραβήξουμε screenshot. Άβυσσος η ψυχή των devs…

Ευχαριστούμε θερμά τη CD Media, για την έγκαιρη και ευγενική παραχώρηση του τίτλου για τις ανάγκες του παρόντος review!

Μπασκετοκαταπληκτικό!

Το φλέγον ζήτημα με κάθε τίτλο είναι κατ ουσίαν αν αξίζει να επενδύσουμε χρήμα και χρόνο σε αυτόν. Αν το ερώτημα είναι αν το 2k20 αξίζει, η απάντηση είναι θετικότατη. Αν ωστόσο έχετε στην κατοχή σας τα 2k18 ή/και 2k19 δύσκολα θα μπείτε στον πειρασμό αγοράς του 2k20, παρότι είναι ένας solid τίτλος, τελεία και παύλα. Εξαιρετικό μειονέκτημα η μόλυνση του τίτλου με τα microtransactions ακόμα και στο MyCareer. Σε κάθε περίπτωση η ποιότητα του port του τίτλου στο Switch και η ποικιλία και το βάθος των λειτουργιών και των επιλογών που προσφέρονται στο NBA 2K20 είναι απίστευτες. Ευτυχώς, η ενδιαφέρουσα αλλά επαναλαμβανόμενη λειτουργία MyGM και ο ευέλικτος και συναρπαστικός τρόπος λειτουργίας του MyLeague αντισταθμίζουν τα όποια αρνητικά, όπως η always online “υποχρέωση” σε μια (και) φορητή κονσόλα

8.1
Γενική βαθμολογία:
8.1

1 Comment

Αφήστε μια απάντηση