Nintendo Switch Reviews 2

Super Mario 3D World + Bowser’s Fury Review

Super Mario 3D World + Bowser’s Fury Review
Braveheart1980
Βρείτε με σε

Το Super Mario 3D World + Bowser’s Fury είναι η ιστορία δύο πολύ διαφορετικών παιχνιδιών Mario που ταυτόχρονα ωστόσο μοιάζουν πολύ μεταξύ τους. Το Super Mario 3D World είναι ένα πιο παραδοσιακό παιχνίδι Mario που απογειώνεται όταν παίζεται με φίλους. Το Bowser’s Fury είναι ένα μικρότερο παιχνίδι, αλλά έχει τις δικές του νέες και φρέσκες ιδέες – και πιθανότατα θα θελήσετε να το παίξετε μόνοι σας.Είχαμε δει πολλα Wii U port στο Switch στο παρελθόν, τα περισσότερα από τα οποία φέρουν στον τίτλο τους ένα “deluxe” ή κάποιες νέες πρόσθετες λειτουργίες. Το Super Mario 3D World αυτό καθαυτό δεν έχει νέο περιεχόμενο, ωστόσο έχουν γίνει πολλές αλλαγές (ιδιαίτερα στο online κομμάτι του τίτλου αλλά και οπτικά) για να έρθει στα εξαιρετικά σύγχρονα standards (πρότυπα) του Mario. Παράλληλα υπάρχει το Bowser’s Fury, ένα mode το οποίο επί της ουσίας μόλις πριν από μερικές εβδομάδες δεν είχαμε ιδέα καν για το τι αφορούσε.

Το Bowser’s Fury είναι ένα ξεχωριστό παιχνίδι που μπορεί να μοιάζει με το 3D World, αλλά είναι κάτι τελείως καινούργιο και θα μπορούσε να είναι μια ματιά στο μέλλον του Mario.

Δεδομένου ότι δεν υπάρχει αλληλεπικάλυψη μεταξύ των δύο παιχνιδιών όσον αφορά τoν τρόπο που λειτουργούν, θα συζητήσουμε κάθε παιχνίδι ξεχωριστά.

Ας αρχίσουμε από την “ιστορία” του τίτλου, που σίγουρα δεν είναι το δυνατό του κομμάτι. Υπάρχει απλά για να υπάρχει, χωρίς να προσδίδει κάτι ουσιώδες όπως η λαδόκολλα στο πιτόγυρο. Εν ολίγοις μια όμορφη νύχτα και κάτω από πυροτεχνήματα, η αγία τετράς (Mario-Πράσσινος Mario-Toad-Peach) σκοντάφτει σε ένα τελείως νέο διάφανο αλλά στραβό σωλήνα. Τότε τα ηνία αναλαμβάνει ο Mario, που τον διορθώνει κλασσικά σε χρόνο dt, οπότε και ξεπροβάλλει ένα μικρό και πολύ γλυκό πλασμάτακι, μια Sprixie Princess το δίχως άλλο, που μας εξιστορεί πως ο Bowser εισέβαλλε στο βασίλειό τους και αιχμαλώτισε όλες τις Sprixie Princess! Και η δράση ξεκινά!

Το Super Mario 3D World ήταν ένας από τους καλύτερους λόγους για να αποκτήσετε το Wii U. Τελεία και παύλα. Ωστόσο πλέον δεν έχουμε 2013 (ναι τότε κυκλοφόρησε ο τίτλος) και όπως και να έχει, το Switch έχει πλέον έχει μια εξαιρετικά δυνατή βιβλιοθήκη τίτλων. Τίθεται επομένως αναπόφευκτα το ερώτημα:

Μπορεί το 3D World να ξεχωρίσει εν έτει 2021 ανάμεσα στην τεράστια και ποικιλόμορφη βιβλιοθήκη του Switch; Και απαντάμε: Ναι μπορεί.

Το 3D World αρχικά μοιάζει με ένα τυπικό παιχνίδι Mario, αλλά -πιστέψτε μας- τα φαινόμενα απατούν! Παραδοσιακά περιπλανάστε σε ένα μεγάλο χάρτη όπου επιλέγετε την επόμενη πίστα – δοκιμασία που θα θέλατε να δοκιμάσετε την τύχη σας.

Θέλουμε να το πούμε και ίσως να το αναφέραμε και πιο πριν αλλά ο καλύτερος τρόπος για να παίξετε το Mario 3D World είναι με φίλες/ους (multiplayer), καθώς το παιχνίδι είναι πραγματικά σχεδιασμένο για αυτό και κυριολεκτικά απογειώνεται! Οι παίκτες μπορούν ανά πάσα στιγμή να μπουν και να βγούν από το παιχνίδι και να επιλέξουν ανάμεσα από τους 4 playable χαρακτήρες, καθένας εκ των οποίων έχει τις δικές του ικανότητες – ο Mario είναι ο all-rounder, ο Luigi έχει το ιδιαίτερο άλμα του, η Peach μπορεί να αιωρείται έστω και στιγμιαία και ο Toad είναι ο γρηγορότερος όλων!

Να σημειώσουμε εδώ πως η έλλειψη online multiplayer στον αρχικό Wii U τίτλο, ήταν κάτι που πραγματικά έλλειπε. Από την άλλη είναι υπέροχο να βλέπουμε τη Nintendo να προσαρμόζει το παιχνίδι ώστε να ταιριάζει στις ανάγκες του σήμερα. Ακόμα και τα μίνι παιχνίδια του Captain Toad διαθέτουν πλέον έως και τέσσερις παίκτες! Ωστόσο εδώ μας την έκανε και πάλι η Nintendo με τη λογική της : δεν μπορείτε να παίξετε online με οποιονδήποτε κάτοχο του τίτλου, αλλά πρέπει να είναι υποχρεωτικά φίλος σας.

Η οπτική ποικιλία επιπέδων εδώ είναι εξαιρετική. Τα επίπεδα του 3D World ποικίλλουν και αντλούν έμπνευση από άλλα παιχνίδια Mario με τρόπους πραγματικά μαγικούς! Καμία από τις νέες ιδέες δεν χρησιμοποιείται πραγματικά παραπάνω από μία φόρα, πετυχαίνοντας έναν μοναδικό διπλό στόχο : δε κουράζει και μας κάνει να ανυπομονούμε για το επόμενο επίπεδο!

Από πλευράς δυσκολίας η πλειοψηφία των επιπέδων του παιχνιδιού είναι εύκολα για τα πρότυπα ενός Mario πάντα, γεγονός που διευκολύνεται ακόμη περισσότερο με το να παίζουν περισσότεροι παίχτες. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει αξιόλογος βαθμός δυσκολίας και οι βετεράνοι θα το τελειώσουν σε ένα βράδυ, τουναντίον. Το post game περιεχόμενο (δε σας λέμε τι ακριβώς spoiler free review αφού) είναι ένα από τα πιο δύσκολα που έχουμε συναντήσει σε οποιοδήποτε Mario τίτλο. Η ολοκλήρωση αυτού του παιχνιδιού με όλα τα πράσινα αστέρια και όλα τα Golden Flagposts θα σας πάρει αρκετό χρόνο και κυρίως προσπάθεια. Ίσως και κανά χειριστήριο φυτεμένο σε κανά τοίχο, αλλά έτσι είναι αυτά.

Από πλευράς γραφικών, το Super Mario 3D World ήταν ένα όμορφο παιχνίδι στο Wii U και εξακολουθεί να εντυπωσιάζει ακόμα και σήμερα. Είναι καθαρό με περίπλοκες λεπτομέρειες σε όλα τα επίπεδα που εμφανίζονται ακόμη περισσότερο τώρα που το παιχνίδι τρέχει στα 1080p. Ο φωτισμός του είναι το πραγματικό αποκορύφωμα του τίτλου, προσθέτοντας πολλούς πόντους στη δημιουργία μιας μοναδικής ατμόσφαιρας σε όλα τα επίπεδα. Εδώ να σημειώσουμε πως ο φωτισμός μας έκανε πολύ περισσότερο εντύπωση στο Bowser’s Fury, παρά στο Super Mario 3D World.

Mario τίτλος χωρίς εκπληκτικό soundatrack υπάρχει; Όχι και ίσως να μην υπάρξει ποτέ! Συνολικά σαν soundtrack αλλά και σαν ηχητικά εφφέ το Super Mario 3D World ξεχωρίζει, ενώ είμαστε απόλυτα σίγουροι πως κάποιες από τις μελωδίες του τίτλου θα κολλήσουν για καιρό μέσα στο κεφάλι σας ! Τέλος να σημειώσουμε πως πλέον είναι εμφανές από που προήλθαν οι jazz μουσικές επιρροές του Odyssey

Και τι γίνεται ρε Braveheart αν ανήκουμε σε αυτούς που χάρηκαν τον πρώτο τίτλο; Να το παίξουμε; Ναι, ναι και πάλι ναι! Προσωπικά παρότι θεωρούσα πως είχα λιώσει με το game στο Wii U με εξέπληξε πόσα πράγματα ξέχασα για αυτό το παιχνίδι και πόσο υπέροχο ήταν. Μοναδική επίσης αίσθηση το κλασσικό α ναι το θυμάμαι αυτό, πρέπει να πάω εκεί, να κάνω αυτό κοκ. Όσο για τους gamers που θα το δοκιμάσουν για πρώτη φορά – πραγματικά τους ζηλεύω! Είναι κυριολεκτικά ευχής έργο που ο τίτλος θα έρθει σε επαφή με την τεράστια βάση παιχτών του Switch, καθώς και αυτός αδικήθηκε από τις πενιχρές Wii U πωλήσεις. Το γιατί απέτυχε τόσο το Wii U με τόσους τίτλους αποτελεί θέμα σίγουρα κάποιου άλλου άρθρου.

Η Nintendo θα μπορούσε απλώς να μας σερβίρει το Super Mario 3D World στο Switch με τις βελτιώσεις του και αυτό θα ήταν πιθανότατα αρκετό για τους περισσότερους gamers. Αντ ‘αυτού, έχουμε την bonus προσθήκη του Bowser’s Fury, ενός εντελώς διαφορετικού παιχνιδιού από το 3D World που τυχαίνει να χρησιμοποιεί σχεδόν όλα τα στοιχεία του 3D World.

Το Bowser’s Fury ξεκινά με τον Mario να απορροφάται στον κόσμο της λίμνης Lapcat από τον Bowser Jr. Αυτός ο κόσμος έχει καταληφθεί από μια μαύρη μυστηριώδη ουσία, το μαύρο goop, και έχει κάνει τον Bowser πολύ θυμωμένο – τόσο θυμωμένο που ο Bowser Jr, ο οποίος είναι πιθανώς η αιτία όλων αυτών, ζητάει τη βοήθεια του Mario -τα ύστερα του κόσμου σαν να λέμε- για να επανέλθει ο μπαμπάς του στην γνωστή απλά κακή μορφή του 😉

Η λίμνη Lapcat είναι σχετικά μεγάλη. Μπορείτε επίσης να δείτε από το ένα άκρο στο άλλο, πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπάρχει πρακτικά loading όταν είστε εκεί. Μπορείτε να περιπλανηθείτε στα περισσότερα νησιά με τον Mario, ή μπορείτε να ταξιδέψετε με τον Plessie για να σας αφήσει όπου θέλετε. Ο Plessie δεν είναι απλώς ένας διασκεδαστικός τρόπος για να ταξιδεύετε, καθώς θα ξεκλειδώσετε διαφορετικές προκλήσεις (Cat Shines) όταν τον οδηγείτε.

Δεν είστε βέβαια μόνοι σε αυτό το quest. Εκτός από τον Plessie, ο Bowser Jr. δεν θέλει μόνο τη βοήθειά σας – είναι εδώ ΚΑΙ για να σας βοηθήσει. Μπορείτε να επιλέξετε μάλιστα πόσο πολύ μπορεί να σας βοηθήσει (λίγο, πολύ ή και καθόλου). Υπάρχει επίσης ένα 2 Player mode όπου τον ελέγχο του Bowser Jr. αναλαμβάνει ο δεύτερος παίχτης! Αυτό το mode θα λέγαμε πως είναι λίγο πιο προηγμένο από τη Co-Star λειτουργία του Galaxy και ενώ μπορείτε να ελέγξετε πλήρως τον Bowser Jr., δεν μας δίνει την αίσθηση που μας άφησε η λειτουργία δύο ή και περισσοτέρων παικτών του 3D World.

Στο Bowser’s Fury δε μαζεύετε μόνο Cat Shines χαρούμενα και ωραία γύρω από τη λίμνη Lapcat. Και ο τίτλος του -expansion να το πούμε;- δεν είναι τυχαίος, αλλά ένας από τους βασικούς μηχανισμούς του παιχνιδιού. Καθώς προχωράτε, τα πράγματα σκουραίνουν. Κυριολεκτικά.

Ο ουρανός γίνεται μαύρος και ο Bowser θα εμφανιστεί αρκετές φορές -πολλές περισσότερο από το συνηθισμένο- σε Fury mode μάλιστα οπότε …. όπου φύγει φύγει!

Καθώς συλλέγετε Cat Shines όλο και περισσότερα Giga Bells ελευθερώνονται, ώστε να μπορέσετε να γίνεται σιγά σιγά δυνατός για να αναμετρηθείτε στα ίσια με τον Bowser. Πως; Μα με τη βοήθεια των Giga Bells, με τα οποία ο Mario μετατρέπεται σε Giga Cat Mario, καθιστώντας σας σε ίδιο μέγεθος με τον Bowser.

Ασχέτως το τι διαβάζετε σε άλλα reviews, προσωπικά θεωρώ πως το Bowser’s Fury θα σας πάρει περίπου 7 ώρες για να το “ολοκληρώσετε” . Και πάλι μένοντας πιστοί στο no spoiler policy μας δε σας λέμε πολλά για το ενδεχόμενο post endgame περιεχόμενο του τίτλου. 😉

Ευχάριστη προσθήκη η νέα Snapshot δυνατότητα, όπου όπως στο Oddsey η δράση σταματά και μπορείτε να μετακινήσετε την κάμερα για να τραβήξετε φωτογραφίες, να εφαρμόσετε φίλτρα και άλλα. Τα stamps που συλλέγετε στον τρισδιάστατο κόσμο που ήταν για το Miiverse (θεός σχωρέστο και αυτό) χρησιμοποιούνται πλέον εδώ.

Τέλος θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά την CD Media για την ευγενική και έγκαιρη παραχώρηση κωδικού για τις ανάγκες του παρόντος review!

Μη το χάσετε!

Όταν κυκλοφόρησε το Super Mario 3D World στο Wii U, όλοι μας παίζαμε το παιχνίδι με ένα χαμόγελο στα πρόσωπά μας - τόσο ευχάριστο. Το ίδιο ισχύει και σήμερα, ήτοι επτά - οχτώ χρόνια αργότερα. Ενώ μπορεί να έχετε ήδη παίξει το παιχνίδι, θα εκπλαγείτε όταν ξανά-ανακαλύψετε πόσο φρέσκο ​​είναι, ενώ οι μικρές οπτικές βελτιώσεις πραγματικά το απογειώνουν! Το Bowser's Fury, όπως το 3D World πριν από επτά χρόνια, είναι fun to play, γεμάτο φρέσκες ιδέες και νέους μηχανισμούς που σας προκαλεί να ανακαλύψετε. Παραφωνία αποτελεί το online κομμάτι του τίτλου που ελέω Nintendo παρωπίδων μας αφήνει να παίξουμε ΜΟΝΟ με φίλους μας και όχι με τα εκατομμύρια των κατόχων του τίτλου

9
Συνολική βαθμολογία:
9

2 Comments

Αφήστε μια απάντηση