Reviews 1

Super Mario Run Review (iOS)

Super Mario Run Review (iOS)
Nicilos
Βρείτε με σε
Latest posts by Nicilos (see all)

Το Super Mario Run έκανε το ντεμπούτο του στις 15 Δεκεμβρίου 2016 στις συσκευές με λειτουργικό σύστημα iOS με στόχο να μας δείξει πώς ο ιταλός υδραυλικός μπορεί να μαγέψει σε οθόνες αφής δίχως χειριστήρια. Αξίζει όμως να αφήσουμε για πάντα τα Nintendo μας και να βλέπουμε τον πιο αναγνωρίσιμο χαρακτήρα παιχνιδιών στον κόσμο μόνο σε κινητά και tablets; Διαβάστε όσα έχουμε να σας πούμε και βοηθήστε μας να το απαντήσουμε.

[su_youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=rKG5jU6DV70″ width=”1600″ autoplay=”yes”]Καταρχάς πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι το Super Mario Run δεν είναι ένα παιχνίδι που ο χαρακτήρας τρέχει και αποφεύγει εμπόδια σε τυχαίες διαδρομές δίχως τέλος, όπως τόσα και τόσα παιχνίδια τύπου temple run. Ο Super Mario ειναι αλήθεια πως κινείται μόνος του από τα αριστερά προς τα δεξιά μη δίνοντας τον πλήρη έλεγχο στον παίκτη για πρώτη φορά στα χρονικά του, ωστόσο οι πίστες που έχει να φέρει εις πέρας είναι συγκεκριμένες με αρχή, μέση και τέλος. Το Super Mario Run έχει και ιστορία επίσης, αν και φαντάζεστε τι είναι: ο Bowser κλέβει την Peach και άντε να την ελευθερώσετε.

Ωχ... άντε πάλι
Ωχ… άντε πάλι

Στην αρχική οθόνη του παιχνιδιού θα δείτε τα modes του: το tour mode που επί της ουσίας είναι το κυρίως παιχνίδι (με τους κόσμους και τις πίστες) και το rally mode.

Στο tour mode αν κατεβάσετε το παιχνίδι δωρεάν θα παίξετε πλήρως τις τρεις πρώτες πίστες του πρώτου κόσμου και κάποια δευτερόλεπτα της τέταρτης. Αυτές δεν είναι επουδενί αρκετές για να καταλάβετε το μέγεθος της σχεδιαστικής ευφυίας που σας περιμένει αν αγοράσετε ολόκληρο το παιχνίδι. Για 10€ λοιπόν θα μπορείτε να παίξετε 24 πίστες χωρισμένες σε 6 κόσμους. Σκοπός της κάθε πίστας δεν είναι μόνο να φτάσετε στο στύλο στο τέλος της εκτελώντας το καλύτερό σας άλμα, αλλά κυρίως να βρείτε τα ροζ, μοβ και γκρι νομίσματα που υπάρχουν σε κάθε μία από αυτές. Αν θεωρείτε ότι κάτι τέτοιο είναι εύκολη υπόθεση θα αναθεωρήσετε γρήγορα όταν αντιληφθείτε το τι σας ζητούν οι σαδιστές σχεδιαστές του παιχνιδιού να εκτελέσετε. Αν είστε ιδιαίτερα τελειομανείς, όπως ο γράφων όταν παίζει Μάριο, τότε καλό είναι να αγοράσετε θήκη σιλικόνης για την ακριβή iOS συσκευή σας ή τουλάχιστον να την ασφαλίσετε από πτώση ή εν πάση περιπτώσει μία τυχαία ρίψη -λέμε τώρα- στο υποθετικό, αλλά ιδιαιτέρως πιθανό, σενάριο που φτάσετε στα όριά σας. Ξεκάθαρα σας δηλώνω ότι δεν πρέπει να τρέφετε αυταπάτες αγαπητοί, το παιχνίδι είναι δύσκολο και δε συγχωρεί. Θα έλεγα δε πως πρέπει να απαγορεύεται η ενασχόληση μικρών παιδιών χωρίς την παρουσία μεγάλου επίσης.  Ωστόσο, αν θέλετε να παίξετε τις 24 πίστες του παιχνιδιού με μόνο στόχο να το τερματίσετε, αργά ή γρήγορα θα το καταφέρετε. Όμως πρέπει να σας τονίσω ότι τότε δε θα αποκτήσετε συνολική και πλήρη εικόνα για τον τίτλο.

Τέλειο κρέμασμα στο στύλο.
Τέλειο κρέμασμα στο στύλο.

Οι 6 κόσμοι που έχει το παιχνίδι δεν έχουν θεματική όπως σε άλλους τίτλους Mario, υπό την έννοια ότι δεν υπάρχει κόσμος με πίστες μόνο στην έρημο, σε ψηλά μανιτάρια πάνω από τα σύννεφα ή στο υπέδαφος. Περισσότερο χωρίζονται με γνώμονα τη δυσκολία αν και αυτό είναι σχετικό, αφού δεν ισχύει πάντοτε όπως θα ανακαλύψετε αν ασχοληθείτε. Το σίγουρο είναι ότι υπάρχει μεγάλη ποικιλία. Αερόπλοια, κάστρα και έρημοι είναι μερικές μόνο από τις ιδέες που το παιχνίδι δανείζεται από το πηγάδι ιδεών του Super Mario. Κάποιες μάλιστα δεν παίζουν όπως οι άλλες και κυρίως οι πίστες στα στοιχειωμένα σπίτια που σας τοποθετούν σε τετράγωνα στάσης για να μπορείτε να προγραμματίσετε ποτέ και προς τα πού θα κινηθείτε προκειμένου να λύσετε γρίφο και να πάρετε το κλειδί. Δεν το έχετε ξαναδεί αυτό σε runner τίτλο σωστά;

Ο χειρισμός που επιτρέπεται είναι μόνο το άλμα και το πιο ψηλό άλμα αναλόγως πώς πατάτε την οθόνη της συσκευής. Ο Μάριο εκτελεί πηδήματα από τοίχο σε τοίχο, παρκούρ πάνω από Goumbas και μικρά εμπόδια, κάνει μονόζυγο και φωνάζει με αυτή τη χαρούμενη και ζωηρή φωνή του. Ο χειρισμός αν και περιορισμένος είναι άμεσος και δε θα έχετε πρόβλημα στο να εκτελέσετε αυτό που θέλετε αν το έχετε σκοπό. Σε κάθε πίστα έχετε 3 ζωές οι οποίες δεν αυξάνονται παρά μόνο αν κατά τη διάρκεια της πίστας βρείτε μία. Ωστόσο, δεν μπορείτε να σώσετε τις επιπλέον ζωές σας για το μέλλον κάτι που είναι σωστή επιλογή δεδομένης της δυσκολίας στην οποία στοχεύει ο τίτλος.

Jumpman κανονικά.
Jumpman κανονικά.

Εκτός από τον Mario θα μπορείτε να παίξετε και με άλλους αγαπημένους ήρωες κάθε ένας εκ των οποίων έχει ένα μοναδικό χαρακτηριστικό και επίσης ξεκλειδώνεται με διαφορετικό τρόπο. Ο Yoshi έχει το γνωστό περπάτημα στον αέρα, η Peach αιωρείται, ο Toad είναι πιο γρήγορος ενώ ο Luigi πηδά ψηλότερα. Εντούτοις είναι δυσκολότερο να παίξεις μαζί τους καθώς δε λαμβάνουν το power up που τους κάνει μεγάλους καθώς από την αρχή είναι μόνιμα σε “μεγάλο μέγεθος”. Το θετικό είναι ότι σπάνε απευθείας τα τούβλα, αλλά το αρνητικό είναι ότι με ένα χτύπημα χάνουν. Εκεί που ο Mario έχει μία  δεύτερη ευκαιρία με το να μικρύνει, αυτοί δεν την έχουν με αποτέλεσμα το παιχνίδι να γίνεται δυσκολότερο αντί ευκολότερο λόγω των ικανοτήτων τους. Αυτό μας δημιουργεί την έντονη αίσθηση ότι ο τίτλος δε σχεδιάστηκε εξαρχής έχοντας κατά νου τους εν λόγω χαρακτήρες, οι οποίοι μάλλον προστέθηκαν αργότερα κατά την ανάπτυξή του για λόγους επαύξησης του περιεχομένου.

Όλη η παρέα!
Όλη η παρέα!

Στο rally mode, διαλέγετε έναν παίκτη από τον κόσμο και παίζετε εναντίον του. Όσες περισσότερες χορευτικές φιγούρες κάνετε με τα άλματά σας, τόσο όλο και περισσότεροι μανιταρούληδες θα σας χειροκροτούν προς όφελός σας. Νικητής θα στεφθεί αυτός με το καλύτερο σκορ. Το mode αυτό δυστυχώς δεν είναι διπλό σε πραγματικό χρόνο. Το παιχνίδι απλώς κρατά το καλύτερο σκορ σου και το ανεβάζει στο διαδίκτυο ώστε κάποιος να το σπάσει και με τον ίδιο τρόπο και εσείς καλείστε να νικήσετε άλλα σκορ. Για να παίξετε σε αυτό το mode επίσης απαιτούνται εισιτήρια που μαζεύετε από το υπόλοιπο παιχνίδι. Οι ηττημένοι σάς δίνουν τους μανιταρούληδές τους και σύντομα το Μανιταροβασίλειό σας θα γεμίσει κόσμο.

Εδώ ξεκινά και το παιχνίδι με τη διαμόρφωση του βασιλείου σου. Με τα νομίσματα που έχετε αγοράζετε λουλουδάκια, σπιτάκια, αγαλματάκια και άλλα τέτοια τα οποία τα τοποθετείτε στην αρχική οθόνη ενώ το κάστρο της Peach μεγαλώνει κάθε φορά που κερδίζετε στον τίτλο. Καλή προσθήκη για να περάσεις λίγα δευτερόλεπτα, αλλά του λείπει η αίσθηση ότι μπορείς να χτίσεις κάτι ουσιαστικό που θα σε διαφοροποιήσει.

μμμμ... μανιταροβασίλειο
μμμμ… μανιταροβασίλειο

Προσφάτως επίσης μέσω αναβάθμισης ήρθε και το friendly run το οποίο ουσιαστικά είναι ό,τι το rally run χωρίς την πιθανότητα να χάσετε ή να κερδίσετε μανιταρούληδες και χωρίς τη χρήση εισιτηρίων αλλά περιορίζεται στους φίλους που έχετε στη λίστα σας. Άρα παίζετε αυτό το mode μόνο για τη χαρά του ανταγωνισμού με φίλους. Εδώ υπάρχει μάλιστα η επιστροφή μιας μορφής friend code όπως στο Wii. Αψυχολόγητη κίνηση.

Στο σημείο αυτό πρέπει να σας ενημερώσω ότι το Super Mario Run υποστηρίζει το Nintendo account και έχει δικές του αποστολές και ανταμοιβές στο My Nintendo, οι οποίες ωστόσο είναι περιορισμένες σε αυτή τη χρονική στιγμή.

Στον τομέα των γραφικών, του ήχου και της γενικότερης αισθητικής το Super Mario Run θυμίζει τη σειρά New Super Mario Bros. κάτι που είναι θετικότατο. Το παιχνίδι το δοκίμασα σε iPad Air 2 και iPad 3 και φυσικά στο πρώτο ο τίτλος έτρεχε εξαιρετικά, ενώ στο δεύτερο υπάρχουν κάποια χαμένα καρέ και μεγαλύτεροι χρόνοι φορτώματος, αλλά σίγουρα μπορείτε να παίξετε και να το ευχαριστηθείτε. Οπότε προτείνω συσκευή με τουλάχιστον A5X chip.

Ο Μάριο έμαθε νέα κόλπα στο iOS.
Ο Μάριο έμαθε νέα κόλπα στο iOS.

Ως προς την εκτέλεση, θα θέλαμε περισσότερα power ups (μόνο το μανιτάρι και το αστεράκι υπάρχουν) και περισσότερες πίστες ή μεγαλύτερη γκάμα από θεματικές, επί παραδείγματι επίπεδα κάτω απ’το νερό ή άλλα που να κινείστε από δεξιά προς τα αριστερά. Ιδέες έχουν οι καλλιτέχνες της Nintendo, είμαστε σίγουροι για αυτό.

Ένα αρνητικό στοιχείο του τίτλου είναι η αναγκαστική σύνδεσή του στο διαδίκτυο. Ο μόνος λόγος για κάτι τέτοιο είναι η καταπολέμηση της πειρατείας. Δυστυχώς ωστόσο κλέβει από το παιχνίδι μία πολύ καλή ευκαιρία να ασχοληθεί κανείς μαζί του σε σημεία που δεν υπάρχει σύνδεση στο ιντερνέτ, όπως επί παραδείγματι στο μετρό. Καταλαβαίνουμε την εταιρεία που θέλει να διασφαλίσει το δημιούργημά της απέναντι σε jailbreak -και αύριο μεθαύριο στο ακόμη ευκολότερο για πειρατεία android os- αλλά δεν παύει να είναι ένα αρνητικό σημείο.

[wp-review id=”9696″]

Αφήστε μια απάντηση