Nintendo Switch Reviews 2

New Super Mario Bros U Deluxe [Switch Review]

New Super Mario Bros U Deluxe [Switch Review]
Braveheart1980
Βρείτε με σε

Όταν κατέστη σαφές ότι η Nintendo πρόκειται να προχωρήσει σε port των περισσότερων διαμαντιών του Wii U στο Switch, όλοι ήμασταν σίγουροι πως αργά ή γρήγορα θα ερχόταν και το New Super Mario Bros U. Ο καιρός πέρασε, το πλήρωμα του χρόνου είναι εδώ και εγένετο New Super Mario Bros U Deluxe στο Switch! Πως ωστόσο στέκεται πλέον ένας τίτλος 7ετίας στο ολοκαίνουργιο Nintendo Switch; Διαβάστε αμέσως μετά!

[video_embed name=”SuperMario”]

Aς πάρουμε τα πράγματα ωστόσο από την αρχή. Η ιστορία του τίτλου τόση, όση χρειάζεται για ένα 2D platform game, ήτοι ελάχιστη. Δε χρειάζεται ούτε είναι αναγκαίο. Αν θέτε πλοκές, ανατροπές και τα τοιαύτα πάτε προς Xenoblade μεριά.



Ξεκινώντας την όποια εν πάση περιπτώση ιστορία μας και ενώ απολαμβάνουμε το γεύμα μας, η γνωστή ταραχοποιός οικογένεια του Bowser και των παιδιών του, εισβάλλουν και -ω τι έκπληξη- απαγάγουν τη πολυλατρεμένη μας πριγκίπισσα η οποία και φυλακίζεται στο πλέον απόρθητο φρούριο – κάστρο του ίδιου του Bowser!

Ο τίτλος αισθητικά αλλά και σε επίπεδο level design κινείται στα υψηλότερα δυνατά standard, βασίζεται στο πλέον κλασικό και ολόσωστο μοτίβο των Super Mario Bros 3 και -κυρίως- του Super Mario World. Κινούμαστε σε 2 διαστάσεις, συλλέγουμε κάθε λογής power up και πατάμε όποιον εχθρό βρούμε μπροστά μας μέχρι τη σημαία του τερματισμού. Η εν λόγω σειρά εν γένει αναστήθηκε με τα πρώτα 2d New Super Bros games που κυκλοφόρησαν στο Nintendo DS, σπάζοντας ταμεία και ρεκόρ.

Η sagrada familia των Bowser

Ίσως και για αυτό τα παιχνίδια της σειράς πλέον New Super Mario Bros ήταν πάντα πολύ πιο ταιριαστά –κατά την ταπεινή μου πάντα άποψη– σε φορητές συσκευές από ό, τι σε τηλεόραση. Τον αυτό κανόνα ακολουθεί και το Super Mario Bros U Deluxe το οποίο σε handheld mode είναι πραγματικά κάτι περισσότερο από εκπληκτικό. Μάλιστα το γεγονός πως μπορούμε γρήγορα να ευχαριστηθούμε μικρές σε διάρκεια πίστες – gaming sessions– το καθιστά ακόμα πιο ιδανικό για εν κινήσει gaming εμπειρίες! Αυτό βέβαια δεν σημαίνει επουδενί πως είναι “άσχημο” σε TV mode, τουναντίων. Είναι πολύχρωμο με crisp -προφανώς 1080p– γραφικά εκπληκτικής ζωντάνιας και ευκρίνειας!

Εξαιρετική κρίνεται και από τον γράφοντα το παρών review εναλλαγή κόσμων και σκηνικών: θα ταξιδέψετε από ερήμους και πάγους σε σύννεφα, λάβες και υποβρύχιες αποστολές!

Και πως θα κατατροπώσουμε φυτά που πετάνε φωτιές, πιγκουίνους (!) και κυρίως τη sagrada familia του Bowser; Μα με τους λατρεμένους μας χαρακτήρες (Mario, Luigi, Toad) στο roster των οποίων προστίθεται η Toadette και το πανγρήγορο Nabbit! Μάλιστα οι 2 αυτοί νέοι και από την αρχή επιλέξιμοι χαρακτήρες διαθέτουν και χαρακτηριστικά που τους ξεχωρίζουν εξόχως από την αρχική τριάδα: το Nabbit είναι άτρωτο σε εχθρούς, μαζεύοντας στο τέλος κάθε πίστας ζωές με βάση τα πόσα power ups συνέλεξε και η Toadette που μεταμορφώνεται σε Peachette με το νέο στέμμα power up για μεγάλα άλματα!

Η εν λόγω προσθήκη χαρακτήρων όπως και άλλη μια αλλαγή που θα διαβάσετε λίγο πιο κάτω έγιναν σχεδόν υποχρεωτικά από την Nintendo για να μπορέσει ο τίτλος να απευθυνθεί σε ένα μεγαλύτερο και ίσως πιο casual κοινό και από πλευράς ικανοτήτων αλλά και από πλευράς ηλικίας. Μην ξεχνάτε πως το ίδιο το κοινό του Nintendo Switch ποικίλλει και επεκτείνεται προς πάσα κατεύθυνση διαρκώς. Υπάρχει περίπτωση λοιπόν μπόμπιρας να μην ευχαριστηθεί ένα video game με τον Nabbit πλάι στον αδελφό / πατέρα του, χωρίς το άγχος και τη γκρίνια πως συνεχώς χάνει; Σαφώς και όχι.

Ο πλήρης χάρτης του τίτλου

Ωστόσο μην βιαστείτε να βγάλετε συμπεράσματα, πως τάχα μου ο τίτλος έγινε ολοκληρωτικά casual ή για … παιδάκια. Μαζί με το New Super Mario Bros U Deluxe, έρχεται και το New Super Luigi U, το οποίο ανεβάζει τη δυσκολία σε πρωτόγνωρα βάναυσα επίπεδα. Μάλιστα το New Super Luigi U είναι διαθέσιμο από την αρχή που έχει μια λογική εδώ που τα λέμε. Για παράδειγμα μπορείτε να παίξετε μια πίστα του New Super Mario Bros U Deluxe και όταν νιώσετε έτοιμοι να τη δοκιμάσετε άμεσα και στο New Super Luigi U. Ωστόσο βάσει προσωπικής εμπειρίας είναι πιο πιθανό να νιώσετε ανόητοι όταν εκτιμούσατε πως και καλά την είχατε την πίστα.

Και αρτιστικές πινελίες!

Αλλαγές σε σχέση με την Wii U έκδοση

Πέραν από την ξεκάθαρη προσθήκη των 2 νέων χαρακτήρων (Nabbit,Toadette) μία από τις καλύτερες αλλαγές που έκανε η Nintendo είναι ότι πλέον μπορείτε να αλλάζετε χαρακτήρες κατά βούληση (on the fly). Επίσης ο πρώτος παίκτης μπορεί πλέον να είναι όποιος χαρακτήρας θέλει εν αντιθέσει με τον αρχικό τίτλο που ο player 1 ήταν υποχρεωτικά ο Mario. Μπορεί να σας φαίνεται άνευ ιδιαίτερης σημασίας, αλλά δεν έχετε δει και πάλι καυγα παιδιών για το ποιός θέλει ή δε θέλει να είναι ο Mario. Ας μη ξεχνάμε πως ο τίτλος απευθύνεται και σε παιδιά, σωστά;

Ωραίος ο Luigi!

Μια αλλαγή που ίσως λίγοι πήραν είδηση είναι η αύξηση του χρόνου κάθε μα κάθε επιπέδου κατά 100 δευτερόλεπτα. Άλλη μια ενέργεια πως η μαμα Nintendo θέλει να μάθει τον 2D τίτλο σε όλους τους gamers, ανεξαρτήτου παικτικής ικανότητας.

Στον τίτλο υπάρχουν πολλά μυστικά και επίπεδα μετά τον τερματισμό του τίτλου, που μπορείτε να ελεύθερα να αντιμετωπίσετε. Αρχικά υπάρχει το Challenge mode όπου θα κληθείτε να αντιμετωπίσετε μια σειρά από νέες μοναδικές προκλήσεις. Εν συνεχεία υπάρχει το Boost Rush, στο οποίο πρέπει να τρέξουμε σαν τον Sonic μέσα από πίστες με την ταχύτητα να αυξάνεται όσο μαζεύουμε νομίσματα! Τέλος υπάρχει και το Coin Battle, όπου θα …. χαλάσουν φιλίες! Μαζέψτε περισσότερα νομίσματα από τους συμπαίκτες σας χρησιμοποιώντας κάθε ύπουλο κόλπο βάζει ο νους σας στην πίστα που τα ξεκίνησε όλα!


Coin Battle στην πίστα που τα ξεκίνησε όλα!

Κλείνοντας τα των αλλαγών, πρέπει να σημειώσουμε πως μια αλλαγή που δεν είναι προσθήκη, αλλά αφαίρεση περιεχομένου υπάρχει στον τίτλο. Συγκεκριμένα το Boost Mode του Wii U που ο παίχτης με το Wii U Gamepad έβαζε τουβλάκια για να πηδάνε/πατάνε κλπ οι υπόλοιποι έως 4 players απουσιάσει παντελώς. Λογικό αν σκεφτείτε την μη δυνατότητα υποστήριξης του πολυδιαφημιζόμενου ασύγχρονου gameplay του Wii U.

Τι δεν μας άρεσε

Ναι έχει 164 πίστες. Ναι είναι πάρα πολλές. Καμία νέα ωστόσο στην Switch έκδοση του τίτλου, δείχνοντας πως η Nintendo ενδεχομένως δε νοιάζεται για τους ίσως λιγοστούς gamers που τη στήριξαν στην χαλεπή Wii U εποχή. Επίσης και από τη στιγμή που η ίδια η Nintendo ξεκίνησε μια online συνδρομητική παρακαλώ υπηρεσία, θα ήταν ίσως αναμενόμενο -να μην πω απαιτητό,πληρώνουμε πλέον για το online αγαπητή Nintendo- να έχει online multiplayer, που απουσιάζει πλήρως. Τέλος ο τίτλος ίσως είναι πλέον πολυκαιρισμένος δεδομένου πως κυκλοφόρησε το μακρινό 2012.

Και υποθαλάσσιες ανησυχίες

Τι μας άρεσε

Διαθέτει πανέξυπνο και ορθά αυξανόμενης δυσκολίας level design, ή μάλλον το καλύτερο level design 2d platform τίτλου της τελευταίας δεκαετίας εύκολα. Ο χειρισμός των χαρακτήρων είναι εξαιρετικός εμπνέοντας μας εμπιστοσύνη στο μέγιστο βαθμό πως με τη σωστή εκ μέρους μας κίνηση θα έχουμε το αποτέλεσμα που επιζητούμε. To ορθό δέσιμο των 2 ως άνω χαρακτηριστικών κάνει τον τίτλο εθιστικότατο, σε σημείο που να μην θέλετε να αφήσετε το Switch σας απο τα χέρια σας! Σε αυτό βοηθά όπως προείπαμε και η φορητή φύση της κονσόλας. Είναι επίσης εκπληκτικό πως παρότι η φόρμουλα του παιχνιδιού είναι χιλιοπαιγμένη -εδώ που τα λέμε για έναν platform τίτλο μιλάμε- σε κανένα σημεία, σε κανένα τούβλο, χαντάκι, σωλήνα ή φωτιά των 164 επιπέδων δε θα αισθανθείτε πως ο τίτλος επαναλαμβάνεται ή πως κουράζει. Λίγοι developers το έχουν καταφέρει αυτό, μέσα σε αυτούς με εξέχουσα προφανώς θέση η Nintendo.

Ο Bowser. Μπορείτε να τον κερδίσετε;

Ευχαριστούμε θερμά την CD Media, για την έγκαιρη και ευγενική παραχώρηση του τίτλου για τις ανάγκες του παρόντος review!

Καμία δικαιολογία να λείπει από τη συλλογή σας

Ο τίτλος είναι εξαιρετικός σε όλα του τα επίπεδα. Εαν δεν είχατε την τύχη να τον απολαύσετε στο Wii U η αγορά του είναι μονόδρομος. Αποτελεί το πλέον iconic game που εδραίωσε την μαμα Nintendo στον πλανήτη του gaming. Αν από την άλλη ανήκετε στη μικρή εκείνη μερίδα παικτών που τον είχε ευχαριστηθεί στο Wii U θα εκτιμήσετε την προσθήκη modes, την ενσωμάτωση του New Luigi U όπως και των νέων χαρακτήρων που σε συνδυασμό με την απολύτως φορητή υπόσταση του Switch κάνουν τον τίτλο να νιώθει σαν το σπίτι του! Σίγουρα δεν είναι αψεγάδιαστος (βλέπε έλλειψη online και παλαιότητά του), ωστόσο αποτελεί τον πρώτο must buy τίτλο του 2019!

8.1
Gameplay:
9.5
Γραφικά:
8
Μουσική:
8
Διάρκεια:
8
Features:
7

2 Comments

    Αφήστε μια απάντηση