Nintendo Switch Reviews

Disney Tsum Tsum Festival [Review]

Disney Tsum Tsum Festival [Review]
vassilis_pap
Latest posts by vassilis_pap (see all)

Είναι κοινό μυστικό πως τα party games αποτελούν μια πολύ καλά εδραιωμένη παράδοση για τις κονσόλες της Nintendo. Παραδόξως το Switch στην μέχρι σήμερα τριετή (σχεδόν) ζωή του, δεν δείχνει να υποστηρίζει την παράδοση αυτή με ιδιαίτερη ζέση. Η εκδοχή του Mario Party για το Switch, έτυχε πολύ καλής υποδοχής, μιας και το κενό ήταν μεγάλο. Πέρα από αυτό όμως, οι επιλογές λιγοστεύουν! Κάποια πειράματα κυρίως με ειδικό κοινό (Labo, Ring Fit Adventure κλπ) και φυσικά τα γνωστά franchise που μπορούν να υποστηρίξουν party gaming. Ωστόσο ο …σκληρός πυρήνας των family friendly τίτλων, που στην ουσία αποτελούνται από κάποια mini games collection ήταν και παραμένει σχετικά αδύναμος.

Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την μεγάλη εμπορική επιτυχία της πλατφόρμας, φαίνεται να προσφέρει ευκαιρίες για αντίστοιχες προσπάθειες από τρίτους εκδότες (βλέπε και το πρόσφατο Mario & Sonic at the Olympic Games της Sega). Είναι όμως τόσο απλά τα πράγματα; Όπως φαίνεται τελικά, μάλλον όχι. Τα βασικά συστατικά φαίνεται να υπάρχουν. Ο μεγάλος εκδότης (Bandai Namco), το μεγάλο και αναγνωρίσιμο IP (Tsum Tsum) και ο ακόμα μεγαλύτερος ιδιοκτήτης του τελευταίου (Disney). Τελικά όμως μάλλον χρειάζονται και άλλα πράγματα εκτός από τα βασικά υλικά για να δέσει μια συνταγή. Ας τα βάλουμε τα πράγματα όμως σε μια σειρά.

Tsum Tsum το ανάγνωσμα

Η συγκεκριμένη σειρά είναι αρκετά φρέσκια και όπως είπαμε ανήκει στην Disney. Εμφανίστηκε πρώτη φορά το 2013 στην Ιαπωνία και από τότε έχει διαγράψει μια διόλου ευκαταφρόνητη πορεία. Βασικός της πυλώνας είναι οι ιδιαίτερες και αρκετά χαρακτηριστικές φιγούρες των ηρώων της Disney οι οποίες έχουν κατασκευαστεί έτσι, ώστε να στοιβάζονται εύκολα η μια πάνω στην άλλη, σχηματίζοντας τελικά πυραμίδες. Από την πρώτη στιγμή το κομμάτι του merchandise συνοδευόταν και από τα αντίστοιχα video games σε κινητά και arcade. Αν και η κύρια στόχευση ήταν και παραμένει η Ιαπωνία, πολύ γρήγορα πέρασε τόσο στις ΗΠΑ (Ιούνιος του 2014) όσο και στην Ευρώπη (Disneyland, Ιούλιος 2014). Οι πωλήσεις, μέχρι τον Απρίλη του 2017 είχαν φτάσει τα 2 δις $ και απλώς επιβεβαιώνουν πόση δύναμη έχουν οι ήρωες της Disney, ειδικά στις μικρές ηλικίες.

Καὶ ἐγένετο Tsum Tsum Festival!

Το Tsum Tsum Festival έρχεται λοιπόν σαν ένα φυσιολογικό εξελικτικό βήμα στην πορεία της σειράς. Αποτελεί τον πρώτο τίτλο που ξεφεύγει από το mobile και arcade κομμάτι και αγκαλιάζει την home αγορά των consoles. Στην πραγματικότητα αποτελεί φυσική μετεξέλιξη του πιο διάσημου mobile παιχνιδιού, αφού το περιλαμβάνει, στην λίστα των mini games που διαθέτει, σε ένα σαφώς εμπλουτισμένο σύνολο όμως.

Σαν στήσιμο ο τίτλος δεν προσπαθεί καθόλου να μακιγιάρει αυτό που πραγματικά είναι. Μια μεγάλη και πλούσια συλλογή δηλαδή, από mini games ανεξάρτητα μεταξύ τους. Συνεπώς θυμίζει περισσότερο Nintendo Land παρά Mario Party, Wii Party κλπ. Υπάρχει απλά ένα μεγάλο κυκλικό hub όπου ο παίκτης επιλέγει ανάμεσα στα 10 mini games και στις κάποιες επιπλέον επιλογές που αφορούν ρυθμίσεις, on line rankings, εξαργύρωση collectables κλπ. Υπάρχει κάπου θαμμένη στις επιλογές ένα option για σύνθετο παιχνίδι 3,5 ή 7 γύρων και αυτό είναι όλο. Δεν μιλάμε ωστόσο για σοβαρό μειονέκτημα, αφού δεν λείπει περιεχόμενο και υλικό.

Κάθε παιχνίδι ανοίγει μια αρκετά μεγάλη γκάμα από επιλογές για τον τρόπο παιξίματος, τους κανόνες, αλλά και το σκοπό του. Αυτές δεν είναι πάντα ίδιες αφού επηρεάζονται από το παιχνίδι, και τα διάφορα on line events που τρέχουν. Συνηθισμένες επιλογές είναι τα Party (απλό παιχνίδι για 1-4 παίκτες), Challenge (παιχνίδι με συμμετοχή στα online leaderboards) Missions (παιχνίδι με ειδικές αποστολές και ειδικά δώρα) και το On line που αφορά τα events που λέγαμε πριν. Επιπλέον υπάρχει διαχωρισμός για ανταγωνιστικό και συνεργατικό παιχνίδι με αρκετά από τα games/modes να υποστηρίζουν παραλλαγές και των δύο, προσφέροντας μερικές πραγματικά ενδιαφέρουσες εναλλακτικές στο τρόπο που παίζονται. Τέλος το σύστημα επιλογής παικτών είναι αρκετά ευέλικτο με δυνατότητα επιλογής αν θα υπάρχουν CPU αντίπαλοι ή όχι.   

Ο δεύτερος πυλώνας του περιεχομένου, δεν είναι άλλος από το roster. Εδώ το παιχνίδι επιχειρεί να κλέψει λίγη …από την δόξα του Smash με τα 100+ διαφορετικά Tsum Tsum προσφέροντας αρκετά χαριτωμένα αποτελέσματα. Περιλαμβάνονται κλασικοί χαρακτήρες της Disney (Μίκυ Γκούφι κλπ), της Pixar, ακόμα και της Bandai Namco (Pac Man κλπ)! Αρκετά από αυτά είναι ανοικτά εξαρχής, τα περισσότερα όμως περιμένουν να τα ξεκλειδώσετε παίζοντας παιχνίδια και μαζεύοντας νομίσματα. Τα 10.000 νομίσματα που απαιτούνται για να ξεκλειδώσει ένας μόνο χαρακτήρας είναι μάλλον υπερβολικό νούμερο, το οποίο θυμίζει μάλλον, τις mobile καταβολές του τίτλου. Μια προσθήκη στο κομμάτι αυτό είναι το επιπλέον mini game (Lost Treasure), μέσω του οποίου μπορείτε να ξεκλειδώσετε συγκεκριμένα Tsum Tsum σε συγκεκριμένα χρονικές στιγμές. Ωστόσο αφενός δεν είναι ιδιαίτερα διασκεδαστικό, αφετέρου απαιτεί να πετάτε τα νομίσματα σας, χωρίς όφελος τις περισσότερες φορές, μιας και στην ουσία δεν υπάρχει έλεγχος από μεριάς παίκτη και η τύχη παίζει τον κύριο λόγο. Λειτουργώντας σαν μια έμμεση μορφή τζόγου (με τα εικονικά σας χρήματα μόνο – ευτυχώς) το mini game αυτό, δεν καταφέρνει να λύσει κάποιο πρόβλημα, αφού η εναλλακτική που προσφέρει δεν φαντάζει ιδιαίτερα ελκυστική.

Το περιεχόμενο λοιπόν μόνο φτωχό δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, τα προβλήματα όμως υπάρχουν διάσπαρτα και είναι παντού. Καταρχήν, ξεκινώντας από τα γενικά, υπάρχει μια αρκετά έντονη έλλειψη ραφιναρίσματος σε όλο το παιχνίδι. Προβλήματα στο on line, μηνύματα λάθους όταν η κονσόλα επανέρχεται από sleep και δυστυχώς προβληματικά controls ιδιαίτερα σε κάποια παιχνίδια είναι μόνο μερικά. Ιδιαίτερα αρνητική εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως τα παιχνίδια δεν παίζονται εξίσου άνετα σε portable και docked mode. Από την μία υπάρχει τo κλασικό Tsum Tsum Puzzle (το mini game που προϋπήρχε στην mobile έκδοση). Επιλέγοντας το και χωρίς ουσιαστική προειδοποίηση το παιχνίδι γυρνάει υποχρεωτικά σε φορητό mode όπου είσαι υποχρεωμένος να βγάλεις την κονσόλα από το dock και να κουμπώσεις τα χειριστήρια πάνω της ακόμα και αν απλά θες να ακυρώσεις την επιλογή σου! Στον αντίποδα βρίσκονται τα υπόλοιπα εννιά παιχνίδια στα οποία είναι συνήθως προβληματικό, το να παιχτούν στην μικρή οθόνη (ειδικά στο multi). Oι χρήστες του Switch mini, καλό είναι να προσπεράσουν τον τίτλο, αφού εκτός από το θέμα της μικρής οθόνης, θα χρειαστούν και εξωτερικά χειριστήρια για να τα παίξουν (tabletop mode)!

Η ποιότητα των παιχνιδιών είναι δυστυχώς κυμαινόμενη και όχι σταθερή. Υπάρχει ένα rhythm game (Tsum Rhythm) στο οποίο τα controls είναι τόσο προβληματικά που στην ουσία το παιχνίδι δεν παίζεται. Στo Spinner Battle επίσης (παιχνίδι αρένας όπου προσπαθείς να ρίξεις τους αντιπάλους σου εκτός) οι ξέφρενοι ρυθμοί του σε συνδυασμό με τα κάπως …νωχελικά  controls δημιουργούν ένα αρκετά προβληματικό (ως και χαοτικό!) αποτέλεσμα. Το Egg Pack Coaster επίσης (παιχνίδι όπου πρέπει να ακολουθείς την πορεία από το «τρενάκι» που βρίσκεσαι για να μην πεταχτείς έξω), είναι αρκετά αδιάφορο μιας και μαστίζεται και αυτό από τα αργά controls. Στα υπόλοιπα παιχνίδια πάντως τα πράγματα είναι αρκετά καλύτερα.

Το Tsum Tsum Puzzle είναι αρκετά ενδιαφέρον βασίζεται αποκλειστικά στα touch controls (όπως είδαμε) και είναι ιδανικό για να περνάει η ώρα. Το Tsum Tsum Mania είναι το κλασικό παιχνίδι σκοποβολής που βασίζεται στα motion controls για την στόχευση. Το Tsum Chase είναι μια πρωτότυπη παραλλαγή του Pac Man, σίγουρα ευχάριστο και διασκεδαστικό. Εξίσου ευχάριστο είναι το Tsum Curling το οποίο ξαφνιάζει ευχάριστα με τις δόσεις στρατηγικής και τις πολλές επιλογές που προσφέρει. Το Ice Cream Stacker (προσπαθείς να μαζέψεις μπάλες παγωτού με τις κατάλληλες κινήσεις στο …χωνάκι που ελέγχεις) είναι σχετικά απλοϊκό αλλά τουλάχιστον λειτουργικό από controls οπότε παίζεται ευχάριστα. Το Round ‘n’ Round Run (δρόμος ταχύτητας με σκοπό να μαζέψεις τα περισσότερα διαμαντάκια) είναι όμορφο και άκρως ανταγωνιστικό. Τέλος το Bubble Hockey (το γνωστό επιτραπέζιο όπου χτυπάς την «μπάλα» με σπόντες για να την βάλεις στο τέρμα του αντιπάλου) είναι σίγουρα μέσα στα καλύτερα παιχνίδια και έχει το πιο ευφάνταστο coop όπου μετατρέπεται σε έναν κλώνο του Arcanoid!

Από εικαστικής απόψεως ο τίτλος είναι αρκετά όμορφος. Πολύχρωμος και χαρούμενος! Με όσα έχουμε αναφέρει για τα Tsum Tsum πιστεύουμε πως έχει γίνει αρκετά σαφές, πως το target group του, είναι τα μικρά παιδιά, οπότε αυτό είναι αναμενόμενο και φυσιολογικό. Τόσο η παρουσίαση όσο και το soundtrack λοιπόν, επιβεβαιώνουν τα παραπάνω με εμφατικό τρόπο. Καλό είναι να έχετε υπόψη πως ο τίτλος είναι τόσο παιδικός, που ίσως κάποιες μεγαλύτερες ηλικίες παιδιών να μη χαρούν ιδιαίτερα για αυτό!

Από τεχνικής απόψεως, γραφικά και ήχος κάνουν απλώς την δουλειά χωρίς να εντυπωσιάζουν ή να προβληματίζουν πολύ. Εντοπίσαμε κάποια προβληματάκια με frame drops εδώ και εκεί, ενώ ειδικά στην περίπτωση του Lost Treasure τα προβλήματα αυτά ήταν σημαντικά. Ωστόσο στην γενικότερη εικόνα τα πράγματα είναι ικανοποιητικά χωρίς να προβληματίζει το κοινό στο οποίο απευθύνεται.

Θα μπορούσε καλύτερα

Το Disney Tsum Tsum Festival είναι μια χαμένη ευκαιρία όπως και να το δει κάποιος. Είναι ένας τίτλος που πατάει πάνω σε ένα γνωστό και αναγνωρισμένο franchise της Disney και προσφέρει μπόλικο και αξιόλογο περιεχόμενο για όλη την οικογένεια. Με δεδομένη την ανάγκη του Switch για τέτοιους τίτλους και βασιζόμενο στην υποστήριξη τόσο της Bandai Namco, όσο και της ίδιας της Nintendo η οποία έφτασε να προωθήσει μέχρι και ειδικό SKU του Switch, αφιερωμένο στο παιχνίδι (Ιαπωνία μόνο), θα μπορούσε να γίνει κάτι πολύ μεγαλύτερο από αυτό που τελικά έγινε. Μια σειρά προβλημάτων όμως άφησαν τον τίτλο ημιτελή. Προβληματικά controls, mini games που νιώθεις πως κάτι λείπει, ελλιπέστατη υποστήριξη του portable mode την στιγμή που το κύριο παιχνίδι παίζεται αποκλειστικά έτσι (!) και μια γενικότερη αίσθηση έλλειψη γυαλίσματος είναι τα σημαντικότερα. Το παιχνίδι δεν είναι κακό, ούτε broken στο σύνολο του. Θα μπορούσε όμως να είναι πολύ καλύτερο και είναι πραγματικά κρίμα που δεν είναι. Αν έχετε πιτσιρίκι μικρής ηλικίας ή/και αν είστε φαν των Tsum Tsum ίσως αξίζει μια ευκαιρία…

6
Συνολική βαθμολογία:
6

Αφήστε μια απάντηση