- [Review] Asterix & Obelix Slap Them All! 2 - 8 Φεβρουαρίου 2024
- [Review] Disney Illusion Island - 6 Δεκεμβρίου 2023
- [REVIEW] : Pokemon Scarlet : The teal mask - 12 Οκτωβρίου 2023
Τα Pokémon Sun και Pokémon Moon ήρθαν με σκοπό να κερδίσουν για ακόμη μία φορά εκατοντάδες ώρες ενασχόλησης από τον ελεύθερο χρόνο μας. Ευθύς εξαρχής θα ήθελα να σας προϊδεάσω ότι αυτοί οι τίτλοι αποτελούν ό,τι καλύτερο μας έχει παρουσιάσει η Game Freak και η Nintendo τα τελευταία χρόνια. Οπότε και πριν καν ξεκινήσω να αραδιάζω τους λόγους για τους οποίους τα Pokémon Sun και Moon συνιστούν την καλύτερη έκδοση Pokémon μέχρι στιγμής, θα πρότεινα να σηκωθείτε από πολυθρόνες, καρέκλες, κρεβάτια, ανάκλιντρα και πουφ για να τις αποκτήσετε.
[su_youtube_advanced url=”https://youtu.be/jgORXFDslZM” width=”280″ controls=”no” autoplay=”yes” loop=”yes” rel=”no” theme=”light”]
Αρχικά, όπως σε όλα τα Pokémon παιχνίδια έτσι και εδώ, η ιστορία εκτυλίσσεται σε μία καινούργια τοποθεσία που ονομάζεται Αλόλα. Χαβανέζικο κλίμα, κοκοφοίνικες, πολύχρωμα μπλουζάκια με λουλουδάκια, παντοφλίτσες και μαγιό θα παρελάσουν μπροστά στα μάτια σας από το πρώτο δευτερόλεπτο. Μέσα στην τροπική αυτή αίσθηση της ξεγνοιασιάς και ευθυμίας καλείστε να φτιάξετε το χαρακτήρα σας μέσα από αρκετές, αλλά εντέλει περιορισμένες, επιλογές ένδυσης και προσώπου. Εξακολουθείτε να λαμβάνετε τον έλεγχο ενός παιδιού γύρω στα 10 που μόλις μετακόμισε και πρέπει να γνωρίσει τον κόσμο. Αυτό που ωστόσο έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον αυτή τη φορά είναι ότι το παιχνίδι δίνει έμφαση στην ιστορία. Από την αρχή του παιχνιδιού θα δείτε ένα μυστηριώδες Pokémon με το όνομα Cosmog που το κουβαλά στην τσάντα της μία επίσης παράξενη κορασίδα, θα αναμειχθείτε στους σκοπούς δύο οργανώσεων, της Aether και της Skull και θα γίνετε μάρτυρες της ύπαρξης Pokémon από άλλους κόσμους. Τα εισαγωγικά δεν μπήκαν τυχαία…
Οι βετεράνοι των παιχνιδιών θα βρεθούν σε ευχάριστη θέση, όταν συνειδητοποιήσουν ότι, συγκριτικά επί παραδείγματι με τις Pokémon X και Y, υπάρχει λόγος να διαβάζει κανείς τα κείμενα των διαλόγων και ότι το μότο «θα τα πιάσω όλα» δεν είναι το μοναδικό περιεχόμενο του τίτλου. Καλό βήμα για τη σειρά και κάτι που γενικότερα θα έπρεπε να μας απασχολήσει, μιας και ανήκει στην κατηγορία των RPG τα οποία κατεξοχήν συνοδεύονται από πλοκή που κεντρίζει το ενδιαφέρον του παίχτη. Βάσει της νέας αυτής κατεύθυνσης των τίτλων, έχουν γίνει και αλλαγές που δίνουν μία νότα φρεσκάδας, με πρώτη και πιο σημαντική την αφαίρεση των Γυμναστηρίων και των τεσσάρων Ελίτ. Στη θέση αυτών υπάρχουν οι Captains, τα totem Pokémon και οι Kahunas. Κάθε ένα από τα τέσσερα νησιά της Αλόλα έχει την πρόκλησή του, η οποία ουσιαστικά είναι να νικήσετε στις δοκιμασίες που οι Captains του νησιού θα θέσουν και μετά να αντιμετωπίσετε τον ένα και μοναδικό Kahuna του νησιού. Οι δοκιμασίες μπορεί να είναι να φωτογραφήσετε κάποιο Pokémon με το poke finder αλά Pokémon snap, να λύσετε ένα γρίφο να νικήσετε Pokémon και στο τέλος να τα βάλετε με το totem Pokémon, ήτοι ένα Pokémon αρκετά ενισχυμένο στα στατιστικά που καλεί κιόλας παρέα… Γενικά σε κάθε νησί δε θα κάνετε τα ίδια. Πάει η λογική: δρόμος, πόλη, Γυμναστήριο, έμβλημα, HM και πάλι από την αρχή.
Ααααχ τα HM. Οι κινήσεις που οπωσδήποτε έπρεπε να ήξεραν τα Pokémon σας για να προχωρήσετε την ιστορία, τα οποία σας γέμιζαν την ομάδα με άχρηστα Pokémon, σκλάβους -κατά μία έννοια- αυτών, μόνο και μόνο για να μπορείτε να πετάξετε από μία πόλη στην άλλη, να μετακινήσετε ένα βράχο κλπ.. Αυτά αγαπητοί, αποτελούν παρελθόν. Στη θέση τους υπάρχει ο μηχανισμός Poké ride ο οποίος επιτρέπει με το πάτημα ενός κουμπιού την ανάβαση του χαρακτήρα σας σε ένα προκαθορισμένο Pokémon που κάνει ακριβώς αυτό που τα HM έκαναν. Τόσο απλό και χρειάστηκαν 20 χρόνια για να γίνει. Εν πάση περιπτώσει κάλιο αργά παρά ποτέ.
Δεύτερη μέγιστη προσθήκη είναι το Pokémon Refresh το οποίο αντικαθιστά το Pokémon Amie της προηγούμενης γενιάς, ωστόσο είναι τόσο καλύτερα ενσωματωμένο στον πυρήνα του παιχνιδιού που το καθιστά αναγκαίο. Περιποιήστε το πλάσμα σας μετά από τις μάχες, το ταΐζετε και το χαϊδεύετε με σκοπό τη δημιουργία δεσμού φιλίας μαζί του αλλά και για να το θεραπεύσετε από αρνητικές καταστάσεις όπως παράλυση, δηλητήριο κ.λπ.. Η ενασχόλησή σας δεν είναι χάσιμο χρόνου σε καμία περίπτωση. Το Pokémon σας θα μπορεί να αποφεύγει επιθέσεις, να γιατρεύεται γρηγορότερα εντός της μάχης και να λαμβάνει περισσότερους πόντους εμπειρίας.
Πέρα από τα ανωτέρω υπάρχει το Poké Pelago, νησάκια που μπορούν να πηγαίνουν και να περνούν καλά τα Pokémon που δεν έχετε στην ομάδα σας. Σε μικρό βαθμό έχει στοιχεία διαχείρισης με το σύστημα των φασολιών. Βάζεις και περιμένεις να δεις πόσα Pokémon, που δεν έχεις πιάσει, θα έρθουν στα νησάκια που φτιάχνεις, τα οποία μπορεί να χαρούν τόσο πολύ που θα μπουν σε poke ball και θα γίνουν δικά σου. Καλή προσθήκη που σε βοηθά να συμπληρώσεις το Poké Dex σου. Πράγμα που με οδηγεί στο επόμενο θέμα που θα ‘θελα να θέσω και να συγχαρώ την Game Freak για την καλύτερη απεικόνιση του Poké Dex τα τελευταία χρόνια. Δεν είναι μόνο ότι είναι ένα Rotom αλλά το γεγονός ότι δίνει πολλές πληροφορίες για το τι έχεις πιάσει, πόσες μορφές εξέλιξης υπάρχουν ενώ σε πληροφορεί και για το ποσοστό επί τοις εκατό της συμπλήρωσής του. Όλα με το που αιχμαλωτίσεις ένα νέο Pokémon. Και το κερασάκι στην τούρτα; Το παιχνίδι σου επιτρέπει να βάλεις το νέο Pokémon απευθείας στην ομάδα σου και να στείλεις κάποιο άλλο στα γνωστά Box.
Στον τομέα των γραφικών το παιχνίδι έκανε πολλά βήματα μπροστά, συγκριτικά με την τελευταία 3D προσπάθειά του. Τα μοντέλα είναι πιο λεπτομερή, η κάμερα είναι δυναμική και όχι κλειδωμένη από πάνω, οι εκπαιδευτές εμφανίζονται και στις μάχες δίνοντας επιτέλους την ίδια αίσθηση που τα anime χρόνια μας προσφέρουν, ενώ η μόνιμη παρουσία του χάρτη στην κάτω οθόνη είναι βολική το δίχως άλλο. Ωστόσο, τα καλύτερα γραφικά θέλουν θυσίες στο ταπεινό 3DS. Καταρχάς το στερεοσκοπικό 3D δε δουλεύει σε κανένα σημείο του παιχνιδιού. Δεν ξέρω πόσοι το χρησιμοποιούσαν στα προηγούμενα παιχνίδια -εγώ δεν ήμουν μέσα σε αυτούς- αλλά όσοι το έκαναν πιθανό να δυσαρεστηθούν. Προσωπική άποψη: δε χάθηκε και ο κόσμος. Έπειτα, στο παλιό 3DS XL που έπαιξα το παιχνίδι υπάρχει φανερή πτώση των καρέ όταν μάχονται άνω των 2 Pokémon στην ίδια οθόνη το οποίο σημαίνει κατεξοχήν καθυστέρηση στις battle royal με τέσσερις εκπαιδευτές ταυτόχρονα το οποίο είναι και ένα από τα καινούργια στοιχεία του παιχνιδιού. Και πάλι εντούτοις δε θεωρώ ότι είναι θέμα μεμψιμοιρίας, καθώς το παιχνίδι είναι βασισμένο σε γύρους και ως εκ τούτου δε θα χάσετε επειδή αργούν να απεικονιστούν οι ήδη εκτελεσμένες εντολές σας. Κατά το μεγαλύτερο μέρος του παιχνιδιού δε θα υπάρχει ουδεμία καθυστέρηση και συνεπώς δε θα ενοχληθείτε.
Αυτό που είναι όμως προβληματικό είναι το Festival Plaza. Αποτελεί μία περιοχή στην οποία κερδίζετε ειδικούς πόντους και επί της ουσίας είναι και ένα hub για τη σύνδεσή σας στο διαδίκτυο. Τυπική Nintendo εδώ. Ο γράφων δεν μπορεί να κατανοήσει για ποιο λόγο το απλό και θετικά αξιολογημένο PSS (Player Search System) των X & Y, αντικαταστάθηκε από το festival plaza. Αυτό που παλιά ήταν ένα απλό άγγιγμα και συνδεόσουν στο διαδίκτυο για μάχες και ανταλλαγές, ξαφνικά απαιτεί να ανοίξεις μενού, να μπεις στη plaza, να μπεις σε άλλο υπομενού και να συνδεθείς σταματώντας ουσιαστικά να παίζεις το παιχνίδι. Αψυχολόγητη κίνηση και θεωρώ ότι αποτελεί και έναν από τους λόγους που το πρώτο global mission, που απαιτούσε τη συμμετοχή όλων των παικτών για την αιχμαλώτιση 100 εκατομμυρίων Pokémon αρκεί να δήλωνες τη συμμετοχή σου στο festival plaza, απέτυχε. Δεν υπάρχει τρόπος να μαθαίνεις τις global mission εντός του παιχνιδιού. Δυστυχώς.
Μία τελευταία σημαντική παράλειψη είναι αυτή ενός quest log. Θα συναντήσετε χαρακτήρες που θα σας ζητήσουν να πιάσετε το τάδε Pokémon ή να κάνετε μία αγαθοεργία. Αν δεν ολοκληρώσετε το αίτημα εκείνη τη στιγμή και επανέλθετε στο παιχνίδι μετά από καιρό δεν υπάρχει πουθενά η πληροφορία για το ποιες αποστολές εκκρεμούν ή από που τις πήρατε. Θυμίζει old school RPG αλλά η πραγματικότητα είναι ότι ένα αναζητησιολόγιο (ωραίος εξελληνισμός) είναι απαραίτητο.
Είπαμε τόσα και ούτε καν μιλήσαμε για τα Ultra Beasts, τις Ζ-κινήσεις και τα Αλόλαν Pokémon. Ωραίες προσθήκες και ειλικρινά ακόμη και με μία ή καμία εξ αυτών το παιχνίδι θα διέφερε αρκετά από τα προηγούμενα ώστε να πρέπει να το αγοράσετε. Οι Z-κινήσεις θυμίζουν τα summon άλλων RPG, ήτοι μία καταστροφική επίθεση που γίνεται μία φορά κατά τη μάχη. Μπορεί να μην υπάρχουν νέες Mega Evolutions, ωστόσο οι Ζ-κινήσεις έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και είναι αν μη τι άλλο εντυπωσιακές. Οι Αλόλαν μορφές των Pokémon είναι ένας τρόπος παλιά και αγαπημένα πλάσματα να αποκτήσουν νέο ενδιαφέρον ενώ τα Ultra Beasts… δε θα πω, ας δείτε με τα μάτια σας καλύτερα.
[wp-review id=”9462″]