- Η μετοχή της Nintendo σημειώνει την υψηλότερη τιμή της από την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο, καθώς αναλυτές ανέβασαν τις προβλέψεις τους για το Switch 2 - 24 Ιανουαρίου 2025
- Η Nintendo επεκτείνει τη SNES βιβλιοθήκη του Switch Online με τρεις ακόμα τίτλους - 24 Ιανουαρίου 2025
- Θα κυκλοφορήσει το Marvel Rivals στο Nintendo Switch 2; - 24 Ιανουαρίου 2025
Asterix, Obelix, Ρωμαίοι, κακόμοιροι πειρατές και πόσοι άλλοι έχουν αλήθεια παρελάσει από την ένδοξη 60ετή ιστορία των θεοπάλαβων και απείθαρχων γαλατών! Εν αρχή τα κόμικ, ακολούθησαν κάποιοι τίτλοι πριν από πολλά χρόνια μέχρι και πρόσφατα που επανακυκλοφόρησαν σε “κονσόλες νέας γενιάς”. Έτσι έφτασε το πλήρωμα του χρόνου για ένα νέο και ολοκαίνουργιο Asterix τίτλο! Είναι ωστόσο αντάξιος της βαριάς κόμικ ιστορίας του; Ας το δούμε αμέσως μετά!
Ενώ σχεδόν όλα είναι ήσυχα στο μικρό γαλάτικο χωριό που τόσο καλά γνωρίζουμε, ο σεβάσμιος Getafix λαμβάνει μια επιστολή από την αδελφή του Hella Finidrir, που δείχνει ότι το νησί της είναι υπό πολιορκία και κινδυνεύει να πέσει κάτω από το ζυγό του φοβερού Julius Caesar. Για να αντιμετωπίσει αυτή την εισβολή, η ιέρεια λέει στο δρουίδη μας ότι υπάρχει ένα menhir με απίστευτες ιδιότητες που ονομάζεται -κρατηθείτε- Snaefellhelgajökull. Σημειώνουμε πως ο λόγος που είναι αυτή η ονομασία του μενίρ είναι για να μην συγχέεται με την Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogogoch, μια μικρή πόλη στην Ουαλία (ΝΑΙ copy paste κάναμε το όνομα). Όπως και να έχει με τη βοήθεια του μενίρ θα μπορούσε η Hella να αποκρούσει τις δυνάμεις του εχθρού. Δυστυχώς, για να ανακτήσει όλες τις μαγικές του ιδιότητες, το menhir πρέπει να ρυθμιστεί με 3 “αντικείμενα”, τα οποία φυσικά λείπουν και έτσι το ταξίδι μας ξεκινά!
Η ιστορία, που δεν εμπνέεται ούτε από μια ταινία μεγάλου μήκους ούτε από κάποιο κόμικ, σίγουρα δεν είναι η πιο συναρπαστική που έχουμε δει στον κόσμο του Asterix, αλλά συνολικά, το πνεύμα του Uderzo και του Goscinny είναι πανταχού παρών, με πολλές μικρές ή μεγάλες πινελιές χιούμορ …
Οι δύο ήρωές μας βέβαια μόνο ανυπεράσπιστοι δεν είναι στο ταξίδι μας, καθώς διαθέτουν έχουν 4 ειδικές κινήσεις. Για παράδειγμα περιστρέφουμε (στριφογυρνάμε) τους Ρωμαίους, δίνουμε γερά uppercut για να σπάσουμε τις ασπίδες των απροστάτευτων Ρωμαίων και πολλές άλλες. Επιπλέον, σε περίπτωση δυσκολίας, ο Asterix μπορεί να πιει μια γουλιά μαγικού ζωμού για να πολλαπλασιάσει τη δύναμή του ενώ ο Obelix μπορεί να ζητήσει από τον Idéfix να ξεκινήσει επίθεση στις δυνάμεις του Caesar .
Ο τίτλο διαπιστώνουμε πως χωρίς να έχει τρελή δυσκολία, διαθέτει παζλ αρκετά καλά δομημένα, ιδιαίτερα σε co op καταστάσεις όπου συνεργασία και ιδέες δίνουν και παίρνουν. Αυτό φέρνει μια φρεσκάδα στο παιχνίδι που αλήθεια είναι πως έχει μια fix δομή. Από τις 8 ώρες που χρειαζόμαστε για να τερματίσουμε τον τίτλο, θα πρέπει -κατά βάση- να δέρνουμε Ρωμαίους. Τα δε ρωμαϊκά στρατόπεδα που θα συναντήσουμε κατοικούνται από διαφορετικά class αντιπάλων. Θα χρειαστεί να δώσετε προτεραιότητα στην επίθεση των φρουρών που χτυπάνε το συναγερμό και αφήνουν τις σκηνές των γύρω εχθρών, ενώ θα πρέπει να εξοικονομήσετε λίγη ενέργεια από τα uppercuts σας, για να σπάσετε τις ασπίδες των πιο ανθεκτικών εχθρών.
Ωστόσο το μόνο αληθινό αίσθημα δύναμης των δύο Γαλατών μας εμφανίζεται όταν οι Ρωμαίοι είναι πολυάριθμοι, πράγμα που συμβαίνει τελικά πολύ σπάνια, τόσο ώστε είναι εύκολο να εξαντληθεί η ενέργεια λόγω έλλειψης από εχθρούς! Αποτελεί αναμφίβολα κακή διαχείριση της αρχιτεκτονικής μάχης που θα μας οδηγήσει σχεδόν μαθηματικά σε θάνατο, που θα σας αναγκάσει να ξεκινήσετε ολόκληρο το στρατόπεδο από την αρχή. Γνωρίζοντας ότι ορισμένα από αυτά είναι ιδιαίτερα μεγάλα, δεν χρειάζεται να τονίσουμε πόσο μεγάλη είναι η απογοήτευση σε περίπτωση θανάτου.
Σε οπτικό επίπεδο τα πράγματα δεν βελτιώνονται πολύ σε σχέση με τους προηγούμενους τίτλους της σειράς . Ναι, οι χαρακτήρες είναι απολύτως αναγνωρίσιμοι, ο καλλιτεχνικός τρόπος των κόμικς δεν είναι κακός και μερικά animation είναι πολύ αστεία, όπως όταν στέλνουμε έναν Ρωμαίο να πετάξει και τα σανδάλια του παραμένουν στο έδαφος, αλλά σε γενικές γραμμές μιλάμε για προϊόν με γραφικό τομέα ανάρμοστο αυτής της γενιάς, με κενά, κακές υφές και φωτισμό με πολύ βασική πααμετροποίηση.
Κάτι παρόμοιο μπορεί να λεχθεί για τον ήχο, με ένα soundtrack που χωρίς να είναι και πάλι κακό, περιορίζεται σε συνοδεία του παιχνιδιού και μόνο, είναι ελάχιστα ποικίλη, επαναλαμβάνεται πάρα πολύ και δεν έχει αισθητή παρουσία, με χαρούμενα και casual θέματα.
Στα αρνητικά του τίτλου δε γίνεται να μην αναφέρουμε πως η τοποθέτηση της κάμερας εμποδίζει συχνά την καλή ανάγνωση της δράσης και απαγορεύει οποιαδήποτε ακρίβεια στις λίγες platfrom φάσεις που θα συναντήσουμε λόγω ψευδών προοπτικών . Όταν ένας εχθρός βρίσκεται στην κορυφή της οθόνης ή κρύβεται, θα δείτε μόνο τη σιλουέτα του χαρακτήρα σας και όχι εκείνη του εχθρού, αναγκάζοντάς σας να βαράτε κυριολεκτικά τυχαία.
Μπορούσε και καλύτερα!
Νέα και στο πνεύμα των κόμικ ιστορία με co op προσβάσιμο ανά πάσα στιγμή και μερικούς έξυπνους γρίφους. Ωστόσο, οι αλλαγές που έγιναν σε αυτό το XXL 3, αν και κατανοητές, δεν αποδεικνύονται πάντα πολύ καλές. Η κάμερα δεν είναι πάντοτε καλά τοποθετημένη, υπάρχουν ανεπαρκώς κατανεμημένα checkpoints, έχει μικρή διάρκεια ενώ γραφικά και ήχος είναι από τίποτα ιδιαίτερο έως κατώτερα των περιστάσεων