Nintendo Switch Reviews 1

Grand Theft Auto: The Trilogy – The Definitive Edition [Switch Review]

Grand Theft Auto: The Trilogy – The Definitive Edition [Switch Review]
RooF
Ακολούθησε
Latest posts by RooF (see all)

Αυτήν την τριλογία την περιμέναμε πως και πως, οι προσδοκίες ήταν υψηλές αλλά δυστυχώς κάτι πήγε στραβά και μάλιστα σε πολλά σημεία, αλλά αυτά θα τα δούμε ένα ένα.


Η Rockstar θέλησε να γεμίσει το κενό της αναμονής μέχρι το GTA 6 είτε να κάνει remaster την αρχική τριλογία, τα Grand Theft Auto III, Vice City και San Andreas, ειχε καλές προθέσεις, έβγαλε και έκδοση για το Nintendo Switch και οι κάτοχοι της κονσόλας περιμέναμε πως και πως να ξαναζήσουμε οι παλιότεροι αλλα και να γνωρίσουν οι πιο νέοι την Liberty City από την οποία ξεκίνησαν όλα το μακρινό πλέον 2001 και με αυτήν ως αφετηρία να γνωρίσουν την Vice City (2002) και το San Andreas (2003) τον ομώνυμων τίτλων.


Πριν σας χαλάσω την διάθεση θα προσπαθήσω να εξηγήσω τι ακριβώς συμβαίνει από άποψη gameplay στα παιχνίδια της σειράς έτσι ώστε ακόμα και κάποιος που ζούσε μέσα σε σπηλιά να καταλάβει με τι έχει να κάνει.
Η Rockstar με τα Grand Theft Auto στην ουσία ανακάλυψε ένα νέο είδος παιχνιδιού, τα γνωστά και ως sandbox παιχνίδια, στα οποία δίνεται η σχεδόν απόλυτη ελευθερία κινήσεων στον παίχτη, μπορείς να ακολουθήσεις το σενάριο, μπορείς απλά να κάνεις βόλτες και να κλέβεις οχήματα και να δέρνεις περαστικούς. Όπως είναι προφανές από τον τίτλο της σειράς, στα Grand Theft Auto όλα έχουν σχέση με παράνομους και τις «δουλειές» τους οπότε όλα περιστρέφονται γύρω από ληστείες, ξεπλήρωμα λογαριασμών, πάρε δώσε με ιερόδουλες κτλ. Όλα αυστηρά ακατάλληλα για ανήλικους αλλά αν δεν τα πάρεις πολύ στα σοβαρά (γιατί στην πραγματικότητα είναι αρκετά σοβαρά και αξίζει να το θυμόμαστε πάντα) τότε προσφέρει μια εξαιρετική εμπειρία παιχνιδιού.


Τι πήγε στραβά;


Αρκετά πράγματα, η αλήθεια να λέγεται. Τα γραφικά έχουν βελτιωθεί, αυτό είναι οφθαλμοφανές ακόμα και στην έκδοση για το Switch, ο φωτισμός, οι αντανακλάσεις, τα δέντρα όλα φαίνονται σύγχρονα, με μόνη παραφωνία μια θολούρα που υπάρχει και την οποία σε ένα βαθμό δικαιολογώ αν λάβουμε υπόψιν το hardware.


Δεν έχω παράπονο σε ότι αφορά το loading, έχουμε κατά καιρούς δει εξοργιστικά μεγάλες αναμονές σε άλλους τίτλους. Αφού όμως δεις για πρώτη φορά το περιβάλλον μέσα στο παιχνίδι και κάνεις τα πρώτα σου βήματα τότε είναι που θα αρχίσεις να παρατηρείς πως κάτι δεν πάει καλά. Έπαιξα τα παιχνίδια με την σειρά και όταν έκλεψα το πρώτο όχημα και έκανα μια βόλτα στην Liberty City άρχισα να έχω ανάμεικτα συναισθήματα, από την μια πραγματικά και ειλικρινά απολάμβανα το παιχνίδι, από την άλλη βίωνα κολλήματα κατά την οδήγηση, ασυνέπειες ως προς τον σχεδιασμό των μοντέλων των χαρακτήρων με ορισμένους να είναι βελτιωμένοι αλλά αρκετούς να είναι στην καλύτερη περίπτωση περίεργοι, με άκρα και κορμό δυσανάλογα ως προς το μέγεθος. Το animation των χαρακτήρων θυμίζει ζόμπι ενω μια συγκεκριμένη ηλικιωμένη, για παράδειγμα, κρατάει μια σακούλα με ψώνια η οποία έχει τα physics ροπάλου.


Bugs και glitches εδώ και εκεί, χαρακτήρες κολλημένοι σε παγκάκια ή να τρέχουν κόντρα σε τοίχους, σημεία στα οποία το όχημα ή ο χαρακτήρας βυθίζεται μέσα στον δρόμο και framerate το οποίο αν και δεν μπορώ να μετρήσω είμαι σίγουρος πως σε αρκετές περιπτώσεις πέφτει κάτω από 30fps. Η βροχή δε, είναι όντως αταίριαστη (τόσοι το έχουν αναφέρει, άλλωστε οι κωδικοί review ήρθαν την ίδια μέρα με την κυκλοφορία) αλλά δεν θα την χαρακτήριζα τόσο μεγάλο πρόβλημα.


Το αξιοσημείωτο είναι πως τα περισσότερα προβλήματα εντοπίζονται στο Grand Theft Auto III, ειδικά σε ότι αφορά την απόδοση του τίτλου. Το Vice City και το San Andreas τρέχουν πολυ καλύτερα! Ειδικά στο κομματι των κολλημάτων κατά την οδήγηση και των framedrops. Άξιο αναφοράς το απίστευτο, πως δεν μπήκαν στον κόπο να διορθώσουν τα bugs των πρωτότυπων παιχνιδιών πολλά από τα οποία παραμένουν και στην “definative” έκδοση.
Κατά τα άλλα η τριλογία δανείζεται τον χειρισμό του GTA 5 και αυτό είναι καλό διότι εφόσον είναι το πιο πρόσφατο της σειράς θα ήταν δύσκολο να ξεχάσεις την διαμόρφωση των κουμπιών και να κάνεις πισωγύρισμα.
Μεγάλη γκρίνια ακούγεται ακόμα για το soundtrack από το οποίο λείπουν αρκετά τραγούδια για λόγους copywrite, αλλά θεωρώ πως μπροστά στα υπόλοιπα προβλήματα αυτό δεν είναι κάτι τόσο σημαντικό.
Η Rockstar μετά τον καταιγισμό αρνητικών review έχει δεσμευτεί πως θα κυκλοφορήσει αναβαθμίσεις τις οποίες περιμένω με ανυπομονησία.

Τέλος θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά την CD Media για την ευγενική και έγκαιρη παραχώρηση κωδικού για τις ανάγκες του παρόντος review!

Αποχή και αναμονή

Με δεδομένη την υψηλή τιμή για την αγορά του τίτλου προτείνω αποχή και αναμονή. Για να μην παρεξηγηθώ, τα παιχνίδια είναι 100% playable και είμαι σίγουρος πως αρκετοί θα τα απολαύσετε όπως έκανα και εγώ, πρέπει όμως να ξέρετε πως υπάρχουν προβλήματα τα οποία δεν θα έπρεπε να υπάρχουν και πως αγοράζετε την υπόσχεση της Rockstar πως θα βελτιώσει τα παιχνίδια, κάτι το οποίο όμως δεν ξέρουμε πότε θα συμβεί, όπως δεν ξέρουμε και αν η τιμή θα παραμείνει στο σημερινό επίπεδο ή θα πέσει.

6
Συνολική βαθμολογία:
6

1 Comment

Αφήστε μια απάντηση