- [Review] Asterix & Obelix Slap Them All! 2 - 8 Φεβρουαρίου 2024
- [Review] Disney Illusion Island - 6 Δεκεμβρίου 2023
- [REVIEW] : Pokemon Scarlet : The teal mask - 12 Οκτωβρίου 2023
Μετά τα Final Fantasy και Dragon Quest ήταν η σειρά των Kingdom Hearts να αποκτήσουν το δικό τους παιχνίδι μουσικής-ρυθμού και έτσι έχουμε πλέον το Kingdom Hearts Melody of Memory που ευελπιστεί να μας ταξιδέψει. Το καταφέρνει όμως;
Αρχικά το παιχνίδι μας προσφέρει 3 βασικά modes: το World Tour, το Versus και το Co-op. Το World Tour αποτελεί την εμπειρία ενός παίκτη που παρέχει την ιστορία και την προετοιμασία σας για το πώς παίζεται το παιχνίδι. Ως προς την πλοκή θα απογοητευτούν οι φανατικοί της σειράς καθώς από τις έως 10 ώρες της συνολικής διάρκειας, περίπου είκοσι λεπτά προς το τέλος αποτελούν νέα στοιχεία. Όλο το υπόλοιπο ταξίδι είναι στην ουσία μια επανάληψη του τι έχει συμβεί από το πρώτο KH έως και το πιο πρόσφατο KH3. Ο σκοπός βέβαια του τίτλου, όπως προκύπτει και από το όνομά του, είναι η ανάμνηση, συνεπώς τα καταφέρνει καλά με το να θυμίσει στους βετεράνους από που ξεκίνησαν όλα. Ωστόσο, δε σημαίνει ότι οι νέοι στα KH θα το εκτιμήσουν ή θα αντιληφθούν όσα έχουν γίνει. Όχι ότι έχει βαθύ νόημα το γεγονός ότι κάποιοι έφηβοι μπαίνουν στον κόσμο της Disney με κάστρα, πριγκίπισσες και τον Γκούφυ, αλλά κουβέντα να γίνεται…
Αναφορικά με τον τρόπο παιχνιδιού, μεταβαίνετε από κόσμο σε κόσμο με τρόπο γραμμικό κατά κύριο λόγο και προσπαθείτε να τελειώσετε κάθε επίπεδο με όσο μεγαλύτερο σκορ μπορείτε πετυχαίνοντας ταυτόχρονα τις αποστολές που έχει όπως “τερματίστε με HP μεγαλύτερο του 30%, χτυπήστε όλα τα βαρέλια” κ.τ.ό.. Η ομάδα σας έχει τρεις χαρακτήρες, οι οποίοι κινούνται αυτόματα, ενώ εχθροί και αντικείμενα έρχονται προς τα εσάς. Θα χρησιμοποιήσετε τα L, R και A για να χτυπήσει ο κάθε ένας χαρακτήρας σας την κατάλληλη στιγμή. L για αυτόν που βρίσκεται αριστερά, R για αυτόν στα δεξιά και A για τον αρχηγό σας που είναι στη μέση. Θα σας ζητηθεί κάποιες φορές να χτυπήσετε δύο ή και τρεις εχθρούς που έρχονται ταυτόχρονα, οπότε θα πιέσετε τα αντίστοιχα κουμπιά, να πηδήξετε με το Β για να αποφύγετε μια επίθεση, να προκαλέσετε μία σε έναν ιπτάμενο αντίπαλο ή ακόμη και να πετάξετε για να μαζέψετε νότες και τέλος θα πατήσετε το Χ για να χτυπήσετε τους κρυστάλλους για μια ειδική κίνηση. Όλα είναι θέμα χρονικής ακρίβειας για αυτό χρειάζετε να παρακολουθείτε πάντα την ένδειξη στόχου στην οθόνη σας. Ένα θετικό στο χειρισμό είναι ότι αν ο στόχος είναι ένας τη φορά, τότε μπορείτε να χρησιμοποιείτε μόνο το Α και ο σωστός χαρακτήρας της ομάδας σας θα χτυπήσει, ώστε να μη μπερδεύεστε με τα τρία κουμπιά.
Εκτός από αυτά τα τυπικά επίπεδα υπάρχουν: οι μάχες με αφεντικά και οι καταδύσεις μνήμης (Memory Dives), τα οποία παίζουν διαφορετικά. Οι μάχες με αφεντικά μοιάζουν περισσότερο με όσα έχουμε δει σε άλλα παιχνίδια ρυθμού, είτε σε smartphone είτε επί παραδείγματι στα εκπληκτικά theatrythm final fantasy. Με σκοπό και πάλι την ακρίβεια, θα σας ζητηθεί να κινήσετε ένα ή δύο αναλογικούς μοχλούς προς την απαιτούμενη κατεύθυνση και να κρατήσετε πατημένο το ζητούμενο κουμπί για όσο δείχνει η οθόνη. Οι καταδύσεις μνήμης έχουν όμοιο τρόπο χειρισμού με τις μάχες αφεντικών αλλά αντί για τρισδιάστατο φόντο, έχουν προσχεδιασμένο βίντεο να τρέχει. Αν και όμορφο οπτικά, τεχνικά δημιουργεί προβλήματα όπως ελαφριά πτώση καρέ και μπέρδεμα των χρωμάτων του βίντεο με τα εικονιζόμενα κουμπιά. Εξάλλου, σε ένα παιχνίδι που η ματιά του παίκτη είναι προσηλωμένη στα ζητούμενα που έρχονται κατά ριπάς, δύσκολα ένα όμορφο φόντο μπορεί να εκτιμηθεί.
Κάπου εδώ να αναφέρω ότι το παιχνίδι προσφέρει τρία επίπεδα δυσκολίας και την επιλέγετε πριν από κάθε κόσμο ή αποστολή. Επιπλέον, οι διαθέσιμες ομάδες σας είναι 4 (με τρεις χαρακτήρες η καθεμία) στο σύνολο, οι οποίες δεν μπορούν να τροποποιηθούν ουσιαστικά ή έστω εικαστικά, αφού δεν υπάρχουν διαφορετικές εμφανίσεις για τους χαρακτήρες, απορίας άξιο γιατί. Που και που θα σας συντροφεύσουν γνωστοί ήρωες της Disney, όπως η Άριελ, ο Αλαντίν, ο Ηρακλής, το Τέρας και η Μουλάν αλλά δεν έχουν κάτι το ιδιαίτερο να προσφέρουν. Παρόμοια απορία απέκτησα και για το λόγο που μετά από κάθε επίπεδο συλλέγετε εκτός από πόντους εμπειρίας και αντικείμενα ενώ μπορείτε να συνθέσετε νέα, αφού στην πράξη πολύ λίγο επηρεάζουν τη φύση του τίτλου ή την εμπειρία σας. Η μόνη σύνθεση που δικαιολογώ, είναι για τη δημιουργία μουσικών κομματιών, ως τρόπο ξεκλειδώματος έξτρα υλικού. Τα μουσικά κομμάτια είναι επιλέξιμα ανά πάσα στιγμή στο κύριο μενού του παιχνιδιού και είναι ένας από τους λόγους για να αγοράσετε τον τίτλο.
Από τα λοιπά modes, το Versus σας φέρνει αντιπάλους με άλλους παίκτες τόσο τοπικά (αρκεί να έχουν το δικό τους Switch) όσο και μέσω διαδικτύου, με σκοπό το καλύτερο σκορ. Το ιδιαίτερο της συγκεκριμένης επιλογής παιχνιδιού είναι ότι ο αντίπαλός σας μπορεί να προσπαθήσει να σας ξεγελάσει με επιπλέον στόχους ώστε να σας κάνει να χάσετε την αλυσίδα σας και άρα να κερδίσετε λιγότερους πόντους. Δε θα ασχοληθείτε ωστόσο πέρα από μερικές φορές.
Πολύ καλύτερο είναι το Co-op που μπορεί να παιχτεί τοπικά με ένα Switch και δύο παίκτες με ένα joycon ο καθένας. Μολονότι περιορισμένο από το πεπερασμένο και σχετικά μικρό αριθμό επιπέδων, έχει πλάκα και αξίζει να το διασκεδάσετε στον καναπέ σας.
Στον τομέα των γραφικών το παιχνίδι δε διεκδικεί δάφνες και ούτε προσπαθεί να κάνει κάτι περισσότερο από το ελάχιστο. Τα επίπεδα δεν έχουν ενδιαφέρον, τα Memory dives μπερδεύουν και τα καρέ δεν είναι πάντα σταθερά στα 30. Από την άλλη η μουσική είναι αυτή που θα ας κεντρίσει. Περίπου 130 κομμάτια είναι διαθέσιμα και μεταξύ αυτών και γνωστές μελωδίες ταινιών της Disney. Χωρίς όμως να θέλω να είμαι υπερβολικά αυστηρός, θα ήθελα το κάτι παραπάνω στην ακουστική ποιότητα.
Από τα λοιπά modes, το Versus σας φέρνει αντιπάλους με άλλους παίκτες τόσο τοπικά (αρκεί να έχουν το δικό τους Switch) όσο και μέσω διαδικτύου, με σκοπό το καλύτερο σκορ. Το ιδιαίτερο της συγκεκριμένης επιλογής παιχνιδιού είναι ότι ο αντίπαλός σας μπορεί να προσπαθήσει να σας ξεγελάσει με επιπλέον στόχους ώστε να σας κάνει να χάσετε την αλυσίδα σας και άρα να κερδίσετε λιγότερους πόντους. Δε θα ασχοληθείτε ωστόσο πέρα από μερικές φορές.
Πολύ καλύτερο είναι το Co-op που μπορεί να παιχτεί τοπικά με ένα Switch και δύο παίκτες με ένα joycon ο καθένας. Μολονότι περιορισμένο από το πεπερασμένο και σχετικά μικρό αριθμό επιπέδων, έχει πλάκα και αξίζει να το διασκεδάσετε στον καναπέ σας.
Στον τομέα των γραφικών το παιχνίδι δε διεκδικεί δάφνες και ούτε προσπαθεί να κάνει κάτι περισσότερο από το ελάχιστο. Τα επίπεδα δεν έχουν ενδιαφέρον, τα Memory dives μπερδεύουν και τα καρέ δεν είναι πάντα σταθερά στα 30. Από την άλλη η μουσική είναι αυτή που θα σας κεντρίσει. Περίπου 130 κομμάτια είναι διαθέσιμα και μεταξύ αυτών και γνωστές μελωδίες ταινιών της Disney. Χωρίς όμως να θέλω να είμαι υπερβολικά αυστηρός, θα ήθελα το κάτι παραπάνω στην ακουστική ποιότητα.
Η μελωδία της... απορίας
Το Kingdom Hearts Melody of Memory είναι διασκεδαστικό αλλά όχι όσο θα έπρεπε. Κάποιες επιλογές όπως η μη παραμετροποίηση των ομάδων ή των χαρακτήρων σας, τα επαναλαμβανόμενα επίπεδα, η απλή απεικόνιση στον οπτικό τομέα και τα σχετικά αδύναμα modes δύο παικτών απομακρύνουν τον τίτλο από τον τύπο της εμπειρίας που θα έπρεπε να προσφέρει. Προσθέστε σε αυτά την υψηλή τιμή, τις ανούσιες συνθέσεις αντικειμένων και την απουσία νέας πλοκής και έχετε ένα παιχνίδι ρυθμού κατώτερου των Theatrythm Final Fantasy παιχνιδιών και συνάμα ηγετών του είδους όπως τα Guitar Hero. Με λιγότερο περιεχόμενο και διαφημίσεις, θα μπορούσε να είναι και παιχνίδι για κινητά και αυτό δεν είναι καλό.