Nintendo Switch Reviews 1

The Legend of Zelda: Echoes of Wisdom [Switch Video Review]

Braveheart1980
Βρείτε με σε

Μετά από τόσο σπουδαία παιχνίδια όπως το The Legend of Zelda: Breath of the Wild και το Tears of the Kingdom, ήταν δύσκολο να φανταστεί κανείς ποιες κατευθύνσεις θα έπαιρνε η σειρά Zelda για να εκπλήξει ξανά τους παίκτες. Ωστόσο, η Nintendo κατάφερε να το ξανακάνει με έναν τίτλο που, με το δικό του τρόπο, θα έσπαγε και πάλι πολλές από τις συμβάσεις του franchise από την πιο άμεση παραδοχή του: έναν τίτλο που, παρόμοιο με το φετινό Princess Peach Showtime! Είμαστε εδώ για να σας μεταφέρουμε πώς μας φάνηκε αυτή η περιπέτεια, η οποία έχει ως στόχο να χρησιμοποιήσει τη δημιουργικότητά μας με τρόπους που δεν έχουμε ξαναδεί στο franchise, αφήνοντας τις συμβατικές μάχες στο παρασκήνιο για χάρη νέων και ενδιαφερόντων μηχανισμών, όπως η δημιουργία αντιγράφων βλ Echoes.

Για εμάς τους “παλιούς” θα ήθελα ευθύς εξαρχής να σας τονίσω πως πρόκειται για ένα σύγχρονο Solomon’s Key με πρωταγωνίστρια την Zelda. Τόσο απλά και τόσο κατανοητά.

Στο The Legend of Zelda: Echoes of Wisdom μια σειρά από ρήγματα καταπίνουν τα πάντα στο πέρασμά τους, επηρεάζοντας την ειρήνη όλων των πόλεων της Hyrule και βγάζοντας εκτός μάχης ακόμα και τον θρυλικό Link. Χωρίς να υπάρχει ήρωας για να σώσει την κατάσταση, το βάρος της διάσωσης πέφτει στην πριγκίπισσα Zelda, η οποία θα αναλάβει τον πρωταγωνιστικό ρόλο, συνοδευόμενη από τη μυστηριώδη νεράιδα Tri για να σώσει το λαό της σε μια περιπέτεια που θα την οδηγήσει από θανατηφόρες ερήμους μέχρι dungeons γεμάτα κινδύνους και γρίφους. Το να παίζεις ως Zelda είναι αρκετά διαφορετικό από το να παίζεις ως Link. Μα πως θα ρωτήσετε; Μα χρησιμοποιώντας τις νέες ικανότητες της Zelda!

Η κυριότερη από αυτές είναι η ικανότητα να φτιάχνει ένα τέλειο αντίγραφο ενός αντικειμένου ή ενός εχθρού που βρίσκεται στον κόσμο, που ονομάζεται Echoes. Μα τι είναι τα Echoes τέλος πάντων; 

Λοιπόν, όπως ανέφερα νωρίτερα, η Zelda μπορεί να δημιουργήσει ένα τέλειο αντίγραφο πολλών αντικειμένων και σχεδόν κάθε εχθρού, και στη συνέχεια να τους καλέσει κατά βούληση. Υπάρχουν μερικοί περιορισμοί, καθώς κάθε echo έχει ένα κόστος και έχετε ένα όριο στο πόσο από αυτό το κόστος που μπορείτε να ξοδέψετε με τη μία, κάτι που μεγαλώνει λίγο περισσότερο καθώς προχωράτε στο παιχνίδι μειώνοντας το κόστος και αυξάνοντας το όριο. Για παράδειγμα, ένα μόνο ξύλινο κιβώτιο κοστίζει ένα από τα τρίγωνα της Tri, οπότε στην αρχή του παιχνιδιού μπορείτε να δημιουργήσετε τρία ταυτόχρονα, ενώ ένα Spear Moblin κοστίζει τρία τρίγωνα, οπότε μπορείτε να φέρετε στη μάχη  μόνο ένα.

Αυτός ο περιορισμός είναι ένας κατεξοχήν μηχανισμός του τίτλου και ως τέτοιος είναι παρών σε κάθε πτυχή του παιχνιδιού. Τα Echoes είναι ο κύριος τρόπος μάχης και θα πρέπει να νικήσετε και να συλλέξετε όσο το δυνατόν περισσότερα εχθρικά Echoes για να δημιουργήσετε το οπλοστάσιό σας. Είναι επίσης ο καλύτερος τρόπος για να διασχίζετε το περιβάλλον, να ανεβαίνετε βουνά, να διασχίζετε χαράδρες και να ανατινάζετε ραγισμένους τοίχους.

Βέβαια ας μην ξεχνάμε πως ο περιορισμός είναι η γενέτειρα της δημιουργικότητας, και με δεκάδες Echoes στη διάθεσή σας ανά πάσα στιγμή, η δημιουργικότητα είναι απόλυτη ανάγκη σε όλη τη διάρκεια του ταξιδιού σας. Είναι ένα ωραίο game loop, το να σας παρουσιάζεται ένα πρόβλημα – είτε πρόκειται για έναν εχθρό, είτε για ένα παζλ, είτε απλώς για μια περιοχή που πρέπει να διασχίσετε – και στη συνέχεια να βρείτε πώς να λύσετε αυτό το πρόβλημα με τα εργαλεία που έχετε στη διάθεσή σας. Το γεγονός ότι δεν μπορείτε να λάβετε άμεσα μέρος σε μάχη (ως επί το πλείστον) σημαίνει ότι η επιλογή ενός λανθασμένου Echoe μπορεί να έχει ολέθριες συνέπειες, οπότε κάθε βήμα του τίτλου κρύβει και μια απαιτούμενη στρατηγική προσέγγιση.

Ανησυχούσα λίγο ότι θα ήταν πολύ εύκολο να χρησιμοποιείτε ξανά και ξανά και ξανά τα ίδια Echoes και να αγνοήσετε τα υπόλοιπα, αλλά το level design είναι τέτοιο που θέλοντας και μη αναγκάζεστε να αλλάζετε Echoes συχνά πυκνά.

Εκτός από τα Echoes, υπάρχουν και μερικά άλλα εργαλεία στη διάθεσή σας. Το Bind είναι το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο και λειτουργεί ως προέκταση κάτι σαν το Magnesis ή το Ultrahand από το Breath of the Wild και τη συνέχειά του, αντίστοιχα. Σας επιτρέπει να σηκώνετε ένα αντικείμενο ή έναν εχθρό και να τον μετακινείτε, κάτι που είναι χρήσιμο για την επίλυση γρίφων ή απλά για να ρίξετε έναν εχθρό από έναν γκρεμό. Μπορεί επίσης να αντιστραφεί, ώστε οι εχθροί και τα αντικείμενα να σας τραβούν, κάτι που είναι εξαιρετικά χρήσιμο, σε συνδυασμό με το πιστό Crawltula, που συνδυαστικά προσφέρει έναν σίγουρο τρόπο για να σκαρφαλώσετε σχεδόν κάθε ψηλό βράχο στο παιχνίδι.

Υπάρχει επίσης το Swordfighter mode, το οποίο δίνει στη Zelda πρόσβαση στις κινήσεις του Link, οι οποίες αρχικά αποτελούνται μόνο από ένα σπαθί, αλλά αυξάνονται κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Προσωπικά, είμαι διχασμένος σχετικά με αυτό. Από τη μία πλευρά, αισθάνομαι ότι κοπιάρεςι στεγνά τον τρόπο που έχουμε συνθίσει να παίζουμε με τον Link και όχι τη Zelda, ωστόσο αλλά είναι αρκετά καλά ισορροπημένο ώστε να μην αποτελεί τεράστιο πρόβλημα. Μπορείτε να παραμείνετε στη λειτουργία Swordfighter μόνο για ένα μικρό χρονικό διάστημα, και ενώ μπορείτε να παρατείνετε αυτό το διάστημα αργότερα στο παιχνίδι, ποτέ μα ποτέ δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλο, διασφαλίζοντας έτσι πως δε θα παίζουμε έναν Link με Zelda skin, που αρκετοί ίσως φοβόντουσταν.

Αυτό σημαίνει ότι, στη μάχη τουλάχιστον, η λειτουργία Swordfighter γίνεται ουσιαστικά η τελευταία λύση. Δεν μπορείτε απλά να τη χρησιμοποιείτε ως την πρώτη σας κίνηση, επειδή θα ξεμείνετε από ενέργεια πολύ γρήγορα και θα γυρίσετε πίσω στο σετ κινήσεων της Zelda. Εδώ να σημείωσουμε πως γενικά η ενέργεια δεν είναι ιδιαίτερα εύκολο να βρεθεί στον τίτλο – με την εξαίρεση ίσως και κατάχρησης των smoothies.

Τούτου λεχθέντος, η λειτουργία Swordfighter χρησιμοποιείται κατά κόρον στις μάχες με τα bosses, οι οποίες μοιάζουν λίγο βαρετές είναι η αλήθεια, αν τα λάβετε όλα υπόψη. Λίγες μάχες με bosses βασίζονται στις ικανότητες της ίδιας της Zelda, συχνά απαιτείται μόνο ένα ή δύο Echoes για να τα ρίξετε κάτω και στη συνέχεια να ξεχυθείτε με μια πλήρη επίθεση στη λειτουργία Swordfighter. Εύχομαι να υπήρχαν περισσότερες ευκαιρίες για τη Zelda να επιδείξει τις ικανότητές της που προσανατολίζονται περισσότερο σε γρίφους στις μάχες με τα bosses, αλλά όλα τα bosses είναι τουλάχιστον διασκεδαστικά, οπότε δεν μπορώ να παραπονεθώ πολύ.

Η αφήγηση είναι γεμάτη ανατροπές και εκπλήξεις, κρατώντας τον παίκτη σε αγωνία μέχρι το τέλος. Οι διάλογοι είναι καλογραμμένοι και οι χαρακτήρες έχουν βάθος και προσωπικότητα, κάνοντας την ιστορία ακόμα πιο ελκυστική.Δεν θα σας κάνω spoiler, ΩΣΤΟΣΟ δε γίνεται να μη σας πως ότι υπάρχει ένα υπέροχο καστ βασικών χαρακτήρων και πολλοί άλλοι που θα συναντήσετε στην πορεία. Σχεδόν κάθε χαρακτήρας με τον οποίο είστε αναγκασμένοι να αλληλεπιδράσετε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας είναι ενδιαφέρων και απίστευτος, ενώ ακόμα και δευτερεύοντες χαρακτήρες είναι εξίσου διασκεδαστικοί.

Και σίγουρα υπάρχουν και πολλοί δευτερεύοντες . Υπάρχουν πολλά side quests στο Echoes of Wisdom, πολλά από τα οποία θα σας βάλουν να δείξετε σε NPCs συγκεκριμένα echoes, κάτι που ακούγεται σαν να είναι εύκολο, αλλά στην πραγματικότητα είναι αρκετά περίπλοκο μερικές φορές. Οι NPCs δεν ξέρουν πάντα τι ακριβώς θέλουν, και ακόμα και αν το ξέρουν, δεν είναι πάντα οι καλύτεροι στο να σας πουν τι είναι αυτό.

Πάμε τώρα να εξετάσουμε το επίπεδο ελευθερίας που παρέχεται στη Zelda στο Echoes of Wisdom. Ας μην κρυβόμαστε :  δεν πρόκειται για κάτι σαν το Breath of the Wild, όπου μπορείτε να ξεκινήσετε το παιχνίδι και να ζουμάρετε κατευθείαν στο κάστρο για να πολεμήσετε τον Ganon. Υπάρχει μια χαλαρή δομή, με το παιχνίδι να χωρίζεται σε δύο κύρια μέρη, καθένα από τα οποία έχει μια ποικιλία πραγμάτων να κάνετε, και όλα αυτά μπορούν να ολοκληρωθούν με οποιαδήποτε σειρά. Το πρώτο μέρος του παιχνιδιού προσφέρει δύο dungeons που πρέπει να νικήσετε, και μπορείτε να τα κάνετε με όποια σειρά θέλετε, ή μπορείτε απλά να τα αγνοήσετε και να εξερευνήσετε ολόκληρο τον κόσμο, αν αυτό θέλετε να κάνετε. Αλλά αν θέλετε να ξεκλειδώσετε περισσότερα από την ιστορία, θα πρέπει να ολοκληρώσετε και τα δύο. Μετά από αυτό, ε μην περιμένετε να σας τα αποκαλύψουμε όλα!

Ακόμα και με τα πρώτα εργαλεία που έχετε στη διάθεσή σας, το να διασχίσετε όλο τον κόσμο είναι σε μεγάλο βαθμό απεριόριστη. Μπορεί να μην είστε σε θέση να χώσετε το κεφάλι σας σε κάθε σπηλιά μέχρι να μαζέψετε μερικές αναβαθμίσεις και echoes, αλλά κάθε σπιθαμή του χάρτη μπορεί να γίνει προσβάσιμη και μάλιστα από νωρίς στον τίτλοι. Και επειδή σας δίνονται τα εργαλεία για να σκαρφαλώσετε οτιδήποτε, το να ακολουθείτε μονοπάτια είναι λίγο πολύ … μπαναλ

Ωραία θα πείτε  πάλι βρε Braveheart, τόσο αψεγάδιαστος είναι ο τίτλος; Όχι. Πραγματικά από ένα σημείο και μετά που θα έχετε ΔΕΚΑΔΕΣ Echoes η εναλλαγή μεταξύ αυτών είναι ΕΦΙΑΛΤΗΣ. Δεν μπορούμε να αναθέσουμε έστω 3-4 Echoes σε κάποιο πλήκτρο και έτσι ΚΑΘΕ φορά που θέλουμε κάποιο άλλο Echoe, πατάμε το αντίστοιχο πλήκτρο ΚΑΙ ΣΚΡΟΛΑΡΟΥΜΕ μέχρι να βρούμε το επιθυμητό Echo ή να τελειώσουν οι διαφημίσεις σε ταινία στο Star.

 Υπάρχουν, δυστυχώς, και κάποια ζητήματα με τις επιδόσεις. Το παιχνίδι είναι απολύτως πανέμορφο, με ένα υπέροχο καλλιτεχνικό στυλ που δανείζεται από το Link’s Awakening και ενώ το επεκτείνει σημαντικά, δανείζεται επίσης από τα προβλήματα απόδοσης του Link’s Awakening. Ο ρυθμός καρέ πέφτει αρκετά σημαντικά κατά καιρούς, όπως και στο Link’s Awakening, αλλά αυτό συμβαίνει πολύ πιο συχνά απ’ ό,τι σε εκείνο το παιχνίδι. Δεν είναι σε καμία περίπτωση κάτι που χαλάει ον τίτλο,, αλλά είναι απογοητευτικό, ειδικά όταν η υπόλοιπη παρουσίαση είναι σχεδόν άψογη. Επίσης καθώς παίξαμε αρκετές ώρες και handheld τον τίτλο μας έκανε μεγάλη εντύπωση πως ΔΕΝ διαθέτει touch, ούτε καν στα μενού.

Τέλος θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά την CD Media για την ευγενική και έγκαιρη παραχώρηση κωδικού για τις ανάγκες του παρόντος review!

Ζελντοεξαιρετικό!

Το The Legend of Zelda: Echoes of Wisdom είναι το παιχνίδι Zelda που πάντα θέλαμε αλλά δεν το ξέραμε, βάζοντας για πρώτη φορά την πριγκίπισσα της Hyrule στο επίκεντρο, επιτυγχάνοντας απίστευτα αποτελέσματα. Το gameplay loop είναι εκπληκτικά εθιστικό, η ιστορία είναι υπέροχη και με λίγη τύχη αυτή θα είναι η πρώτη από πολλές περιπέτειες για την πρωταγωνίστρια της σειράς Zelda. Συνολικά αποτελεί μια εξαιρετική προσθήκη στη σειρά Zelda. Με τα εντυπωσιακά γραφικά, το καινοτόμο gameplay και την συναρπαστική ιστορία του, το παιχνίδι αυτό προσφέρει μια μοναδική εμπειρία που αξίζει να ζήσεις. Παρά τα προβλήματα απόδοσης, το UI και ίσως το repetitive gameplay, το παιχνίδι καταφέρνει να ξεχωρίσει και να προσφέρει ώρες διασκέδασης και εξερεύνησης.

8
Συνολική βαθμολογία:
8

1 Comment

    Αφήστε μια απάντηση