- [Review] Mario & Luigi: Brothership - 12 Δεκεμβρίου 2024
- Disney Epic Mickey: Rebrushed [Switch Review] - 17 Οκτωβρίου 2024
- [Review] Super Monkey Ball Banana Rumble - 6 Αυγούστου 2024
Μέχρι τη στιγμή που είδα το email με τον κώδικα του review δεν είχα ιδέα, ούτε για το παιχνίδι, ούτε για το παρελθόν του franshise. Δεν ήξερα τι να περιμένω και ομολογώ πως μόνο και μόνο από το όνομα οι προσδοκίες ήταν ήδη χαμηλές. Κατεβάζω το παιχνίδι, το ανοίγω και βλέπω το λογότυπο της Square Enix, πόσο χάλια να είναι; Αρχική οθόνη με χαρακτήρες σαν τα Mii, πιασάρικη μουσική λίγο πιο χαριτωμένη από ότι θα ήθελα, 4 παίχτες… μια χαρά, σκυλιά γατιά πουλιά νεράιδες … δεν ξέρω τι γκριμάτσες μπορεί να έκανα στην προσπάθεια μου να καταλάβω από την αρχική οθόνη κιόλας τι παίζει με το παιχνίδι, μου δίνει τόσες πληροφορίες που με μπερδεύει. Προς το παρόν συνέχισε το διάβασμα μήπως καταλάβεις.
Ενα βράδυ, η Spelunkette ξύπνησε από τον θόρυβο που έκανε ένας μετεωρίτης. Από τότε συμβαίνουν παράξενα πράγματα στη Γη και η Spelunkette και οι φίλοι της πρέπει να πάνε στον πυρήνα της Γης για να λύσουν το μυστήριο. Και.. αυτό είναι, είσαι εξερευνητής σπηλαίων. Ακούγετε ωραίο! Κάθε πίστα του παιχνιδιού είναι μια σπηλιά την οποία πρέπει να ψάξεις από άκρη σε άκρη μαζεύοντας τα κατάλληλα κλειδιά για να ξεκλειδώνεις πόρτες, νομίσματα, Litho-stones (artifacts τα οποία δίνουν νέο εξοπλισμό), βόμβες, αποφεύγοντας εχθρούς, παγίδες και όχι μόνο καθώς σε περιορίζει το οξυγόνο και πρέπει να φροντίσεις να μην ξεμείνεις περνώντας από τα διάφορα checkpoints που υπάρχουν στις σπηλιές. Υπάρχουν πάρα πολλές επιλογές εξοπλισμού για να βρεις και να ξεκλειδώσεις, από καπέλα, στολές και όπλα μέχρι κατοικίδια τα οποία σε βοηθάνε να ξεπεράσεις τα εμπόδια που συναντάς και μάλιστα όσο παίρνεις εσύ πόντους XP και ανεβαίνεις επίπεδο το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τον εξοπλισμό σου, επιτρέποντας σου να πας σε σημεία που πριν δε μπορούσες δίνοντας του το βραβείο replayability. Τα γραφικά όπως και το art direction είναι όμορφα χωρίς υπερβολές τα δε εφέ βασικά. Δεν κοιτάς κάτι τέτοιο σε ένα παιχνίδι σαν αυτό.
Ας κάνω μια παρένθεση για να μιλήσω λίγο για το πρώτο Spelunker. Διαβάζω στη Wikipedia πως κυκλοφόρησε το 1983 για το Atari 8-bit και μέσα στα επόμενα δυο χρόνια κυκλοφόρησε εκδόσεις για Commodore 64, Arcade, NES και MSX. Ακολούθησε το sequel στο NES το 1987 και το Spelunker HD στο PS3 το 2009 για να φτάσουμε στο σήμερα. Αυτά τα λίγα για ιστορικούς λόγους και όχι μόνο. Το Spelunker Party δε δανείζεται μόνο το gameplay και το όνομα αλλά και την δυσκολία, 80s δυσκολία. Ο χειρισμός θυμίζει τα παιχνίδια εκείνης της εποχής το άλμα θυμίζει Donkey Kong, το παιχνίδι δε συγχωρεί λάθη θα χάσεις αρκετές ζωές επειδή δεν πήδηξες στο ακριβές σημείο, βάλτο και αυτό στη λίστα με τα εμπόδια που θα συναντήσεις, στην αρχή τουλάχιστον μέχρι να το μάθεις, το παιχνίδι δεν είναι άδικο, απλά θέλει τον τρόπο του.
Αν αυτό το παιχνίδι έχει φτιαχτεί για έναν λόγο αυτός είναι για να παίζεις multiplayer με φίλους σου και το ευτυχές είναι πως υποστηρίζει και local και online multiplayer. Ενώ όλες οι επιλογές χειρισμού που προσφέρει το Switch υποστηρίζονται. Έτσι το παιχνίδι απογειώνεται καθώς ο ένας παίχτης φωνάζει ή δίνει οδηγίες στον άλλο για το που να πάει ή τι να κάνει. Μεγάλο αρνητικό είναι πως XP παίρνει μόνο ο πρώτος παίχτης. Το παιχνίδι φυσικά μπορεί να το παίξει και ένας παίχτης μόνος του αλλά πιστεύω θα βαρεθεί σύντομα. Ο βετεράνος του gaming θα θυμηθεί τα παλιά παιχνίδια και δε θα έχει τέτοια προβλήματα φυσικά, ο νέος όμως αν δεν έχει εμπειρία από τα arcade ή τους retro τίτλους του ‘80 είμαι αρκετά σίγουρος πως θα το αφήσει . Το παιχνίδι κυκλοφορεί στο Switch (μόνο digital) και στο eShop μπορείτε να βρείτε και το demo να το δοκιμάσετε και εσείς.
[wp-review id=”16256″]